Kabinet Netanyahu noemt Israël 'Staat van Joodse volk'
Het Israëlische kabinet heeft een controversiële wet goedgekeurd waarin het land wordt gedefinieerd als de 'Staat van het Joodse volk'. De wet moet nog worden goedgekeurd door het parlement. Over eerdere versies van het wetsvoorstel is gezegd dat ze de democratie ondermijnen, en volgens sommige groeperingen is de wet zelfs racistisch.
Volgens premier Netanyahu is de wet nodig om vast te leggen dat Israël Joods is én democratisch, in een tijd waarin het bestaansrecht van het land in twijfel wordt getrokken. Hij zegt: “Sommigen willen dat de democratie boven het Jodendom gaat, anderen vinden dat de Joden belangrijker zijn dan de democratie. In deze wet zijn beide gelijk en moeten beide bij besluiten in overweging worden genomen.”
Jodendom en democratie moeten gelijke rol spelen.
Het wetsvoorstel kan de spanningen tussen Arabische Israëliërs, Joden en Palestijnen nog verder aanwakkeren. De afgelopen tijd liepen die al op door een golf van gewelddadige aanslagen.
De Israëlische regering reageerde daarop door nieuwe strenge maatregelen aan te kondigen. Eén van die maatregelen zou zijn dat Palestijnse aanslagplegers het recht op ingezetenschap zouden verliezen. Israël is al begonnen met het vernietigen van huizen van aanslagplegers.
In het kabinet stuitte de wet op felle tegenstand. Minister van Financiën Lapid, hoofd van de gematigde Yesh Atid partij, noemde de wet slecht en zei dat hij ook slecht geformuleerd is. Zijn partij stemde tegen de wet en hield onmiddellijk daarna spoedberaad. Ook minister van Justitie Livni van de Hatnuah-beweging stemde tegen.
De Joodse wetgeving wordt in het wetsvoorstel officieel genoemd als inspiratie voor wetgeving voor de staat. Bovendien is het Arabisch er niet langer een officiële taal door. Ongeveer 20 procent van de Israëli’s is Arabier.