Benjamin Netanyahu
NOS Nieuws

Netanyahu: hard optreden na aanslag

De Israëlische premier Netanyahu zegt dat er hard opgetreden gaat worden na de terroristische aanslag op een synagoge in Jeruzalem. Bij die aanslag vanmorgen vroeg vielen zes doden, onder wie de twee daders. Netanyahu geeft Hamas en de Palestijnse president Abbas de schuld van de aanval.

De daders waren lid van de gewapende tak van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Dat heeft de organisatie gezegd. Uit de verklaring van PFLP werd niet duidelijk of de organisatie opdracht heeft gegeven voor de aanslag.

Spoedoverleg

Het Israëlische kabinet houdt vanmiddag een spoedoverleg over de veiligheidssituatie. "Dat is een direct gevolg van de aanval op de synagoge", zo staat in een verklaring van Netanyahu. "We zullen met harde hand optreden om de brute moord op Joden te vergelden."

De Palestijnse president Abbas heeft de aanslag veroordeeld. Hij keurt het doden van burgers af, "ongeacht welke partij daarvoor verantwoordelijk is".

Vergeldingsactie

Hamas noemt de aanval op de synagoge een historische daad en zegt dat het een vergeldingsactie is voor de dood van een Palestijnse buschauffeur. Die is volgens de Palestijnen gelyncht door Joden, maar Israël spreekt van zelfmoord.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft gereageerd. Hij heeft Netanyahu gecondoleerd en roept de Palestijnse leiders op om mensen niet verder aan te sporen tot geweld.

Israël: stevig optreden na aanslag op synagoge

Premier Cameron van Groot-Brittannië zegt op Twitter dat hij ontzet is door de aanslag. Zijn gedachten zijn bij de families van de slachtoffers, schrijft hij.

'Verschrikkelijk en schokkend'

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken vindt de aanslag op de synagoge "verschrikkelijk". Volgens hem is de situatie in de regio hierdoor nog meer op scherp gezet. Dat de aanslag een religieuze achtergrond heeft noemt hij "schokkend".

Koenders wil voorkomen dat de situatie verder escaleert. Hij gaat daarover vandaag in gesprek met zijn Palestijnse ambtsgenoot.

Gisteren is er ook in Europa over gesproken, zegt hij. "Ik heb wel het idee dat de Palestijnen en de Israëliërs het risico inzien, maar er zijn nog steeds enorme emoties na het vele geweld van de afgelopen tijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl