NOS Nieuws

Woede in Jeruzalem zwelt aan tot 'guerrilla'

"Harde confrontatie tussen Israëliërs en Palestijnen"

Ontploffingen en geschreeuw klinken in de straten van Silwan, een Palestijnse buitenwijk van de stad Jeruzalem. Er vinden harde confrontaties plaats tussen de inwoners en het Israëlische leger. "Ze willen onze wijk verjoodsen, het liefst willen ze ons hier allemaal weg hebben", vertelt een inwoner aan NOS-correspondent Monique van Hoogstraten.

Nederzettingen

Het is al weken onrustig in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. Bij confrontaties tussen Palestijnen en het Israëlische leger zijn aan beide kanten doden en gewonden gevallen. Ruim 900 Palestijnse jongeren zijn gearresteerd.

De rellen werden heviger toen de Israëlische regering afgelopen maandag bekendmaakte ruim duizend nieuwe woningen te willen bouwen in Oost-Jeruzalem. In achterstandswijken laat de overheid zich ineens zien, onder beschermende helmen en met wapens in de hand. Ze willen het gezag herstellen, dat ze daar niet hebben.

De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat, maar Israël veroverde het gebied in 1967 en is niet van plan het op te geven.

Het is heel beangstigend, vooral voor de kinderen.

Inwoner van Silwan

In het dichtbevolkte Silwan, aan de voet van de Oude Stad, kopen Joodse kolonisten steeds meer huizen op. De weerstand van de Palestijnse bevolking is groot. Van Hoogstraten: "Er worden grote hoeveelheden vuurwerk vanuit huizen afgestoken, een nieuw middel om het Israëlische leger op afstand te houden."

De wijk ligt in een dal, waardoor het geluid van het vuurwerk en de Israëlische beschietingen hard doorklinkt. "Het is heel beangstigend, vooral voor de kleine kinderen", vertelt een inwoner van Silwan.

De woede-uitbarsting van de jongeren golft door de Palestijnse wijken, de inwoners verwachten dat er meer rellen komen. "We ergeren ons eraan hoe Israël onze wijk bezet, ze ruïneren alles", zeggen twee Palestijnse jongeren die de laatste tijd veel de straat opgaan.

"We willen de hele wereld laten zien dat we ons land en onze eer beschermen." De twee jongens denken dat de demonstraties nog lang zullen aanhouden. "Ze willen alle Arabieren uit Jeruzalem verwijderen en alles uitroeien dat terrorisme heet."

Guerrilla

In de kleine steegjes met de vele trappetjes is de sfeer gespannen. "Vanaf de daken roepen jongeren 'Allah Akbar'. Het heeft iets weg van een guerrilla", vertelt Van Hoogstraten. De buurtbewoners zijn alert. "Deze generatie is de wanhoop nabij door het racisme, wanhoop door de bezetting."

Via de telefoon houdt de buurtbewoner zijn familie en vrienden in de stad op de hoogte. "Als we wat zien of horen, bellen we elkaar. Iedereen werkt samen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl