Japan weer aan kernenergie ondanks bange bevolking
Japan wil weer kernenergie gaan opwekken. De gouverneur van de regio Sendai heeft vandaag besloten dat twee reactoren van de Sendaicentrale in het zuiden van het land mogen worden opgestart.
Na de ramp met de centrale van Fukushima in 2011 werden alle 48 werkende Japanse kerncentrales gesloten. Sendai is dus een eerste stap van het land om weer kernenergie op te wekken.
Een meerderheid van de Japanse bevolking is sinds het instorten van de Fukushima-centrale tegen kernenergie. De centrale overheid eiste dan ook dat de lokale overheid, de gouverneur en de stad waarin de kerncentrale ligt instemden met het opstarten van de reactoren.
Vulkaangebied
De kerncentrales moeten aan strengere eisen voldoen dan voor ze gesloten werden. Ze moeten gegarandeerde noodvoorzieningen hebben. Hogere dijken moeten betere bescherming bieden tegen tsunami's en de gebouwen moeten beter bestand zijn tegen aardbevingen. De ramp in Fukushima was het gevolg van een aardbeving en een tsunami.
Ondanks de toestemming van de gouverneur is er veel tegenstand tegen het weer opstarten van de kerncentrale in Sendai. Er liggen vijf vulkanen in een straal van zestig kilometer rond de centrale. Een hiervan is actief en vulkanologen waarschuwen dat dit problemen kan opleveren.
Voor het ongeluk in de Fukushima-centrale werd dertig procent van de Japanse elektriciteitsbehoefte opgewekt in kerncentrales. Gouverneur Yuichiro vindt dat Japan nog steeds kernenergie nodig heeft, maar dat het zeer belangrijk is "dit plan met uiterste zorgvuldigheid uit te werken ".