Nog één kerncentrale Japan actief
In Japan is sinds vandaag nog maar één kerncentrale in bedrijf. De andere 53 centrales liggen stil voor onderhoud of omdat ze beschadigd zijn door de tsunami van vorig jaar.
Japanse kerncentrales worden elke dertien maanden enige tijd uitgeschakeld voor onderhoud. Vandaag gebeurde dat met reactor 6 van het complex Kashiwazaki-Kariwa op het noordereiland, de op één na laatste kerncentrale die nog actief was.
Levensduur
Sinds de tsunami van 11 maart 2011 is geen enkele reactor in Japan na het reguliere onderhoud weer in gebruik genomen. Een meerderheid van de Japanners is tegen herstarten, zo blijkt uit onderzoek.
Voor de tsunami was Japan voor 30 procent van zijn energiebehoefte afhankelijk van kernenergie. Na de ramp besloot de regering om kernenergie op lange termijn af te schaffen.
Begin dit jaar kwam de regering met een wetsvoorstel om voor kerncentrales een maximale levensduur van veertig jaar in te voeren. Dat zou betekenen dat er voor 2020 achttien kerncentrales moeten worden gesloten en in de tien jaar daarna nog eens achttien.
Onduidelijk
Vooralsnog is onduidelijk of de stilgelegde centrales weer in gebruik worden genomen. In mei wordt ook de laatste kerncentrale voor onderhoud uitgeschakeld. Dat zou in de zomer, als overal in Japan de airconditioning volop draait, kunnen leiden tot een tekort aan elektriciteit.