Dossier Tsunami Japan

Nasleep »

Nucleaire crisis »

Ooggetuigen »

Economische gevolgen »

Gevolgen voor Nederland »

Achtergronden »

Video

Op 11 maart 2011 wordt Japan opgeschrikt door een aardbeving die werd gevolgd door een tsunami. Tot overmaat... van ramp is ook de kerncentrale van Fukushima getroffen. Een gedeelte uit het jaaroverzicht van het NOS Journaal.

 • 2011: tsunami en kernramp in Japan

  Op 11 maart 2011 wordt Japan opgeschrikt door een aardbeving die werd gevolgd door een tsunami. Tot overmaat... van ramp is ook de kerncentrale van Fukushima getroffen. Een gedeelte uit het jaaroverzicht van het NOS Journaal.

 • Japan was niet voorbereid op ramp Fukushima

  Ruim negen maanden na het ongeluk in de Japanse kerncentrale van Fukushima wordt het steeds duidelijker. Bij... de bestrijding van de gevolgen van het ongeluk is van alles misgegaan. De regering en het energiebedrijf Tepco waren totaal niet voorbereid op zo'n enorme crisis.

 • 'Schoonmaak Fukushima gaat heel lang duren'

  Bij het kernongeluk in Fukushima, in maart van dit jaar, zijn veel fouten gemaakt. Daardoor is onnodig veel... straling vrijgekomen. Dat schrijft een Japanse onderzoekscommissie. De schoonmaak van het radioactief besmette gebied zal nog lang duren, denken twee Nederlandse experts die net terug zijn uit Japan.

 • 'Japan niet voorbereid op ramp Fukushima'

  De Japanse regering en het elektriciteitsbedrijf Tepco waren totaal niet voorbereid op een ramp met de omvang... van die in Fukushima dit jaar. Dat zegt een Japanse onderzoekscommissie in een tussenrapport over de nucleaire ramp die ontstond toen de kerncentrale door een aardbeving en tsunami werd getroffen.

Audio

 • 'Fukushima stabiel is niet correct' De situatie in de kerncentrale in het Japanse Fukushima is dus stabiel. De kernreacties zijn gestopt en er komt geen straling meer... vrij. Dat maakte premier Noda bekend. Energiespecialist Wim Turkenburg gelooft dat niet.
 • Klimaattop Durban: wat met kernenergie na Fukushima? Bram Schilham is op de klimaattop in Durban. Hij vroeg er rond hoe Japan denkt over kernenergie na de kernramp in Fukushima.
 • 'Nog steeds veel straling rondom Fukushima' Er komt een grote schoonmaakoperatie in Japan rond de beschadigde kerncentrale van Fukushima. Het gaat om het schoonmaken van... huizen in de straal van 20 kilometer van de centrale. Volgens Greenpeace zouden eerst nog duizenden huizen en parken buiten die zone schoongemaakt moeten worden. Ike Teuling is stralingsdeskundige van Greenpeace, ze is in Japan.
 • Wouter Zwart over nieuwe problemen Fukushima En weer lijken er problemen te zijn bij de Japanse kerncentrale Fukushima. In maart dit jaar raakten verschillende reactoren zwaar... beschadigd en kwam er veel straling vrij. Correspondent Wouter Zwart licht toe.