AFP

Goedemorgen! De Amerikaanse president Biden en de Russische president Poetin ontmoeten elkaar digitaal en kroonprinses Amalia viert haar 18e verjaardag.

wekdienst 7 december

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Af en toe zon en tot de avond zo goed als droog. Maxima rond 5 graden. De komende dagen veel bewolking, af en toe zon en soms een bui. In de nachten temperaturen soms in de buurt van het vriespunt.

Weerplaza

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De presidenten Poetin en Biden spreken elkaar via een videoverbinding, op een moment dat er veel spanningen zijn tussen Rusland en de VS. Ze gaan het waarschijnlijk hebben over Wit-Rusland, de troepenopbouw aan de grens tussen Rusland en Oekraïne, energie, en andere zaken waar ze het faliekant over oneens zijn.
  • Prinses Amalia is jarig. In het land zullen klokken luiden en carillons spelen een speciale compositie. Nu ze 18 is, wordt Amalia als troonopvolger lid van de Raad van State.

Wat heb je gemist?

De inflatie was in november 5,2 procent. Sinds 1982 is zo'n hoge inflatie niet gemeten. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend.

Vooral de prijzen van energie stegen fors. De prijs van gas was in november 53,0 procent duurder, elektriciteit 74,9 procent en brandstof 24,7 procent. Daarbij speelt mee dat de prijzen vorig jaar relatief laag waren door de coronacrisis.

Met het herstel van de economie stijgt ook de inflatie al een paar maanden. In oktober kwam de inflatie in Nederland al uit op het hoogste niveau sinds 2002.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Deze artefacten levert de Amerikaanse miljardair en verzamelaar Michael Steinhardt in. Ook is hij akkoord gegaan met een levenslang verbod op het kopen van kunstschatten uit de oudheid, nadat was gebleken dat tal van objecten die hij in de afgelopen decennia had aangekocht een dubieuze herkomst hadden. De 81-jarige Steinhardt ontloopt zo vervolging, meldt de openbare aanklager van Manhattan.

Een aantal gestolen artefacten uit de collectie van Steinhardt: een kist uit Griekenland, dodenmaskers en een ceremoniële hertenkop Manhattan District Attorney Office

Fijne dinsdag!

STER reclame