Helft slachtoffers mensenhandel binnen 7 jaar opnieuw getroffen door misdrijf
Zeker de helft van de slachtoffers van mensenhandel wordt binnen enkele jaren opnieuw slachtoffer van een misdrijf. Dat concludeert Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, op basis van de Slachtoffermonitor mensenhandel.
Mensenhandel is het misbruik maken van een persoon onder dwang, zoals seksuele uitbuiting of arbeidsuitbuiting. Van de mensen die dat meemaken, wordt 50 procent binnen zeven jaar nogmaals slachtoffer van een misdrijf.
In de meeste gevallen gaat het om ernstige delicten, zoals mishandeling of seksueel geweld. Het kan ook zijn dat iemand nóg een keer slachtoffer wordt van mensenhandel. Minderjarigen lopen het grootste risico op herhaald slachtofferschap.
Hulp schiet tekort
Nederland telt jaarlijks tussen de 5000 en 7500 slachtoffers van mensenhandel, schat het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. Het gaat vaak om minderjarigen, arbeidsmigranten en asielzoekers. Zo'n 125 daders worden jaarlijks voor dit misdrijf veroordeeld.
De slachtoffers zijn vaak mensen met complexe achtergronden en problemen. Deze groep mensen is door de coronacrisis nog kwetsbaarder geworden, omdat ze verder geïsoleerd zijn geraakt van de buitenwereld, aldus de rapporteur.
Bolhaar roept gemeenten en de regering op deze groep mensen beter en actiever te beschermen. Hoewel de overheid maatregelen heeft genomen om mensenhandel tegen te gaan, schiet de hulpverlening volgens de rapporteur nu nog tekort. Hij adviseert hulpverleners en gemeentes om meer aandacht te besteden aan de problemen van de slachtoffers van mensenhandel en passende hulp te bieden.