NOS Sport

Serena Williams noemt dopingbekentenis Sjarapova moedig

Maria Sjarapova heeft met haar dopingbekentenis een hoop moed getoond, vindt Serena Williams. De Amerikaanse en haar Russische rivale worden beschouwd als de onbetwiste koninginnen van het vrouwentennis.

Sjarapova werd tijdens de Australian Open betrapt op het gebruik van meldonium, een hartmedicijn dat het uithoudingsvermogen bevordert en dat sinds 1 januari van dit jaar op de dopinglijst staat. Sjarapova zegt dat ze het middel al tien jaar gebruikt en niet wist dat het sinds kort verboden is.

Haar concurrente Williams, die Sjarapova in de kwartfinales uitschakelde in Australië, was verbaasd en geschokt toen ze hoorde van het dopinggebruik van de Russin.

"Iedereen was verrast, maar de meeste mensen zijn ook blij met het feit dat ze nu oprecht is. Ze heeft altijd haar hart en moed getoond in alles wat ze doet. Dat is nu niet anders."

Sjarapova en Williams in 2004 na de door de Russin gewonnen finale van Wimbledon

Tenniscoach Nick Bollettieri, die Sjarapova als zevenjarig talent naar zijn tennisacademie in Florida haalde en haar vervolgens polijstte tot een kampioene, speculeert over de eventuele schorsing die z'n voormalige pupil te wachten staat.

"Het zou een ramp zijn als ze haar niet laten terugkeren in de sport. Ik vind niet dat ze levenslang geschorst moet worden en denk dat ze wel een weg zal vinden om hieruit te komen."

"Ik wil niet zeggen dat ze goed of fout zit, maar Maria gaat niet naar discotheken of naar zuipfeesten. Ze heeft in al die jaren zowel op als naast de baan laten zien dat ze een uitstekend karakter heeft. Haar hele carrière staat in het teken van toewijding."

WADA wacht af

Veel officials en instanties houden zich vooralsnog op de vlakte als het gaat over een mogelijke schorsing voor de 28-jarige Sjarapova. Ook bij het wereldantidopingagentschap WADA houden ze zich tot op heden afzijdig. Daar wacht men tot de internationale tennisfederatie ITF een eindoordeel heeft geveld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl