Meldonium wordt gemaakt in Letland
NOS Sport

Wat is meldonium en waarom is het verboden?

Tennisster Maria Sjarapova maakte gisteren bekend dat ze positief had getest op meldonium. Ze gebruikte het middel al tien jaar, op doktersadvies en de Russin zegt niet op de hoogte geweest te zijn van het feit dat wereldantidopingautoriteit WADA recent het middel op de dopinglijst heeft gezet. Wat is meldonium eigenlijk?

Meldonium is een middel dat wordt gebruikt om hartproblemen te bestrijden. Vooral in Oost-Europa wordt het middel veel gebruikt tegen hartfalen of pijn op de borst bij inspanning. De stof is na gebruik slechts enkele dagen op te sporen voor dopingcontroleurs.

Prestatiebevorderend

Sinds 1 januari 2016 staat meldonium op de dopinglijst, omdat het een positieve uitwerking heeft op het uithoudingsvermogen. Volgens Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, stimuleert meldonium de aanvoer van zuurstof naar het bloed.

Een jaar geleden werd het middel op een lijst gezet van middelen die door de WADA extra in de gaten werden gehouden, omdat er het vermoeden was dat steeds meer sporters meldonium gebruikten als prestatiebevorderend middel. Een Duits onderzoek uit 2015 bevestigde dat: 17 procent van de Russische sporters had meldonium in hun lichaam.

Wedstrijdsport

Artsen in de Verenigde Staten en in veel West-Europese landen zoals Nederland mogen het middel niet voorschrijven, omdat het in die landen niet als medicijn is geregistreerd. Via internet zijn de pillen eenvoudig te verkrijgen.

De grootste fabrikant van de pillen zit in Letland. JSC Grindeks verdiende vorig jaar een kleine 300 miljoen euro aan de verkoop van Mildronate, zoals het medicijn ook bekend staat. In een schriftelijke verklaring laat de fabrikant weten dat het middel helemaal geen sportprestaties zou kunnen verbeteren.

Volgens de producent wordt het medicijn normaal gesproken gedurende vier tot zes weken voorgeschreven door artsen bij de behandeling van hartziekten of neurologische aandoeningen. De behandeling kan twee tot drie keer per jaar herhaald worden.

Sjarapova gaf in haar verklaring aan dat zij al tien jaar het middel gebruikt. Tot op heden zijn zeker tien atleten betrapt op het gebruik van meldonium. Naast Sjarapova zijn dat de Oekraïense biatleten Olga Abramova en Artem Tistsjenko, de Russische wielrenner Eduard Vorganov, atlete Abeba Aregawi uit Zweden, de Russische kunstrijdster Ekaterina Bobrova.

Russische media melden dat ook de schaatser Pavel Koelizjnikov en shorttracker Semen Jelistratov, wereldkampioen gewichtheffen Aleksej Lovtsjev en de Russische volleybalinternational Alexander Markin, tot de dopingzondaars behoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl