NOS Voetbal

'Plan Cruijff werkt niet omdat er geen baas is'

Keizer kritisch over situatie bij Ajax

Clubicoon Piet Keizer en bestuurder/econoom Mark Geestman waren nauw betrokken bij het begin van de omwenteling bij Ajax. De zogenoemde Fluwelen Revolutie van Johan Cruijff. Vijf jaar later kijken ze somber naar de situatie bij de Amsterdamse club.

"Het heeft naar mijn idee niet de kwaliteit gebracht die nodig is om naar een internationaal niveau te kunnen groeien", vertelt de 72-jarige Keizer aan Nieuwsuur. "De basiskwaliteit is absoluut niet voldoende. Bij een aantal andere clubs zie ik het wel gebeuren. Zoals PEC Zwolle, NEC, Cambuur en Willem II."

Het plan van Cruijff was dat voetballers aan de macht moesten komen bij Ajax. Dat is inmiddels gebeurd, maar van eenheid in Amsterdam is geen sprake. "Het werkt niet omdat er niet duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is. Omdat er geen baas is", concludeert Geestman, die in 2011 voorzitter was van een klankbordgroep die de structuur van Ajax onderzocht.

Rollebollen

De leiding bij Ajax gaat intussen rollebollend over straat. Deze week liet de club weten dat hoofd jeugdopleiding Wim Jonk moet vertrekken, vanwege een conflict met het technisch hart, bestaande uit Marc Overmars, Edwin van der Sar, Frank de Boer en Dennis Bergkamp. Maar Jonk weigert zijn spullen te pakken en Cruijff is het met hem eens.

"Ik heb het idee dat zijn functie zodanig is uitgehold dat er nauwelijks nog sprake is van een hoofd jeugdopleiding", meent Geestman. "Ik kan me goed voorstellen dat hij daar boos over is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl