Keje Molenaar bij de Arena in gesprek met Tom Egbers ANP

Voormalig Ajax-speler Keje Molenaar was net als Wim Jonk in 2011 betrokken bij het opstellen van het Plan Cruijff. Hij ziet het ontslag van hoofd jeugdopleiding Jonk met lede ogen aan. "Dit is zo jammer", zegt Molenaar in gesprek met NOS Langs de Lijn. 

"De verkeerde is gesneuveld", vervolgt Molenaar. "Wim was bezig met fantastisch werk. De vruchten daarvan dienen zich steeds meer aan. Heel veel mensen bij Ajax zijn bijzonder enthousiast over de werkwijze van Wim."

Molenaar: de verkeerde is gesneuveld

De Volendammer verbaast zich al een jaar lang over de perikelen in Amsterdam. Het technisch hart, bestaande uit hoofdtrainer Frank de Boer, zijn assistent Dennis Bergkamp, hoofd jeugdopleiding Wim Jonk en directeur spelersbeleid Marc Overmars, vertoonde al geruime tijd scheuren. Jonk weigerde nog langer aan te schuiven bij het wekelijkse overleg.

Molenaar: "Ik verwijt de toenmalige directie en de Raad van Commissarissen dat de problemen zo lang binnen de organisatie hebben kunnen voortwoekeren. Dat is voor mij onbegrijpelijk." 

Heel veel mensen bij Ajax zijn bijzonder enthousiast over de werkwijze van Wim.

Oud-speler Keje Molenaar vindt het ontslag van Wim Jonk bij Ajax onbegrijpelijk

"Als je dat signaleert, moet je gewoon ingrijpen", aldus de huidig jurist. "Ze hebben dat maar laten doorrollen en nu is het kennelijk zo ver uiteengedreven dat een herstel niet meer mogelijk is. Tenminste, dat neem ik dan aan, terwijl ik dat heel moeilijk kan geloven." 

Keje Molenaar is kritisch op Theo van Duivenbode ANP

Als er tijdig was gehandeld, had er volgens de 57-jarige Molenaar niemand weg gehoeven. "Dit is zo jammer", benadrukt hij nogmaals. Molenaar is van mening dat RvC-lid Theo van Duivenbode nu naar voren moet stappen. Van Duivenbode is net als Molenaar een Cruijff-adept. 

Opstaan

"Hij heeft het afgelopen jaar weinig van zich laten horen. Hij moet nu opstaan. Het Plan Cruijff is onvoldoende omarmd door de RvC", vindt Molenaar, die benadrukt dat het plan nog niet ten einde is. "Helemaal niet zelfs. Het beleidsplan is zo’n vier jaar geleden omarmd en wordt nog steeds gesteund. Er zullen mensen moeten worden gezocht die dat willen uitvoeren."

Naast een opvolger voor Jonk moet de club ook op zoek naar twee nieuwe leden in de RvC. Door de voorgenomen benoeming van Dolf Collee tot statutair directeur en directievoorzitter en het vertrek van RvC-voorzitter Hans Wijers zijn er vacatures ontstaan. 

Dat een oud-bankman zoals Dolf Collee - of hoe hij ook mag heten - dan iemand als Wim Jonk moet ontslaan. Vreselijk.

Voormalig speler Keje Molenaar over zijn oude club Ajax

Cruijff

In de afgelopen periode heeft Molenaar nog contact gehad met de grote man achter de 'Fluwelen Revolutie', Johan Cruijff. "Ik heb hem vrij kort voordat hij bekendmaakte ziek te zijn uitgebreid gesproken."

"Ik weet dat Johan vierkant achter Wim Jonk staat. Hij weet ook dat Wim de exponent bij uitstek is die zijn voetbalideeën in de praktijk brengt", zegt Molenaar. "Ajax houdt hem nog steeds bezig, het blijft zijn jeugdliefde."

"De symboliek is vreselijk. Dat een oud-bankman zoals Dolf Collee - of hoe hij ook mag heten - dan iemand als Wim Jonk moet ontslaan. Ik vind het vreselijk dat zo'n mooie oud-Ajacied zo op straat wordt geschopt", besluit Molenaar.     

Archief: Ajax-prominenten luiden noodklok

STER reclame