Wim Jonk, hoofd jeugdopleiding van Ajax
NOS Voetbal

Jonk: goed op weg met jeugd

Een van de doelen van de revolutie van Johan Cruijff bij Ajax was om de beste jeugdopleiding ter wereld te ontwikkelen en daarmee structureel aansluiting te vinden bij de Europese top. De huidige Europese resultaten laten zien dat dat doel nog ver weg is, zo weet ook hoofd jeugdopleiding Wim Jonk.

"Ik richt me op mijn deel, met de jeugdopleiding zijn we goed op weg", aldus de oud-speler. "Heel veel spelers maken op jonge leeftijd hun debuut. Kijk maar naar Jairo Riedewald, Kenny Tete, Davy Klaassen, Joël Veltman en Anwar El Ghazi."

Jonk: ik ben niet tegen aankopen

De opvattingen van Jonk komen niet altijd overeen met die van trainer Frank de Boer, assistent Dennis Bergkamp en directeur spelersbeleid Marc Overmars, die zich meer met de korte termijn bezighouden. Samen met Edwin van der Sar vormen zij het technisch hart van Ajax.

"Intern gaan we met elkaar de discussie aan", aldus Jonk. "Het begint bij de vier pijlers van het plan dat we met Johan hebben geschreven, waarvan ik mede-schrijver ben: individueel opleiden, gerichte aankopen doen, attractief aanvallend voetbal spelen en samenwerking met andere clubs uitbreiden."

Wim Jonk als toeschouwer op De Toekomst

Misverstanden

Jonk helpt graag een misverstand uit de wereld: "Ik ben wél voor aankopen, maar wel gericht, niet voor de breedte."

En Jonk blijft overtuigd dat aanvallend voetbal en resultaten goed samengaan. Ondanks de kritiek op de revolutie, op de jeugdopleiding, levert hij onverdroten zijn werk op De Toekomst, als hoofd jeugdopleiding vooral, maar ook als trainer en coach. "Het is veel, maar de kern is spelers beter maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl