Pro Shots

Ajax en hoofd jeugdopleiding Wim Jonk nemen binnen afzienbare tijd afscheid van elkaar. Een "langlopend verschil van inzicht" ligt hier ten grondslag aan. De partijen praten nu over de afwikkeling van Jonks dienstverband.

"Ajax heeft geconcludeerd dat er een onoverbrugbaar meningsverschil is met Wim Jonk over de invulling en de werkwijze van het technisch hart", meldt de Amsterdamse club in een persbericht.

Verschillen

"Om die reden heeft de club gesprekken gestart die er toe moeten leiden dat de club en hoofd jeugdopleiding Jonk uit elkaar gaan. Er is sprake van een langlopend verschil van inzicht tussen Jonk enerzijds en de overige leden van het technisch hart en de voltallige directie anderzijds."

Johan Cruijff en Wim Jonk na een ledenvergadering in de Amsterdam Arena in 2011 ANP

Jonk was een protegé van Johan Cruijff en vormde binnen Ajax een front met de inmiddels vertrokken adviseur Tscheu La Ling. Dit kamp lag dikwijls in de clinch met directeur spelerszaken Marc Overmars.

Kritiek

Jonk had onder meer kritiek op het aankoopbeleid en de speelwijze van Ajax, maar voelde volgens De Telegraaf dat hij altijd aan het kortste eind trok zodra er beslissingen moesten worden genomen.

Communicatieproblemen groot struikelblok binnen Ajax

Dit deed Jonk ertoe besluiten om het wekelijkse overleg met trainer Frank de Boer, assistent Dennis Bergkamp en Overmars te mijden, waardoor zijn positie steeds minder houdbaar werd.

Fluwelen revolutie?

De beslissing betekent dat er steeds minder overblijft van de zogeheten 'fluwelen revolutie' bij Ajax. Initiator Johan Cruijff pleit voor veel oud-spelers op leidinggevende functies en wil dat de Amsterdamse club zich focust op eigen talent in plaats van dure (buitenlandse) aankopen. 

STER reclame