ANP

Volgens Johan Cruijff is er een bom gelegd onder zijn plan bij Ajax door het gedwongen afscheid van Wim Jonk bij de Amsterdamse club. Dat zegt hij in De Telegraaf.

"Jonk heeft natuurlijk groot gelijk. Hij houdt zich aan de gemaakte afspraken. Het is omdat Jonk dit niet pikt, anders had ik het nu ook voor gezien gehouden."

Of je moet zeggen: we stoppen met dat plan van Cruijff. Wees dan eerlijk en misbruik niet langer mijn naam.

Johan Cruijff

Cruijff wil met het plan veranderingen doorvoeren in de jeugd. Jonk kreeg echter eerder deze week te horen dat hij bij Ajax moet vertrekken als hoofd jeugdopleiding. De oud-voetballer heeft laten weten zijn gedwongen afscheid aan te vechten bij de rechter.

Cruijff blijft Jonk steunen. "Het kan niet zo zijn dat de klokkenluider sneuvelt en de rest onder mijn paraplu doorgaat op de ingeslagen weg. Zeg dan gewoon, we zien jouw visie niet zitten."

De beroemde nummer 14, bij wie onlangs longkanker is vastgesteld, was niet op de hoogte van het besluit om Jonk weg te sturen. Zijn laatste contact met Ajax was volgens hem enkele weken geleden met commissaris Leo van Wijk. Toen is het rapport van adviseur Tscheu La Ling doorgenomen.

"Leo heeft toen gezegd dat het rapport zou worden uitgevoerd. Dat rapport is klip en klaar over het rendement van de opleiding. Die heeft Ajax de afgelopen jaren 85 miljoen euro opgeleverd, terwijl de cijfers van de aankopen eigenlijk bedroevend zijn."

Vergadering

Morgen staat de aandeelhoudersvergadering bij Ajax gepland. "Dan moet de bestuursraad tegenhouden wat de commissarissen van plan zijn. Of je moet zeggen: we stoppen met dat plan van Cruijff. Wees dan eerlijk en misbruik niet langer mijn naam", aldus de voetballegende.

STER reclame