Pogacar ziet Evenepoel naderen door zege in tijdrit: 'Moet nu oogje op Remco houden'
- Remco Evenepoel wint etappe 7 in de Tour, een tijdrit van 25,3 km van Nuits-Saint-Georges naar Gevrey-Chambertin
- Hij is 0.12 sneller dan Pogacar, 0.34 dan Roglic en 0.37 dan Vingegaard.
- Lees het wedstrijdverslag en bekijk de slotfase.
- Meer over deze etappe in De Avondetappe om 22.15 uur op NPO 3.
- De uitslag en klassementen vind je hier.
Merci et à demain!
Een status als Generaal De Gaulle hebben Tadej Pogacar en Remco Evenepoel niet en zullen dat waarschijnlijk ook nooit bereiken. Maar vandaag voegden ze wel weer een nieuws hoofdstukje toe aan hun toch al behoorlijk omvangrijke sportieve jongensboeken.
We sluiten dit liveblog af met hun reacties voor de camera van NOS-verslaggever Han Kock. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen! Á demain!
Zaterdag: sprinten in de schaduw van 'grootste Fransman aller tijden'
Vandaag moesten de klassementsrenners met de billen bloot, maar morgen zijn de sprinters weer aan zet. Tenminste, spurters die over power en inhoud beschikken, want de 183,4 kilometer van Semur-en-Auxois naar Colombey-les-deux-Églises is allesbehalve vlak.
Onderweg liggen vijf gecategoriseerde klimmetjes, maar in feite gaat het de hele dag op en af. De finish ligt in de schaduw van het gigantische Lorraine-kruis, ter nagedachtenis aan een van de belangrijkste personen in de twintigste eeuw in Frankrijk.
Generaal Charles de Gaulle leidde het Franse verzet (eerst vanuit ballingschap, later als legerleider ter plekke) in de Tweede Wereldoorlog en was daarna van 1959 tot 1969 president van de Vijfde Franse Republiek.
De staatsman overleed op 9 november 1970 tijdens een spelletje patience aan de keukentafel van zijn woning in Colombey-les-deux-Églises en ligt begraven bij zijn dochter Anne op de plaatselijke begraafplaats.
In 2005 werd De Gaulle door tv-kijkers verkozen tot de grootste Fransman aller tijden.
De Nederlanders: Kelderman beste op 73ste plaats, Jakobsen laatste
De Nederlanders speelden vandaag geen rol van betekenis. Wilco Kelderman werd 73ste op 3.32 minuten van winnaar Remco Evenepoel en was daarmee de beste Nederlander. Fabio Jakobsen werd 174ste en laatste op 6.17 van de winnaar.
Jakobsen nam ook de rode lantaarn over van Mark Cavendish in het algemeen klassement. Zijn sprintaantrekker Bram Welten staat een plekje boven hem.
De Avondetappe, 22.15 uur op NPO 3
Vanavond wordt aan tafel bij Dione de Graaff natuurlijk weer uitgebreid teruggeblikt op deze memorabele etappe in de Tour de France. En we krijgen een inkijkje in hoe het is om de koers zonder beeld te kleuren. Aan tafel zitten namelijk Gio Lippens, decennialang namens de NOS de stem van Radio Tour vanuit de koers, en Andries Lamain die het stokje van hem overnam.
Ook Michael Boogerd schuift aan. Dat wordt zeker genieten! De Avondetappe, vanavond om 22.15 uur op NPO 3!
Pogacar: 'Nu oogje op Remco houden'
"Ik had graag willen winnen vandaag, maar met een tegenstander als Remco (Evenepoel, red.) is dat lastig", zei Tadej Pogacar na afloop van de tijdrit. "Maar ik heb wel tijd gewonnen op Primoz (Roglic, red.) en Jonas (Vingegaard, red.), dus daar mag ik heel blij mee zijn. Ik zal nu een oogje moeten houden op Remco, want hij is wel wat dichterbij gekomen. En ook Jonas en Primoz kunnen nog wat laten zien in de zware bergetappes. Er nog steeds een lange weg te gaan."
"Nu staat alles nog dicht bij elkaar, maar het zwaarste komt nog aan het einde van de Tour. Dan is iedereen moe en zullen de verschillen groter zijn. Maar het is altijd beter om voor te staan, dan achter."
Evenepoel dacht dat hij een lekke band had: 'De angst zat er flink in'
"Ik wist zeker dat ik een lekke band had", vertelde Remco Evenepoel na zijn toch wel comfortabele tijdritzege in de Tour. "Ik hoorde iets. Misschien liet iemand een glas vallen of stootte iemand tegen een hek, maar het was precies het geluid van een lekke band. Dus ja, ik maakte me zorgen. Maar een paar honderd meter verder wist ik dat alles oké was en ben ik doorgegaan. Maar de angst voor 'een afloper' (een langzaam leeglopende band) was er nog steeds. Ik voelde me niet heel zeker. Maar ik moest wel, want ik wist dat Tadej in de buurt zat. Het was spannend."
Met zijn zege schaart Remco Evenepoel zich bij de club van renners die etappes in alle drie de grote ronden hebben gewonnen. Sterker, Na Alex Zülle, Rohan Dennis en Tom Dumoulin is hij de vierde die een tijdrit in de Giro, Tour en Vuelta weet te winnen. En dan is hij ook Europees en wereldkampioen geweest op de discipline.
"Ongelooflijk. Ik had een goede dag. De klim was eigenlijk nog behoorlijk zwaar. Ik begon heel snel, maar moest iets overhouden voor de klim. En de afdaling was behoorlijk technisch, zeker als je al op de limiet zit. Maar ik heb genoten van elke meter van deze tijdrit. En dan ook nog winnen, is geweldig."
In het klassement staat Evenepoel nu 0.33 achter Pogacar. Bovendien heeft hij een prettige marge van 0.42 op nummer drie Jonas Vingegaard. Wat betekent dit voor de rest van de Tour? "We waren niet echt bezig met het klassement, alleen met de dagzege. Tadej is ongenaakbaar, maar het blijft koers: je weet het nooit."
Onderonsje met Prins Albert van Monaco
Bekijk de slotfase van de drie hoofdrolspelers in de tijdrit
Algemeen klassement: de top tien
Etappe 7: de top tien
Besef bij Evenepoel
Finish: Pogacar geeft 0.12 toe, Evenepoel wint!
Tadej Pogacar heeft een geweldige tijdrit gereden, maar geeft wel 0.12 toe op Remco Evenepoel. De Belg wint de tijdrit en staat een stuk steviger op de tweede plaats in het klassement.
Maar het geel blijft om de schouders van Pogacar.
Finish: Evenepoel verreweg de snelste
Ondanks de kettingproblemen is Evenepoel toch verreweg de snelste in de tijdrit. Hij is 0.34 sneller dan Roglic. Maar Pogacar moet nog komen!
Finish: Vingegaard 0.03 langzamer dan Roglic
Aan de finish blijkt dat Vingegaard nog meer heeft ingeleverd op Primoz Roglic. Hij is drie seconden langzamer.
Ketting eraf bij Evenepoel!
Oh nee, het lijkt erop dat de ketting eraf is gelopen bij Evenepoel. Hij zwaait met zijn hand, stuitert dan wat met de fiets en wipt de ketting er zelf weer op. Kost hem dit de tijdritzege? Dat zou zonde zijn zeg!
Tussenpunt 3 (16,7 km - afdaling)
Pogacar loopt weer wat in op Evenepoel in de afdaling, vier seconden om precies te zijn. Dat is niet onlogisch, want Evenepoel is geen geweldige daler.
Tussenpunt 3 (16,7 km - afdaling)
Het derde tussenpunt ligt na de afdaling en dus gaat dat razendsnel. We zien dat Evenepoel nog verder is uitgelopen op Vingegaard, die daar 0.28 verliest. Roglic is ook dichter bij de Deen gekomen. Nu Pogacar nog.
Roglic is trouwens al over de streep en is 0.18 sneller dan Victor Campenaerts.
Tussenpunt 2 (10,9 km – top klim):
Remco Evenepoel is ook bij het tweede tussenpunt op de top van het klimmetje iets uitgelopen op Tadej Pogacar. Zijn voorsprong is nu 0.10 op de geletruidrager. Jonas Vingegaard is derde op 0.23, Roglic geeft al 0.38 toe.
Finish: sterke tijdrit Jorgenson
Ondertussen is Matteo Jorgenson aan de finish gekomen na een sterke tijdrit. De Amerikaan van Visma-LEase a Bike is voorlopg derde op 0.02 van Campenaerts. En ook Almeida is binnen op 0.05 van de Belg.
Tussenpunt 1 (5,4 km): Pogacar geeft 0.03 toe op Evenepoel
Ook Pogacar is door het eerste tussenpunt gekomen en is 0.03 trager dan Evenepoel! Wat een spanning!
Tussenpunt 1 (5,4 km): ontketende Evenepoel nóg sneller!
Remco Evenepoel is op zijn beurt liefst 0.11 sneller dan Jonas Vingegaard.
Tussenpunt 1 (5,4 km): Vingegaard negen tellen sneller!
Ja hoor, Jonas Vingegaard is liefst negen seconden sneller dan Primoz Roglic na 5,4 kilometer.
Tussenpunt 1 (5,4 km): Roglic snelste
We gaan de toppers volgen via de drie tussenpunten. Primoz Roglic is inmiddels het eerst punt gepasseerd en is daar ruim het snelste: 9.59. Maar Jonas Vingegaard lijkt een stuk sneller te gaan!
Pogacar van start
Ook de gele trui is vertrokken voor zijn tijdrit! En in de eerste bochtige meters wint hij zichtbaar tijd op Evenepoel, want Tadej Pogacar begint scherp en furieus aan deze tijdrit.
Overigens verloor Evenepoel nog nooit een tijdrit van Pogacar (5-0) en Vingegaard (6-0). We gaan snel meer weten!
Evenepoel van start
Remco Evenepoel is vertrokken met een gigantisch voorblad met 62 tandjes, alles om toe te slaan in deze tijdrit. De eerste bochtige meters gaan, nou ja, moeizaam...
Vingegaard van start
Juan Ayuso en Carlos Rodriguez zijn onderweg als Jonas Vingegaard van het podium rolt. In de vorige twee edities van de Tour was de Deen duidelijk de sterkste van de favorieten, maar dat kun je dit jaar na zijn zware valpartij in Baskenland niet verwachten. Toch?
Spanning voor de start
Roglic van start
Ilan Van Wilder, helper van Evenepoel, rijdt een prima tijdrit. Hij komt als zesde binnen op 0.22 van Campenaerts. En ook Derek Gee doet het goed en rijdt ongeveer op de tijd van Van Wilder.
Maar eerst de start van de olympisch kampioen Primoz Roglic. De Sloveen staat 1.14 achter landgenoot Tadej Pogacar.
Kannonen draaien warm: Almeida van start
Het is zover: met João Almeida is de eerste topper van start gegaan, die geacht moet worden hoge ogen te gooien deze tijdrit. Dat geldt niet voor Mikel Landa, die twee minuten na hem start. Maar wel voor alle andere kleppers daarna.
Laten we nog snel even een blik werpen op de top tien van het klassement en de tijdsverschillen.
Healy redt het niet, zeven seconden trager dan Campenaerts
Nee hoor, Ben Healy redt het niet. De in Engeland opgegroeide Ier is 7 seconden langzamer dan Campenaerts en Vauquelin en is daarmee derde. Tot groot genoegen van de Belg op de hotseat.
Healy op weg naar snelste tijd
Is Ben Healy op weg naar de hotseat? Dat zou kunnen, want de Ier is bij het tweede tussenpunt twee seconden sneller dan Vauquelin en vijf tellen sneller dan Campeaerts.
Maar hij begint wel steeds meer te werken op de fiets.
BLOK 8: Apotheose met Vingegaard, Evenepoel en Pogacar
We zijn toe aan de apotheose van deze tijdrit, met de top tien van het klassement! Stoelriemen vast, want dit wordt smullen!
Vanaf João Almeida mag de hele top van het klassement in staat worden geacht om deze tijdrit te winnen.
Ook debutant Lemmen deed het rustig aan
Bart Lemmen heeft weleens verrassend sterk gereden in een tijdrit maar vandaag deed hij het rustig aan.
Feestdag voor 'renner van de streek' Bernard
Dromen van de zege deed hij niet, maar toch zal Julien Bernard deze tijdrit niet snel vergeten. De zoon van Tour-legende Jean-François Bernard reed door eigen streek en vermaakte zich opperbest met al zijn familie en vrienden.
Tussenstand: Healy snel onderweg, Kelderman beste Nederlander
De kanshebbers in het afgelopen blok komen allemaal niet in de buurt van de toptijd van voormalig werelduurrecordhouder Victor Campenaerts, die een toptienklassering dus steeds dichterbij ziet komen. Bruno Armirail is bij het tweede tussenpunt liefst 37 seconden trager dan zijn landgenoot Vauquelin, die daar de snelste tijd had.
Maar wacht even: Ben Healy is weer eens met een kunststukje bezig! Hij is bij het eerste tussenpunt even snel als de snelste man aldaar Stefan Küng en loopt op de klim uit op zijn concurrenten, zo lijkt het.
Alle 14 Nederlanders zijn intussen aan de finish en dus kunnen we ze even op een rij zetten. Er zijn geen potten gebroken door onze landgenoten deze tijdrit. Wilco Kelderman was de snelste op 2.40 van Campenaerts.
Reacties: Groenewegen en Lampaert deden het rustig aan
Dat Dylan Groenewegen niet voluit zou gaan in de tijdrit is logisch, maar ook specialist Yves Lampaert deed het rustig aan. De Belg verkende het parcours wel een beetje voor zijn kopman, Remco Evenepoel.
Blok 7: Armirail, Healy, Thomas en Gee
Het is 16.00 uur geweest en dat betekent dat we toe zijn aan blok zeven, het laatste blok voor de grote favorieten. Dit blok begin met een gevaarlijke outsider. Bruno Armirail (Groupama-FdJ) was bij het Frans kampioenschap zijn jonge landgenoot Vauquelin te snel af. En die kwam slechts een fractie tekort voor de snelste tijd.
Andere interessante namen in het komende half uur: Ben Healy en Geraint Thomas.
Van Aert geeft 0.59 toe op Campenaerts
Wout van Aert is binnen en verliest 0.59 op de snelste tijd van zijn landgenoot Victor Campenaerts. Daarmee is hij voorlopig zesde. En er komen er nog heel veel.
Campenaerts kan het fraai vertellen, maar maakt zich geen illusies: 'Tiende!'
Victor Campenaerts gaat halverwege aan de leiding van de tijdrit. De Belg verkende twee weken geleden de tijdrit en besloot: "Hier wil ik voor gaan".
De Belg - die na dit seizoen zou verkassen naar Visma Lease a Bike - raffelde zijn tijdrit af, terwijl zijn vermogensmeter een kilometer of vijftien kapot was. Wat denkt Campenaerts dat het oplevert? Lachend: "De tiende plaats!"
Van Aert stort in op klim: 0.46 langzamer dan Vauquelin
Nee hoor, dit wordt niet de dag van Wout van Aert. Bij het tweede tussenpunt, op de top van de klim, is Van Aert liefst 46 sconden langzamer dan de snelste man op dat moment, Kévin Vauquelin.
Victor Campenaerts is 0.43 sneller dan zijn landgenoot.
Blok 6: Van den Broek, Kelderman en Powless
Wilco Kelderman is net van start gegaan aan het einde van blok zes. Daarin ook Frank van den Broek, de revelatie van de openingsrit deze Tour en onder anderen Neilson Powless.
Wat denkt Visma-LAB's tijdritexpert Heijboer van de tijdrit?
Van Aert geeft wat toe bij eerste tussenpunt
Wout van Aert is bezig aan een goede, maar geen supertijdrit. Hoewel, Küng is bij het eerste meetpunt verreweg de snelste, maar moest dat dus - al dan niet vanwege zijn vastgelopen ketting - bekopen.
Van Aert geeft 18 seconden toe op Küng, maar ook 6 op Bissegger en 4 op Vauquelin en Campenaerts.
Wat kan Van Aert op de klim, daar waar zijn pijnlijke rug het meest zal opspelen...?
Küng komt geklungel niet te boven
Stefan Küng was bezig aan zijn inhaalrace, maar komt uiteindelijk acht seconden tekort. Dat kettingprobleem kost hem dus wellicht de hotseat. Maar de echte favorieten moeten nog komen natuurlijk.
Küng is voorlopig derde.
Finish: Campenaerts is 0.76 sneller dan Vauquelin
Victor Campenaerts geeft alles in de laatste meters en is 76 honderdsten sneller dan leider Vauquelin. Maar ook Küng heeft zich herpakt en is bezig met een indrukwekkende inhaalrace.
Van Aert vertrokken
Ook Wout van Aert is onderweg, met spacehelm! Van Aert heeft snode plannen vandaag, maar eerst krijgen we de binnenkomst van Victor Campenaerts.
Campenaerts nadert de snelste tijd
Nee, dan Victor Campenaerts! De Belg, bijgenaamd 'vocsnor' is bij het tweede tussenpunt nog maar 3 tellen langzamer dan Vauquelin. Gaat Campenaerts het dan flikken?
Küng klungelt met zijn ketting
Oh nee, Stefan Küng leek zo hard op weg naar een toptijd, maar krijgt te maken met een vastgelopen ketting. Hij trekt de ketting al rijdende met zijn vingers weer op de juiste plaats, maar heeft wel een tijd de benen stil moeten houden.
En dus is hij op de top van de klim opeens 18 seconden langzamer dan Kévin Vauquelin.
Küng supersnel gestart
Stefan Küng is supersnel van start gegaan. Bij het eerste tussenpunt na 8,6 kilometer is hij liefst 12 seconden sneller dan landgenoot Bissegger, 14 seconden sneller dan Victor Campenaerts en 15 seconden sneller dan Kévin Vauquelin, de leider op dit moment.
Maar het zwaarste stuk voor Küng komt er nu aan: de klim. Hij kijkt de beste klimmer deze Tour tot nu toe wel in de rug en zal Jonas Abrahamsen zo inhalen.
Nieuwe snelste tijd: Kévin Vauquelin!
Kévin Vauquelin is in de vorm van zijn leven en is liefst 21 seconden sneller dan Stefan Bissegger. De Normandiër mag dus gaan zitten in de hotseat, we hebben een nieuwe leider!
Blok 5: Campenaerts, Küng en Van Aert
We zijn intussen al bezig aan 'blok 5', met daarin specialisten als Victor Campenaerts, Stefan Küng én Wout van Aert. De laatste twee Nederlanders komen in het blok hierna.
Mike Teunissen, Mathieu van der Poel, Bart Lemmen en Wout Poels zijn onderweg.
Vauquelin supersnel onderweg
Oier Lazkano rijdt de voorlopig tweede tijd en nestelt zich tussen leider Stefan Bissegger en de verrassende Raul Garcia Pierna. Maar onderweg is er eentje nog een heel stuk sneller: de jonge Fransman Kévin Vauquelin is na het tweede tussenpunt liefst 0.30 sneller dan de Zwitser in de hotseat.
Van der Poel vertrokken
Je herkent hem bijna niet zonder regenboogtrui, maar het is toch echt Mathieu van der Poel die van het startpodium rolt.
Lazkano, Garcia Pierna, Matthews doen het goed
Oier Lazkano, vorig jaar Spaans kampioen, is bezig met een goede tijdrit, maar lijkt niet aan de toptijd van Stefan Bissegger te komen.
Blok 4: Van der Poel, Lemmen, Poels en Teunissen
In blok vier zien we weer vier Nederlanders, waaronder Mathieu van der Poel. Die rijdt uiteraard niet in zijn regenboogtrui, want de tijdrittitel in Glasgow was toch echt voor Remco Evenepoel.
En ook zien we weer een paar schaduwfavorieten, waaronder de nummer twee van het Frans kampioenschap en kersvers Tour-ritwinnaar Kévin Vauquelin.
Bissegger in de hotseat
Nils Politt is 25 seconden sneller dan Durbridge, maar de Duitser zal niet op de hotseat belanden. Want daar is Bissegger en die is liefst 43 seconden sneller dan Politt!
Bissegger nam alle risico's en mag misschien wel een tijdje op de hotseat blijven.
Bissegger snelste onderweg
Stefan Bissegger is op weg naar een toptijd: op een kleine vier kilometer van de streep is de Zwitser een minuut sneller dan Durbridge. Hij heeft Cedric Beullens ook al ingehaald.
Ook Nils Politt, Michael Matthews en Tim Wellens zijn snel onderweg.
Nieuwe snelste tijd: 'Turbo Durbo' op de hotseat
Nog altijd staat de kleine klimmer Lenny Martinez bovenaan in de tussenstand, maar dat zal niet heel lang niet duren. Luke Durbridge is namelijk een stuk sneller dan de jonge Fransman. En Stefan Bissegger is nóg sneller onderweg.
Durbridge komt inmiddels over de finish en noteert inderdaad de snelste tijd: 31.14. Dat is 0.26 sneller dan Martinez. Fabio Jakobsen is voorlopig laatste op bijna vier minuten van Durbridge.
Geen spacehelm bij Laporte
De opmerkelijke spacehelmen van Visma-Lease a Bike waren het gespreksonderwerp van dit voorjaar. Maar bij de eerste renner van de ploeg zien we een ander, orthodoxer hoofddeksel.
Waar rijden we nu eigenlijk overheen? Gratis geologie-college!
Tijdrijden langs de duurste wijn ter wereld! Professors in de geologie, Douwe van Hinsbergen en Marjolein Naudé van de Universiteit Utrecht, geven tijdens de Tour een aantal mini-colleges in de geologie over de gebieden waar het peloton doorheen rijdt. Vandaag: etappe 7.
Ook via Whatsapp blijf je op de hoogte!
Abonneer je via deze link op het whatsappchannel van de NOS en krijg tijdens elke Tour-etappe een videoupdate van 1 minuut. En mis dus niets van wat er in Frankrijk gebeurt!
Kijk nu mee op NPO 1 of de livestream!
Vanaf 14.00 uur kun je live meekijken naar de tijdrit op NPO 1 en via de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Het commentaar is van Joris van den Berg en Stef Clement (in 2007 derde bij het WK tijdrijden). De analyse wordt gedaan door de wereldkampioen van 2017, Tom Dumoulin.
Ook op de radio kun je de koers volgen met commentator Andries Lamain, Sebastiaan Timmerman op de motor en een olympisch kampioene als analyticus: Annemiek van Vleuten.
Blok 3: Bissegger en Lazkano
Dylan Groenewegen en Elmar Reinders zijn net klaar met hun tijdrit: Reinders was net iets sneller dan zijn sprintkopman, maar wel op respectievelijk 2.14 en 2.23 van Martinez.
Het komende half uur gaan er geen Nederlanders van start, maar wel twee sterke tijdrijders met Stefan Bissegger en Oier Lazkano. En op een goede dag kunnen Nils Politt, Michael Matthews en Tim Wellens ook een aardige tijdrit rijden. Politt en Wellens zijn ook de eerste UAE-renners op het parcours, dat geeft misschien al een indicatie over het materiaal van de ploeg van Pogacar.
En dat kunnen we ook zeggen van Christophe Laporte, de eerste man van Visma-Lease a Bike.
Fans van Evenepoel
Van den Berg snelste na 8,6 kilometer!
Kijk eens aan! Marijn van den Berg zet de voorlopig snelste tijd neer bij het eerste tussenpunt. Na 8,6 kilometer is hij liefst 0.06 sneller dan Yves Lampaert! Dat is knap van de in De Meern opgegroeide renner.
Martinez snelste
De kleine Martinez had een beroerde start, waarbij hij nog even aan zijn schoenen prutste, maar is daarna wel vol gegaan. Sterker, in de laatste bocht glijdt hij nog bijna onderuit. Maar hij noteert wel de voorlopig snelste tijd.
Niet de dag van Wærenskjold
De verwachtingen waren er, maar van Søren Wærenskjold hoeven we het niet te hebben vandaag. De Noors kampioen doet het rustig aan en is voorlopig slechts tiende bij het derde tussenpunt op 19,9 kilometer.
De snelste onderweg is verrassend genoeg de kleine klimmer Lenny Martinez. Snelste aan de streep is voorlopig Davide Ballerini, die het prestigestrijdje met zijn Astana-ploeggenoten lijkt te winnen.
Blok 2: Van den Berg, Van Poppel en Lampaert
Terwijl Mark Cavendish als eerste binnen is in een tijd van 33.20 minuten en Welten, Bol, Jakobsen en ook Nils Eekhoff, Elmar Reinders en Dylan Groenewegen onderweg zijn, nemen we je mee naar de volgende starters.
In blok 2 zien we Marijn van den Berg (gisteren gevallen, maar de schade valt mee) en Danny van Poppel. Tot de schaduwfavorieten behoort de zojuist gestarte Yves Lampaert, twee jaar geleden winnaar van de proloog in Kopenhagen.
Daar is Wærenskjold!
Søren Wærenskjold klopte Tobias Foss, de verrassende wereldkampioen tijdrijden in 2023, in het Noorskampioenschap. En dat belooft wel wat. Hij mag zo beginnen aan zijn tijdrit.
Jakobsen ook onderweg
Fabio Jakobsen beleeft nog geen geweldige Tour en ook vandaag zal hij niet tot het uiterste gaan. Maar het is goed om hem te zien in tijdrithouding. Jakobsens aantrekker Bram Welten en Cavendish' lead-out Cees Bol zijn ook op het parcours trouwens.
Cavendish vertrokken: on y va!
Met een brede glimlach meldde recordhouder Mark Cavendish zich op het startpodium en inmiddels is de Manx Missile als eerste begonnen aan de tijdrit. We zijn begonnen!
Blok 1: Waerenskjold en Nederlanders in eerste blok
Blokjes. Voor getrainde fietsers is dat gesneden koek, maar ook voor kijkers kan het van pas komen. Om je zo goed mogelijk door de tijdrit te loodsen, hebben we de starttijden namelijk in acht blokken van 30 minuten verdeeld.
Mark Cavendish maakt zich klaar om zo als eerste te gaan vertrekken. In het eerste half uur zien we ook meteen zeven van de 14 Nederlanders in deze Tour. En één schaduwfavoriet: Noors kampioen Søren Wærenskjold.
Heijboer (Visma-LAB): 'Verwachten beetje tijdverlies voor Vingegaard'
Vandaag is ook een spannende dag voor Mathieu Heijboer, de man achter de innovaties in het tijdrijden bij Visma-Lease a Bike. Een van de opvallendste dit jaar was de introductie van de 'spacehelmen', maar om eerlijk te zijn vallen de resultaten vooralsnog niet mee. Sterker, de resultaten dit seizoen tonen vooral aan dat UAE-Emirates het technologische gat met de top gedicht lijkt te hebben.
Heijboer toonde zich dan ook realistisch: "Ik vind het een heel mooi parcours. Het is erg snel, maar niet supergevaarlijk. Er is een rugwind, dus het zal hard gaan. Het is niet te lang, dus er zullen geen hele grote tijdsverschillen zijn."
"Dit parcours ligt Van Aert goed", vervolgt Heijboer. "Het is voor renners met een grote motor, die ook aerodynamisch zijn en goed kunnen dalen. De afdaling is erg technisch. Dat ligt Wout goed."
'Vingegaard komt power tekort'
"Vingegaard ligt het parcours ook goed. Maar in vergelijking met zijn concurrenten is hij misschien iets in het nadeel. Jonas is een superieure klimmer. Hier gaat het meer om power en aerodynamica. Zijn aerodynamica is goed, maar qua kracht komt hij iets tekort tegen concurrenten als Pogacar en Evenepoel, dat zijn de feiten."
"We hopen dat Jonas elke dag beter wordt. We verwachten een beetje tijdverlies en hopen dat het te overzien valt. Hij heeft door zijn val niet veel kunnen trainen op de tijdritfiets, daardoor was de voorbereiding niet ideaal. Maar hij is erg getalenteerd als tijdrijder, dus het hoeft geen groot verschil te zijn."
Starttijden favorieten
Wereldkampioen Remco Evenepoel is de grote favoriet vandaag. Maar daarachter zitten ook genoeg zeer goede tijdrijders. Wat denk je van geletruidrager Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic? Een strijd tussen de 'grote vier' lonkt.
Dit zijn de starttijden van de beste tijdrijders in de top van het klassement:
- 16.46 uur: Joao Almeida (UAE)
- 16.50 uur: Carlos Rodriguez (Ineos)
- 16.52 uur: Primoz Roglic (Bora)
- 16.54 uur: Juan Ayuso (UAE)
- 16.56 uur: Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike)
- 16.58 uur: Remco Evenepoel (Soudal-Quickstep)
- 17.00 uur: Tadej Pogacar (UAE)
Het zal niet makkelijk zijn om de dagzege weg te grissen voor een van deze mannen, maar toch moet je deze specialisten zeker niet uitvlakken.
- 14.02 uur: Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost)
- 15.00 uur: Victor Campenaerts (Lotto-Dstny)
- 15.05 uur: Stefan Küng (Groupama-FdJ)
- 15.27 uur: Wout van Aert (Visma-Lease a Bike)
Dumoulin verkent: 'Supermooie tijdrit!'
Gisteren stapte Tom Dumoulin al even op de fiets om het tijdritparcours te verkennen. En hoewel hij af en toe een stoplicht of een bouwtruck tegenkwam, genoot hij met volle teugen: "Een supermooie tijdrit! Deze tijdrit heeft alles. De beste tijdrijder gaat winnen."
Evenepoel is heel even de weg kwijt
Natuurlijk nam Wout van Aert in de sprint geen risico, want ook vandaag in de tijdrit geldt hij als een van de kanshebbers op de zege. Het is de vraag of hij veel heeft kunnen trainen op de tijdritfiets na zijn zware valpartij in Dwars door Vlaanderen, maar Van Aert zal zeker de benen willen testen voor zijn volgende grote doel: de olympische tijdrit in Parijs.
Ook Remco Evenepoel hoopt in de Franse hoofdstad een olympische titel aan zijn palmares toe te voegen. Maar eerst wil hij in zijn eerste Tour de France het podium halen in Nice en minimaal een rit winnen. En dan is de tijdrit van vandaag het meest voor de hand liggend.
Hij kan zich dan trouwens in een fraai rijtje voegen: slechts drie renners wonnen ooit een tijdrit in alle drie de grote ronden. De (half-Nederlandse) Zwitser Alex Zülle, de Australiër Rohan Dennis - die dit jaar in het nieuws kwam omdat hij ervan wordt verdacht zijn vrouw te hebben doodgereden - en...Tom Dumoulin!
Alleen moet Evenepoel dan wel de goede kant oprijden. Dat ging vanochtend in de verkenning (in regenboogpak trouwens, nog niet in het wit) niet helemaal goed.
De sprint (en declassering) van Philipsen
Voor de Belgische wielerfans ging het gisteren niet over de zege van Groenewegen of zijn snavel, maar over de declassering van Jasper Philipsen. De beste sprinter in de afgelopen twee edities, vorig jaar nog winnaar van de groene trui, week in de sprint in Dijon duidelijk van zijn lijn en bracht landgenoot Wout van Aert zo in een benarde positie tussen zijn achterwiel en de hekken.
Van Aert kneep gelukkig in de remmen en voorkwam zo zware ongelukken, maar wees na afloop wel fijntjes op de reputatie (al dan niet versterkt door de Netflix-serie over de Tour) van Philipsen.
Nu kunnen we die sprint nog een paar keer laten zien, maar soms volstaat een simpele weergave zoals deze op X.
Even terug naar gisteren: de stralende snavel van Groenewegen
We rijden vandaag door het gebied waar de fameuze Bourgogne-wijnen worden geproduceerd. Finishplaats Gevrey-Chambertin staat er vooral om bekend, maar startplaats Nuits-Saint-Georges ken je misschien ook ergens anders van.
In 2017 sprintte Marcel Kittel - die ooit begon als tijdritspecialist - er namelijk naar zijn twaalfde ritzege in de Tour, al was er wel een finishfoto nodig om het verschil met Edvald Boasson Hagen aan te duiden. Dylan Groenewegen werd die dag trouwens zesde en was daar niet blij mee.
Gisteren keek Groenewegen een stuk vrolijker, nadat hij in zijn rood-wit-klauwe kampioenstrui voor de zesde keer in zijn loopbaan mocht juichen.
Groenewegen reed de perfecte sprint en bleef Jasper Philipsen een paar neuslengten voor. Misschien heeft dat wel iets te maken met de opvallende innovatie onder zijn zonnebril: een zwart kapje om de neus, die een klein aerodynamisch voordeel zou geven.
Eerder deze Tour moest Groenewegen die bril tijdens de rit nog afzetten op last van de jury. Het euvel was namelijk dat het kapje niet vrij verkrijgbaar was voor consumenten en dat is wel een van de UCI-vereisten. Maar daar heeft de fabrikant iets op gevonden.
Sinds gisteren kun je online het plastic 'snaveltje' aanschaffen voor het luttele bedrag van 350 euro. De bril die erbij hoort kost overigens ook nog eens 220 euro.
Volgens de hoofdrolspeler zelf is het kleinood inmiddels uitverkocht.
Elk uur een videoupdate van de Tour?
Abonneer je via deze link op het whatsappchannel van de NOS en krijg tijdens elke Tour-etappe een videoupdate van 1 minuut. En mis dus niets van wat er in Frankrijk gebeurt!
Niets missen van de tijdrit: de Tour bij de NOS!
Vanaf 14.00 uur kun je live meekijken naar de tijdrit op NPO 1 en via de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Het commentaar is van Joris van den Berg en Stef Clement (in 2007 derde bij het WK tijdrijden). De analyse wordt gedaan door de wereldkampioen van 2017, Tom Dumoulin.
Ook op de radio kun je de koers volgen met commentator Andries Lamain, Sebastiaan Timmerman op de motor en een olympisch kampioene als analyticus: Annemiek van Vleuten.
Benieuwd hoe radio-commentator Andries Lamain er eigenlijk uitziet? Dan raden we je aan om vanavond rond 22.00 uur in te schakelen op NPO 3 voor De Avondetappe! Andries schuift samen met zijn voorganger Gio Lippens en oud-renner Michael Boogerd aan bij Dione de Graaff.
De truien (en waarom dat niet onbelangrijk is)
Vandaag gaan we verschillen zien in de top van het klassement. De verdeling van de truien is vandaag van extra belang, want daardoor kunnen favorieten als Remco Evenepoel en Tadej Pogacar niet in hun eigen snelpak rijden, maar moeten ze zich in een pak van de organisatie hijsen.
Gele trui (algemeen klassement): Tadej Pogacar (UAE-Emirates)
Groene trui (puntenklassement): Biniam Girmay (Intermarché-Wanty)
Bolletjestrui (bergklassement): Jonas Abrahamsen (Uno-X)
Witte trui (jongerenklassement): Remco Evenepoel (Soudal-Quick-Step)
Gele helm (ploegenklassement): UAE-Emirates
Alle klassementen vind je door op onderstaand kaartje te klikken.
Dit staat de renners te wachten
De tijdrit begint meteen met een vervelend stuk vals plat tot aan de voet van Côte de Curtil-Vergy (1,6 kilometer à 6,1 procent). Eenmaal op de top volgt een korte, vrij technische afdaling. Eenmaal beneden is het zaak voor de renners om nog iets over te hebben, want de laatste negen kilometer gaan weer op de grote plaat.
Er zijn drie tussenpunten waar we de tijdsverschillen kunnen meten: op 6,2 kilometer, op 14,4 kilometer (op de top van de klim) en op 19,9 kilometer (na de afdaling).
Bienvenue de Nuits-Saint-Georges!
Welkom vanuit Nuits-Saint-Georges waar we ons vandaag gaan verlekkeren aan een 'grand cru' tijdrit tussen de wijnranken van de Bourgogne. De renners moeten 25,3 kilometer afleggen naar de finish in Gevrey-Chambertin. Het is een tijdrit voor de specialisten met halverwege de Côte de Curtil-Vergy (1,6 kilometer à 6,1 procent) als scherprechter.
Een kolfje naar de hand van wereldkampioen Remco Evenepoel? "Het wordt interessant. Remco is zeker favoriet", oordeelde geletruidrager Tadej Pogacar gisteren. "Hij is de wereldkampioen tijdrijden en heeft al vaak laten zien dat hij iedereen kan verslaan in een tijdrit. Hij is degene om in de gaten te houden, en ik denk dat ik het zelf ook aardig kan doen."