NOS Wielrennen

Vreugde en opluchting bij Vingegaard na eerste test tegen Pogacar: 'Ik ben terug'

Vingegaard even goed als Pogacar op San Luca: 'Overwinning voor mij, ik ben terug'

Jonas Vingegaard was goed vandaag, zo goed zelfs dat hij zichzelf een beetje verbaasde in de tweede etappe van de Tour de France. De Deense titelverdediger kon mee met zijn grote rivaal Tadej Pogacar toen de Sloveen aanviel op de steile San Luca.

"Om eerlijk te zijn, dacht ik dat dit een van de dagen was dat ik tijd zou verliezen. Dat ik Tadej kon volgen, was een overwinning voor mij", reageerde Vingegaard.

Op een explosieve, steile klim als de San Luca zou het volgen van Pogacar altijd al een uitdaging zijn geweest voor de kopman van Visma-Lease a Bike. Laat staan met de gemankeerde voorbereiding na zijn zware valpartij in de Ronde van Baskenland.

"We probeerden het tempo hoog te houden vanaf de start van de San Luca. Maar UAE (de ploeg van Pogacar) nam over en ze vielen aan. Gelukkig kon ik volgen, daar kan ik blij mee zijn. En toen besloot ik mee te werken met hem vanaf de top."

'Twijfelde aan mezelf'

"Ik ben blij dat ik in dezelfde tijd kon finishen", vervolgde Vingegaard. "Vandaag was een supergoede dag voor mij. Ik had anderhalve maand trainingstijd, dus het was moeilijk te voospellen waar ik stond. Ik twijfelde aan mezelf en dat is niet gelogen. Nu kan ik zeggen dat ik terug ben. En hopelijk ben ik drie weken goed."

Eerste zet Pogacar in Tour: hij valt aan op San Luca, Vingegaard volgt

Zit zijn val in het Baskenland nog wel in zijn hoofd tijdens het koersen? "Heel even, ja. Toen ik in een bocht van een afdaling de grond raakte met mijn pedaal. Het was geen probleem, maar je krijgt dan een kleine herinnering aan de val. Angst? Nee, dat voel ik niet."

Of Vingegaard dit volhoudt? Ploeg tast in duister

"Dit is de beste uitkomst die er kon zijn", jubelde ploegleider Grischa Niermann met een mengeling van opluchting en blijdschap in zijn stem. "Dit is Pogacar-terrein. Dat Jonas bij hem in het wiel kan blijven, is supergoed."

Wat dit zegt? "Dit zegt dat Jonas op dit moment heel goed in vorm is. Maar de Tour duurt drie weken. Overmorgen komt alweer een heel zware bergrit. We hopen dat hij beter wordt, maar we weten dat niet. Maar met deze voorbereiding kunnen we ook niet garanderen dat dat drie weken zo zal zijn. Het blijft een 'race into the unknown'."

Toch blijft het oppassen, want een ongeluk zit in een bijzonder klein hoekje. Want zoals eigenlijk het hele jaar al bleef Visma-Lease a Bike ook deze Tour niet gespaard van pech.

"Vandaag weer een valpartij met Matteo Jorgenson en Wout van Aert. Matteo vertelde dat hij zijn hand van het stuur haalde om een bevoorradingszak aan te pakken en in een gat in de weg reed. Daardoor ging ook Wout onderuit. Maar de schade lijkt mee te vallen. Ook Wilco Kelderman was ondanks zijn val gisteren goed. Maar het is bijzonder: de eerste drie renners die vallen deze Tour zijn allemaal van ons."

Die valpartijen waren Tiesj Benoot, die het tempo bepaalde aan het begin van de tweede passage op de San Luca, ook opgevallen. Maar wat overheerste was de vreugde over zijn kopman. "Dit is een heel mooie bevestiging van zijn goede gevoel van gisteren. En normaal gesproken gaat die vorm nog groeien. We hebben vertrouwen getankt, zeker weten."

Pogacar niet verrast door vorm Vingegaard

"Jonas zat heel snel op mijn wiel", vond Pogacar achteraf ook. "Maar dat is geen verrassing voor mij. We hebben met zijn tweeën doorgereden en later sloten Evenepoel en Carapaz ook nog aan."

Toch zal het hem goed doen om de gele trui weer om de schouders te hebben. De laatste keer dat de tweevoudig eindwinnaar de leiderstrui in de Tour droeg was op 13 juli 2022 in de etappe met aankomst op de Col du Granon. Dat was de dag dat hij op weg naar de Galibier gekraakt werd door de aanvallen van Primoz Roglic en Vingegaard.

Toch was het niet helemaal de bedoeling om zo vroeg al aan de leiding te gaan. "Het tempo op San Luca was heel hoog, maar ik voelde me goed en besloot om mezelf een beetje te testen. Of hij de trui gaat verdedigen? We zullen zien. Let's stick to the original plan."

De eerstvolgende grote test is dinsdag al, als het peloton over de Galibier gaat en finisht in Valloire op de wegen die Pogacar in 2022 uiteindelijk fataal werden. Maar ook maandag in de sprintersrit naar Turijn kan hij de gele trui al verliezen.

Ook Evenepoel ruikt gele trui

Pogacar staat in tijd namelijk precies gelijk met Evenepoel, Vingegaard en Carapaz. En dan gaan klasseringen in de etappe een rol spelen. Wat blijkt: als Evenepoel maandag drie plekken voor Pogacar eindigt, dan is de Belg de nieuwe geletruidrager.

Strijd om gele trui (som van klasseringen in etappe 1 en 2)

Pogacar: 4+14 = 18
Evenepoel: 8+12 = 20
Vingegaard: 16+13 = 29
Carapaz: 22+10 = 32

Evenepoel zelf gaat morgen van start in de witte jongerentrui. Maar het geel lonkt dus, al acht hij zichzelf nog niet in topvorm. "Ik heb altijd wat dagen nodig om in het ritme te komen. Ik was nog niet top, maar zeker ook niet slecht." Met een lachje: "Ik hoop dat het tegen rit zeven in orde is."

In etappe zeven, een individuele tijdrit van 25,3 kilometer, krijgt wereldkampioen Evenepoel normaal gesproken een uitgelezen kans om het geel te veroveren. Maar misschien kan het dus wel sneller?

"Tsja", aarzelt Evenepoel. "Het is me nu al een paar gezegd dus dan ga je er automatisch aan denken. Misschien is het beter om het geel niet te pakken, want dan hoeven we niet te controleren in de rit over de Galibier. Maar als het tóch zo is, dan ga ik er zeker van genieten. Misschien wil Tadej 'm wel weggeven. Ik zal het zeker proberen."

Het algemeen klassement na de tweede etappe van de Tour de France.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl