Donald Trump op de rally
NOS NieuwsAangepast

Trump drijft op rally spot met Democraten: 'Wie is eigenlijk hun kandidaat?'

Donald Trump heeft zijn eerste campagnebijeenkomst gehouden sinds de mislukte aanslag op zijn leven een week geleden. Duizenden mensen waren afgekomen op de rally in Grand Rapids in de staat Michigan die, anders dan vorige week zaterdag, niet in de open lucht werd gehouden.

De bewaking rond het evenement was zeer streng: buiten was er veel politie op de been, binnen in de Van Andel Arena zaten scherpschutters op de hoogste plekken om iedereen in de zaal goed in de gaten te kunnen houden.

Trump, die zijn opwachting maakte met zijn running mate voor de verkiezingen J.D. Vance, dreef onder meer de spot met president Biden, die na een dramatische verlopen debat met Trump onder druk staat van Democratische partijgenoten om plaats te maken voor een andere kandidaat uit de partij.

De afgelopen dagen waren er geruchten dat Biden dit weekend mogelijk uit de race zou stappen, maar een aankondiging is tot nu toe uitgebleven. Het team Biden liet gisteren weten dat de president komende week zijn campagne hervat. Biden zat de afgelopen dagen thuis met covid en kampte volgens zijn arts met lichte klachten.

Veel bijval

Trump (78) zei onder luid gelach en gejuich dat de Democraten "een paar problemen hebben". "Om te beginnen weten ze niet wie hun kandidaat is." Hij haalde onder andere uit naar Nancy Pelosi, de invloedrijke Democratische oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. "Ze keerde zich tegen Biden als een hond. Ze is zo gek als een wandluis." Verder noemde hij de Democratische vicepresident Kamala Harris geschift. "Heb je haar wel eens zien lachen? Ze is gek. Je kunt veel afleiden uit een lach."

Bekijk hier een deel van de toespraak van Trump:

Trump bespot Democraten tijdens campagnebijeenkomst

Pelosi is een van de Democraten die druk zouden uitoefenen op de 81-jarige Biden om uit de race te stappen omdat hij niet in staat zou zijn in november van Trump te winnen. In opiniepeilingen gaan de twee nek-aan-nek, maar in de staten die waarschijnlijk de doorslag gaan geven, leidt de Republikeinse oud-president.

Almachtige God

Op de rally in Michigan zei Trump tegen zijn aanhangers dat hij daar uitsluitend stond dankzij de genade van de almachtige God. "Ze noemen mij een vijand van de democratie, maar ik heb een kogel opgevangen voor de democratie." Bij de aanslag vorige week kwam iemand in het publiek om het leven. De aanslagpleger werd gedood door een scherpschutter.

Trump heeft nu een pleister op zijn oor

Trump had geen gaasje meer op zijn rechteroor, maar een pleister. In zijn toespraak prees hij onder andere de Chinese president Xi als "een geweldige kerel" die met "een ijzeren vuist 1,4 miljard mensen controleert". Hij zei ook dat Xi mensen als Biden eruit laat zien als een baby.

Trump haalde opnieuw uit naar migranten die volgens hem "vreselijke misdaden plegen". Hij beloofde zijn aanhangers dat hij zich enorm zal inspannen om migranten uit de VS te deporteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl