J.D. Vance spreekt de Republikeinse conventie toe
NOS NieuwsAangepast

Trumps running mate Vance haalt in speech uit naar Biden

Op de Republikeinse conventie in Milwaukee heeft J.D. Vance zijn nominatie als vicepresidentskandidaat van Donald Trump aanvaard. In zijn speech haalde hij uit naar president Biden. "Joe Biden is al mijn hele leven een politicus in Washington", zei de 39-jarige senator over de president van 81. "Een halve eeuw lang steunt hij elk initiatief om Amerika zwakker en armer te maken."

Vance, die pas twee jaar in de Senaat zit, ging in op zijn moeilijke jeugd in Ohio en het verdwijnen van veel industrie in die staat en andere plekken in de zogenoemde rust belt. Hij weet de teloorgang onder meer aan vrijhandelsakkoorden en de concurrentie van lagelonenlanden. "Om die plaatsen weer te laten bloeien, hebben we een leider nodig die de grote bedrijven niet in hun zak hebben, iemand die zich sterk maakt voor de Amerikaanse industrie." Hij beloofde het publiek nooit te zullen vergeten waar hij vandaan komt.

Ook verzette hij zich tegen de "groene oplichterij" van Biden en "de absurde woonkosten" waarmee veel Amerikanen te maken hebben. Verder verweet hij de Democraten de grens wagenwijd te hebben opengezet voor "miljoenen illegale immigranten".

Trumps running mate in eerste speech: 'Hij heeft alles gegeven voor ons land'

Als we toeslaan, slaan we ook hard toe.

J.D. Vance

De senator namens Ohio riep echter ook op tot eenheid en stelde dat onenigheid tussen Republikeinen en Democraten niet per se verkeerd is. "Soms weet ik hen te overtuigen, soms zij mij. Onze onenigheid maakt ons sterker. We willen een Amerika dat wordt geleid door een Republikeinse Partij die achter vrijheid van meningsuiting staat en het uitwisselen van ideeën."

Over zijn ideeën voor buitenlandbeleid liet hij weinig los, behalve dat wat hem betreft de VS alleen militairen de oorlog in zal sturen als het moet. Hij noemde de invasie van Irak in 2003, waartoe de Republikeinse president George W. Bush opdracht gaf, desastreus. "Maar als we toeslaan, slaan we ook hard toe."

Eerder deze week maakte Nieuwsuur dit portret van Vance:

Ook Trumps running mate Vance zet Amerika op één

Vance, die getrouwd is met een Indiaas-Amerikaanse, benadrukte dat nieuwkomers van oudsher welkom zijn in de VS, maar wel "op onze voorwaarden". "Ze verrijken ons volk, zoals mijn mooie vrouw."

Vandaag is de laatste dag van het Republikeinse partijcongres. Vanavond geeft Donald Trump er zijn eerste speech sinds de mislukte moordaanslag op zijn leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl