Begrafenis van een Oekraïense militair in Kyiv, op 23 februari
NOS NieuwsAangepast

Zelensky noemt voor het eerst aantal: 31.000 Oekraïense militairen gedood

Sinds het begin van de oorlog zijn er volgens de Oekraïense president Zelensky 31.000 Oekraïense soldaten gedood. Het is volgens The Kyiv Independent de eerste keer dat de president in het openbaar cijfers noemt over militaire verliezen sinds Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel.

Op een bijeenkomst in hoofdstad Kyiv zei de president dat "elke persoon voor ons een groot verlies is". Over het aantal gewonden wilde de president niets zeggen omdat dat volgens hem Rusland zou kunnen helpen. "Dan weet Rusland hoeveel mensen het slagveld hebben verlaten."

Het is voor het eerst sinds eind 2022 dat Oekraïne hardop een cijfer verbindt aan de militaire verliezen. Toen sprak Zelensky's adviseur Podoljak van 13.000 dode soldaten.

Schattingen over de militaire verliezen aan Oekraïense en Russische zijde lopen enorm uiteen. De VS ging vorig jaar zomer uit van zo'n 70.000 Oekraïense dode soldaten en 100.000 tot 120.000 gewonden, aldus The New York Times. Aan Russische zijde zouden volgens diezelfde cijfers 120.000 militairen zijn gesneuveld en zo'n 100.000 tot 120.000 gewond zijn geraakt.

Het Britse ministerie van Defensie stelt vandaag dat het uitgaat van zo'n 350.000 dode en gewonde Russische soldaten.

De cijfers zijn niet onafhankelijk te verifiëren. Rusland houdt vol dat het Westen het aantal Russische doden schromelijk overdrijft en het aantal Oekraïense doden structureel onderschat.

De VN meldt in een rapport over twee jaar oorlog dat er meer dan 10.000 Oekraïense burgers zijn omgekomen en zo'n 20.000 Oekraïners gewond zijn geraakt. Daar wordt wel bij vermeld dat de daadwerkelijke aantallen vrijwel zeker veel hoger liggen. Zo kunnen in veel gebieden geen onderzoekers komen vanwege gevechten of omdat de Russen geen waarnemers toelaten.

Nieuwe offensieven

Zelensky zegt te verwachten dat Rusland eind mei of aan het begin van de zomer opnieuw een grootschalig offensief zal lanceren in Oekraïne. "We bereiden ons op een offensief voor."

Zelensky sprak ook over een Oekraïens tegenoffensief. "Er ligt een plan. Dat plan is helder, maar ik kan er geen details over delen."

Volgens hem heeft de aanstelling van Oleksandr Syrsky als nieuwe legerleider begin deze maand daarmee te maken. Eind vorig jaar maakte hij al bekend dat het leger 450.000 tot 500.000 Oekraïners wil rekruteren. Dat is volgens hem nodig om de huidige troepen, die soms al sinds het begin van de Russische invasie actief zijn aan het front, te kunnen rouleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl