De ontslagen topgeneraal Valeri Zaloezjny
NOS NieuwsAangepast

Oekraïense president Zelensky vervangt topgeneraal Zaloezjny

Generaal Valeri Zaloezjny is niet langer de hoogste commandant van het Oekraïense leger, schrijft de Oekraïense president Zelensky op Telegram. Zelensky meldt dat hij commandant der landstrijdkrachten Oleksandr Syrsky heeft aangesteld als nieuwe hoogste baas.

In een bericht op X schrijft Zelensky dat hij met generaal Zaloezjny gesproken heeft over "nieuw militair leiderschap" en dat hij hem bedankt heeft voor het "twee jaar lang verdedigen van Oekraïne". Het lijkt op een gecoördineerd afscheid, vergezeld door een foto van de twee, waarop beiden glimlachen.

In zijn dagelijkse videoboodschap ligt Zelensky zijn keuze toe:

Volgens Zelensky is het tijd voor een nieuwe aanpak van de legerleiding

Zelensky zegt dat hij Zaloezjny heeft aangeboden om onderdeel te blijven van de militaire top. Of de generaal daarop ingaat, is niet duidelijk.

Ook de Oekraïense minister van Defensie meldt dat besloten is om de samenstelling van de legerleiding te veranderen. "De oorlog blijft niet hetzelfde. Een oorlog verandert continu en vraagt om aanpassingen. Er zijn nieuwe tactieken en strategieën nodig", aldus minister Umerov.

Op Telegram bevestigt Zaloezjny zijn vertrek niet expliciet. Hij schrijft wel dat hij "accepteert dat iedereen zich moet aanpassen aan een nieuwe realiteit" en dat er inderdaad behoefte is aan een nieuwe benadering van de oorlog met Rusland.

Over wat die nieuwe benadering of strategie dan is, zeiden noch Zaloezjny noch president Zelensky iets.

Opiniestukken

De positie van Zaloezjny was de afgelopen tijd wankeler geworden. Nadat hij in het najaar een opiniestuk had geschreven over de patstelling op het slagveld dat in Oekraïne ophef veroorzaakte, kwam hij vorige week met een artikel op de website van CNN. Daarin leverde hij onder meer kritiek op het Oekraïense mobilisatiebeleid. Het was een teken dat Zelensky en Zaloezjny het niet eens konden worden over hoe de oorlog tegen Rusland gevoerd moet worden.

De topgeneraal is nog wel populair bij de Oekraïense troepen en heeft goed contact met buitenlandse legerleidingen. Sommige militair-analisten vrezen dat zijn ontslag het Oekraïense leger zal ontregelen en dat er mogelijk onenigheid ontstaat tussen het leger en de regering-Zelensky. Dat zou Westerse bondgenoten kunnen afschrikken, terwijl Kyiv de militaire steunpakketten uit onder meer de EU en VS hard nodig heeft.

Ervaren, maar niet geliefd

De nieuwe hoogste militair, Syrsky, leidde eerder de verdediging van Kyiv en het tegenoffensief bij Charkiv. Hij is ervaren, maar niet bij alle Oekraïners geliefd, omdat hij soldaten te gemakkelijk zou opofferen op het slagveld.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie op zijn aanstelling dat het om een "soevereine keuze" van de Oekraïense regering gaat. Een woordvoerder van het Witte Huis laat weten dat de Amerikanen "zullen samenwerken met wie dan ook de leiding heeft over het Oekraïense leger".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl