'Helft van militaire steun voor Oekraïne komt niet op tijd aan, kost levens'
De helft van de beloofde westerse militaire steun voor Oekraïne komt niet op tijd aan, zegt de Oekraïense minister van Defensie Oemjerov. Volgens hem maakt dat niet alleen de oorlogsvoering moeilijker, maar kost die vertraging ook levens.
"Onze vijand heeft een economie van bijna 2 biljoen dollar. Ze geven jaarlijks meer dan 100 miljard dollar uit aan de oorlog. Dus als toegezegde hulp voor ons niet op tijd komt, verliezen we mensenlevens en terrein", zegt Oemjerov.
Oemjerov en de nieuwe Commandant der Strijdkrachten Syrsky bezochten vandaag gevechtsposten aan de frontlinie. Op Telegram schrijft Syrsky dat de Oekraïense troepen zich in moeilijke omstandigheden bevinden.
Ook vandaag heeft Rusland weer aanvallen uitgevoerd op Oekraïne, melden lokale Oekraïense autoriteiten. In de regio's Zaporizja en Cherson zouden daarbij twee mensen om het leven zijn gekomen en acht mensen gewond zijn geraakt.
Oekraïne wacht al een tijd op nieuwe hulp uit de Verenigde Staten. Republikeinen in het Amerikaanse Congres houden daar vooralsnog een steunpakket tegen, ter waarde van omgerekend ongeveer 55 miljard euro.
De Oekraïense premier Sjmyhal zegt dat hij voor dit jaar rekent op 11,8 miljard dollar economische steun uit de VS. Dat staat waarschijnlijk nog los van de militaire steun waar Oekraïne om vraagt. Sjmyhal zegt dat hij goede hoop heeft dat het Amerikaanse Congres binnenkort instemt met het steunpakket.
Landen komen met hulp
Duitsland kondigt vandaag aan voor 100 miljoen euro aan humanitaire hulp naar Oekraïne te sturen. In totaal heeft Duitsland sinds het begin van de oorlog voor een miljard euro aan hulpgoederen aan Oekraïne gegeven. Met de nieuwe hulp moeten kapotgeschoten waterleidingen en ziekenhuizen hersteld worden.
"Poetins terreur gaat hier elke dag door", zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock, op bezoek in de Zuid-Oekraïense stad Mykolajiv. "Het is belangrijk dat we ook dit soort hulp voortzetten."
Twee jaar oorlog
Gisteren was het precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. De leiders van de zeven belangrijkste westerse industrielanden, de G7, zegden toen toe Oekraïne te blijven steunen, "zolang als nodig". Ook Nederland kondigde vrijdag een veiligheidsovereenkomst met Oekraïne aan, voor in elk geval de komende tien jaar.
Zo werd stilgestaan bij twee jaar oorlog, in Oekraïne en daarbuiten: