Brandweerlieden bij een gebouw in Kyiv dat zwaar is beschadigd door een raket
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne: doden bij grote Russische raketaanvallen op Kyiv en Charkiv

Bij nieuwe Russische raketaanvallen op de Oekraïense steden Kyiv en Charkiv zijn vijf doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt. Dat melden de Oekraïense autoriteiten.

Rusland vuurde vannacht in totaal 99 raketten af, schrijft de opperbevelhebber van het Oekraïense leger op Telegram. Daarmee is het na het begin van de oorlog de op één na grootste raketaanval. De Oekraïense luchtafweer zou 72 raketten hebben onderschept.

In Kyiv zijn veel slachtoffers bij een brand in het westen van de stad, schrijft burgemeester Vitali Klytsjko op Telegram. Twee mensen zijn volgens Klytsjko omgekomen en meer dan veertig mensen zouden zijn opgenomen in het ziekenhuis.

In een gebied buiten Kyiv werd een echtpaar gedood, schrijft persbureau Reuters op basis van de regionale overheid.

In Kyiv en Charkiv halen reddingswerkers mensen onder het puin uit:

Ravage na grote raketaanval op Kyiv en Charkiv

In het noordwesten van Kyiv zou een pakhuis in brand staan, en in het noordoosten was brand in een supermarkt. Delen van de stad hebben volgens de burgemeester geen elektriciteit en water.

De burgemeester van Charkiv, Ihor Terechov, spreekt op Telegram van een "massale raketaanval". Hij schrijft dat er in ieder geval één dode is gevallen en dat er meer dan veertig gewonden zijn, onder wie vijf kinderen van 6 tot 13 jaar. Op verschillende plekken zou brand woeden.

Het Russische ministerie van Defensie meldt een aanval op de Russische grensstad Belgorod. Hierbij zouden twee mensen gewond zijn geraakt. Het Russische luchtverdedigingssysteem zou negen raketten hebben neergehaald.

Aanvallen opvoeren

Rusland gaat de aanvallen op Oekraïne verder opvoeren, zei de Russische president Poetin gisteren. Hij noemde de aanvallen op de Zuid-Russische grensstad Belgorod van afgelopen zaterdag een "terroristische daad" van Oekraïne en waarschuwde dat Rusland die niet onbestraft zou laten.

In Belgorod kwamen zaterdag meer dan twintig mensen om door Oekraïense beschietingen, meldden de Russische autoriteiten. Ruim honderd anderen zouden gewond zijn geraakt. Een bron bij de Oekraïense veiligheidsdienst zei tegen de BBC dat het doel van de aanvallen militaire infrastructuur was, maar dat er in Belgorod veel slachtoffers vielen door de "defecte Russische luchtafweer".

Vervolgens vuurde Rusland in de nacht van zaterdag op zondag een serie drones af op Charkiv. En in de nieuwjaarsnacht was sprake van een recordaantal Russische drones, meldde het Oekraïense leger. Van de 90 Shahed-drones wist de Oekraïense luchtafweer er toen 87 te onderscheppen. In de havenstad Odesa kwam volgens lokale autoriteiten een 15-jarige tiener om het leven en raakten zeven mensen gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl