NOS Nieuws

'Recordaantal' Russische droneaanvallen, Oekraïne voert wapenproductie op

Rusland heeft afgelopen nacht een recordaantal aan drones afgevuurd op Oekraïne, meldt het Oekraïense leger. Het zou gaan om 90 Shahed-drones, waarvan de Oekraïense luchtafweer er 87 wist te onderscheppen. De aanvallen waren volgens het Oekraïense leger gericht op de haveninfrastructuur en op woonwijken. In de havenstad Odesa kwam daardoor een 15-jarige tiener om het leven en raakten zeven mensen gewond, melden de autoriteiten in de regio.

Ook gedurende de dag viel Rusland verschillende Oekraïense steden aan met drones. Daarbij zijn zeker vijf doden gevallen in de steden Odesa, Charkiv en Cherson en de regio Soemy.

Dit is de schade in Lviv en Odesa:

Recordaantal Russische droneaanvallen op verschillende Oekraïense steden

Rusland gaat de aanvallen op Oekraïne verder opvoeren, zei Poetin vandaag tijdens een bezoek aan een militair ziekenhuis in Moskou. Hij noemde de aanvallen op de Zuid-Russische grensstad Belgorod een "terroristische daad" van Oekraïne en waarschuwde dat Rusland die niet onbestraft zou laten.

Afgelopen zaterdag meldden Russische autoriteiten dat in Belgorod zeker 22 mensen waren omgekomen door Oekraïense beschietingen. Ruim honderd anderen raakten gewond. Volgens de lokale gouverneur is het dodental vandaag opgelopen tot 25. Oekraïne heeft de aanval op de Russische stad niet opgeëist. Een bron bij de Oekraïense veiligheidsdienst zei tegen de BBC dat het doel van de aanvallen militaire infrastructuur was, maar dat er in Belgorod veel slachtoffers vielen door de "defecte Russische luchtafweer".

  • AFP
    In de West-Oekraïense stad Lviv werd een museum volledig vernietigd
  • EPA
    Schade aan een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa na een droneaanval

De Oekraïense presidentieel adviseur Podoljak noemt de Russische beweringen totaal hypocriet. "Deze uitspraken worden gedaan na het afvuren van 122 raketten op de centra van grote Oekraïense steden op oudejaarsavond en het lanceren van bijna 90 drones in de nieuwjaarsnacht. Dit alles was gericht op één fundamenteel Russisch doel: het doden van zo veel mogelijk burgers van een ander land, de burgers van Oekraïne", schrijft de adviseur in een verklaring.

"Geen enkele misdaad tegen onze burgerbevolking blijft onbestraft", bezwoer Poetin. Hij liet onbenoemd hoe een dag voor de aanvallen op Belgorod tientallen doden en ruim 150 gewonden vielen in Oekraïne door een grootschalige Russische luchtaanval op de Oekraïense steden Kyiv, Lviv, Charkiv, Dnipro, Odesa en Zaporizja. De Oekraïense autoriteiten spraken over de zwaarste luchtaanvallen sinds Rusland het land in februari 2022 binnenviel.

Poetin beloofde vergelding voor de aanval op Belgorod, maar zei dat Rusland alleen militaire infrastructuur zal aanvallen en geen burgers; sinds de invasie van Rusland in Oekraïne waren er tot november vorig jaar volgens de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zeker 10.000 Oekraïense burgers om het leven gekomen. De VN-missie voor de mensenrechten in Oekraïne zei daarbij te verwachten dat het daadwerkelijke aantal aanzienlijk hoger is.

Nieuwjaarstoespraken

Ook de Oekraïense president Zelensky sprak in zijn nieuwjaarstoespraak rond middernacht over vergelding. "Volgend jaar zal de vijand de wraak van de binnenlandse productie voelen", zei Zelensky. Hij herhaalde zijn eerdere belofte dat Oekraïne komend jaar minstens een miljoen drones gaat produceren.

Daarnaast bedankte de president de internationale partners voor hun leveringen van wapens. "Onze piloten hebben de F-16-straaljagers al onder de knie en we zullen ze zeker in ons luchtruim zien. Zodat onze vijanden kunnen zien wat onze echte toorn is", zei Zelensky.

Poetin zelf hield ook zijn traditionele nieuwjaarstoespraak, maar ging daarbij slechts oppervlakkig in op de oorlog met Oekraïne. "Oekraïne" of de "speciale militaire operatie", zoals Poetin de oorlog noemt, werden daarbij niet genoemd. Dat gold ook voor militaire verliezen en de opstand van de Russische huurlingenorganisatie Wagner halverwege vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl