Brandweermannen blussen een brandende auto in Belgorod
NOS NieuwsAangepast

Zeker 22 doden in Zuid-Russische stad Belgorod, Rusland slaat terug in Charkiv

Bij Oekraïense beschietingen op de Russische stad Belgorod zijn zeker 22 mensen om het leven gekomen. Dat melden plaatselijke autoriteiten. Onder de doden zouden ook kinderen zijn.

Daarnaast raakten volgens Rusland 110 mensen gewond in Belgorod, dat zo'n 30 kilometer van de Oekraïense grens ligt. Op beelden van het Russische persbureau RIA zijn onder meer uitgebrande auto's te zien.

De dashcam van een auto legde enkele explosies vast:

Rusland: zeker 14 doden bij Oekraïense aanval op Belgorod

Volgens de Russen was het een "willekeurige aanval door het regime in Kyiv", met onder meer Vampire-raketten van Tsjechische makelij. Rusland wil dat de VN-Veiligheidsraad bij elkaar komt om de zaak te bespreken.

Oekraïne heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval niet opgeëist, maar doet dat zelden in dit soort gevallen. Wel zeggen bronnen tegen Oekraïense media dat het gaat om een vergelding voor de grootscheepse Russische aanvallen van gisteren.

Volgens de Oekraïense luchtmacht waren dat de grootste aanvallen sinds het uitbreken van de oorlog, bijna twee jaar geleden. President Zelensky heeft inmiddels bekendgemaakt dat het dodental van gisteren is opgelopen naar 39 mensen. Er vielen 160 gewonden en 120 steden en dorpen werden door de aanvallen getroffen, laat hij weten.

Woordvoerders van de Russische regering zeiden na de Oekraïense vergeldingsaanval op Belgorod direct dat die niet onbestraft zou blijven. Kort erna werd het centrum van de Oekraïense stad Charkiv bestookt, waarbij volgens de Oekraïense autoriteiten zeker 26 mensen gewond raakten. Onder meer een hotel, een medische instelling en appartementencomplexen werden getroffen.

NOS-verslaggever Kysia Hekster kent het getroffen Kharkiv Palace-hotel goed. "Vorige week sliepen de cameraman, onze Oekraïense producer en ik er nog", zegt ze. "Het is een plek waar veel internationale journalisten en hulpverleners zitten, aan het centrale plein van Charkiv. Het hotel is speciaal voor het EK voetbal in 2012 gebouwd."

Toen Hekster en haar team vorige week vertrokken, spraken ze nog met de directeur. "Zij vertelde dat ze moeite heeft het hotel draaiende te houden omdat er veel minder journalisten komen nu de oorlog al zo lang duurt en de belangstelling afneemt. Ze zwaaide ons uit en we zeiden tegen haar dat we snel weer terug zouden komen. Het is heftig om de grote schade te zien van de Russische raketten."

  • Kysia Hekster
    Kharkiv Palace voor de aanval
  • Nate Mook op X
    Kharkiv Palace vandaag na de aanval

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl