De Russische grensplaats Belgorod werd gisteren getroffen, daarbij kwamen 24 mensen om het leven
NOS Nieuws

Russische vergelding voor aanval Belgorod, drones afgevuurd op Charkiv

Het dodental in de Russische grensplaats Belgorod is opgelopen tot 24. Dat heeft de gouverneur van de stad bekendgemaakt. Onder de doden zouden ook drie kinderen zijn.

Rusland liet eerder al weten dat de aanval op Belgorod "niet ongestraft zou blijven" en heeft vannacht een serie drones op Charkiv afgevuurd. Volgens het Oekraïense leger zijn er zeker 21 van de in totaal 49 Russische drones neergehaald.

In de Oekraïense stad Charkiv werden onder meer een hotel, verschillende appartementengebouwen, een kinderdagverblijf en winkels geraakt. Daarbij zijn volgens de autoriteiten 28 mensen gewond geraakt.

De Russische defensieminister stelt dat er juist "militaire doelen en besluitvormingsfaciliteiten" zijn geraakt. Bij de aanval op het Kharkiv Palace Hotel is de inlichtingendienst die "betrokken zou zijn bij de terroristische aanval op Belgorod" getroffen, aldus Rusland.

Hieronder zie je foto's van het hotel in Charkiv voor en na de aanval:

  • NOS/Kysia Hekster
    Kharkiv Palace voor de aanval
  • Nate Mook op X
    Kharkiv Palace vandaag na de aanval

Oekraïne heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval op Belgorod niet opgeëist, maar doet dat zelden in dit soort gevallen. Wel zeggen bronnen tegen Oekraïense media dat het gaat om een vergelding voor de grootscheepse Russische aanvallen van vrijdag. Een bron bij de Oekraïense veiligheidsdienst zegt tegen de BBC dat er in Belgorod veel slachtoffers vielen door de "defecte Russische luchtafweer".

Toen werden onder meer de steden Kyiv, Lviv, Charkiv, Dnipro, Odesa en Zaporizja getroffen door luchtaanvallen. Volgens de Oekraïense luchtmacht ging het om de grootste luchtaanvallen sinds het uitbreken van de oorlog in februari 2022. Er zijn volgens Oekraïne zeker dertig mensen om het leven gekomen, meer dan 144 mensen raakten gewond.

'Leven zuur maken'

Volgens het Oekraïense leger vuurde Rusland in een tijdsbestek van zo'n 18 uur meer dan 150 raketten en drones af op het land. Waarom Rusland ervoor koos om Oekraïne zo hard aan te vallen is niet duidelijk, maar na dat offensief van vrijdag zei luitenant-kolonel buiten dienst Patrick Bolder, verbonden aan het Haags Centrum voor Strategische Studies, dat het land de Oekraïense bevolking "het leven zuur wil maken".

"Er wordt gepraat over een wapenstilstand en het opgeven van terrein door Oekraïne. Dus denken de Russen: 'Laten we er nu nog een klapje op geven, dan ziet het Westen dat Oekraïne een verloren zaak is'", aldus Bolder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl