Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw dag vol zware gevechten in Gaza • 10 mensen op Nederlandse lijst geëvacueerd

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Blog gesloten

Dit blog van woensdag 10 januari is afgesloten. Het blog van 11 januari volg je hier.

Burgemeester in Libanon: burger gedood door Israël

Israëlische beschietingen hebben in Zuid-Libanon een burger het leven gekost, zegt de burgemeester van grensdorp Kafr Kila. Het slachtoffer bevond zich volgens de lokale autoriteiten in zijn tuin toen hij werd beschoten.

Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op het bericht. Wel liet het eerder op de dag weten dat er een Hezbollah-commandopost was aangevallen in Zuid-Libanon. Ook een locatie van waaruit vandaag raketten werden gelanceerd richting Israël werd gebombardeerd.

Sinds het begin van de oorlog zijn er dagelijks schermutselingen tussen Hezbollah en het Israëlische leger. De spanningen tussen de twee landen zijn recent hoog opgelopen. Israël zat zeer waarschijnlijk achter de dodelijke aanval op een Hamas-commandant in Beiroet op 2 januari.

Opnieuw dag vol zware gevechten in Gaza

Het zuiden en midden van de Gazastrook zijn vandaag wederom getroffen door zware luchtaanvallen en gevechten. Met name in Khan Younis en Deir al-Balah werden beschietingen en explosies gemeld. De afgelopen dagen zijn er honderden doden gevallen.

In Deir al-Balah kwamen vandaag zeker twintig mensen om het leven door een Israëlische luchtaanval, melden de door Hamas aangestuurde autoriteiten. De aanval gebeurde in de buurt van een ziekenhuis. Volgens hulporganisatie Palestijnse Rode Halve Maan kwamen zes inzittenden van een ambulance om het leven, vier artsen en twee passagiers.

VN-mensenrechtenorganisatie OHCHR zegt dat het ernstige zorgen heeft over de aanvallen op Deir al-Balah. Dat is een plek waar burgers van het Israëlische leger naartoe moesten evacueren "terwijl het doorgaat met luchtaanvallen op de stad".

In Khan Younis heeft Israël naar eigen zeggen "talloze Hamas-strijders gedood". Volgens het leger zijn honderden plekken waar Hamas zich schuilhield verwoest. Bij de operatie zijn talloze wapens en ondergrondse tunnels gevonden.

Rook stijgt op uit Khan Younis na een Israëlische luchtaanval (vandaag)

Nog eens tien mensen op Nederlandse evacuatielijst weg uit Gaza

Tien mensen op de Nederlandse evacuatielijst hebben vandaag Gaza verlaten. Het gaat om personen die voor gezinshereniging naar Nederland komen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Inmiddels hebben zo'n zestig mensen op de Nederlandse lijst via de grensovergang in Rafah de Gazastrook verlaten. Ze worden opgevangen en vervolgens naar de Nederlandse ambassade in Caïro gebracht. Vanaf daar reizen ze door naar Nederland.

Het ministerie heeft nog contact met enkele tientallen mensen die Gaza willen verlaten. "Dat zijn mensen met een Nederlands paspoort, hun kerngezinsleden, mensen met een Nederlandse verblijfsstatus en mensen die een positief besluit van de IND hebben in het kader van gezinshereniging."

'Vier ambulancebroeders en journalist gedood in Centraal-Gaza'

De hulporganisatie Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat vier medewerkers gedood zijn bij een aanval op een ambulance in Centraal-Gaza. De zusterorganisatie van het Rode Kruis meldt dat de aanval gebeurde in de stad Deir al-Balah.

Volgens Al Jazeera is ook een journalist gedood bij een Israëlisch bombardement op dezelfde stad. Het is onduidelijk of het zou gaan om dezelfde aanval. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging.

Onderhandeling in Caïro over vrijlating gevangenen en gijzelaars

Een Israëlische delegatie is geland in de Egyptische hoofdstad Caïro voor overleg over vrijlating van gijzelaars. De onderhandelingen vinden plaats met tussenkomst van Egypte, Qatar en de VS.

Hamas eist dat alle overgebleven Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten. Israël heeft eerder 240 Palestijnen laten gaan in ruil voor 105 gijzelaars. Gesprekken over een nieuwe vrijlatingsronde verlopen tot nu toe zeer moeizaam.

Israël zegt dat ten minste 25 gijzelaars in Gaza zijn omgekomen. Mogelijk zijn er nog zo'n honderd in leven, maar het aantal dodelijke slachtoffers kan ook hoger liggen.

In Jeruzalem bidden vandaag duizenden mensen voor de veilige terugkeer van hun geliefden:

Leger Israël: gedode journalisten vlogen met drone in oorlogsgebied

Enkele dagen na de dood van twee journalisten in Gaza heeft het Israëlische leger nadere uitleg gegeven over de aanval op de auto waarin zij zaten. Een van de inzittenden bestuurde volgens Israël een drone. Eerder had het leger al verklaard dat de journalisten in een auto zaten met een 'terrorist' die een drone bestuurde.

"Het gebruik van een drone in oorlogsgebied is problematisch", zegt legerwoordvoerder Hagari tegen de Amerikaanse nieuwzender NBC. "Daardoor lijken de inzittenden op terroristen." Hamas gebruikt drones om het Israëlische leger mee te bespioneren en aan te vallen. Het is onduidelijk waarom de journalisten een drone zouden hebben gebruikt. Mogelijk wilden ze verslag doen van de oorlog door tv-opnames te maken.

De twee gedode journalisten waren als freelancers werkzaam voor Al Jazeera. De nieuwszender heeft al diverse journalisten verloren in de oorlog en beschuldigt Israël van gerichte aanvallen op verslaggevers. Een van de omgekomen freelancers was de zoon van de hoofdcorrespondent in Gaza. Eerder in de oorlog werden de vrouw en twee kinderen van de correspondent gedood bij een luchtaanval. In ruim drie maanden tijd zijn in totaal tientallen journalisten gesneuveld in Gaza.

Blinken spreekt Palestijnse president Abbas

De Amerikaanse buitenlandminister Blinken heeft een gesprek gehad met de Palestijnse president Abbas, in Ramallah op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, waar Abbas een beperkt bestuur heeft.

Voorafgaand aan het gesprek zei Blinken de verantwoordelijkheid van de Palestijnse Autoriteit te willen benadrukken om zichzelf te hervormen en het bestuur te verbeteren, als voorbereiding op een naoorlogs Gaza. Abbas zei tegen Blinken dat Gaza een integraal onderdeel is van de Palestijnse hoop op een eigen staat en niet mag worden afgesneden als gevolg van de oorlog.

Gisteren sprak Blinken met de Israëlische premier Netanyahu en zijn oorlogskabinet over de oorlog. Over de reactie van Netanyahu op zijn oproep tot een Palestijnse staat wilde Blinken niks kwijt. Wel zei hij dat Israël "moeilijke beslissingen en moeilijke keuzes" zou moeten maken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken reisde de afgelopen dagen naar verschillende leiders in de regio om te praten over de oorlog en over de toekomst. Blinken zegt dat hij van meerdere landen in de regio toezeggingen heeft gekregen om te helpen bij de wederopbouw en het bestuur van Gaza na de oorlog van Hamas en Israël, en dat een bredere Israëlisch-Arabische normalisatie nog steeds mogelijk is, maar alleen als er "een weg is naar een Palestijnse staat".

De Amerikaanse buitenlandminister Blinken met de Palestijnse president Abbas

Gezondheidsministerie Gaza: afgelopen dag 147 Palestijnen om het leven gekomen

Sinds het begin van de oorlog zijn er in totaal 23.357 Palestijnen om het leven gekomen en 59.410 gewond geraakt bij Israëlische aanvallen op Gaza. Dat zegt het ministerie van Gezondheid van Gaza, dat onder controle staat van Hamas. De afgelopen dag kwamen ongeveer 147 Palestijnen om het leven, en raakten 243 mensen gewond.

Leiders Jordanië, Egypte en Palestijnse Autoriteit bij elkaar

In de Jordaanse stad Aqaba is vandaag een ontmoeting van de Jordaanse koning Abdullah, de Egyptische president Sisi en de Palestijnse president Abbas. Ze gaan het hebben over de ontwikkelingen in Gaza en op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Het nieuws over de ontmoeting is bekendgemaakt door het hof van Jordanië. De bijeenkomst is volgens een verklaring onderdeel van Jordaanse inspanningen om een coördinerende rol in te nemen bij het aandringen op een staakt-het-vuren en het onbeperkt toelaten van humanitaire hulp.

Abdullah, Sisi en Abbas hebben elkaar vaker ontmoet sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober. De leiders hebben ook herhaaldelijk opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

Aqaba ligt in het uiterste zuidwesten van Jordanië, aan de Golf van Aqaba, direct aan de grens met Israël. Op een steenworp afstand ligt de Israëlische badplaats Eilat.

Abdullah en Sisi bij een ontmoeting in Caïro, eind december

Houthi's beschieten weer doelen Rode Zee

Houthi-rebellen hebben vanuit Jemen raketten afgevuurd en drones gelanceerd richting schepen die voeren op de Rode Zee. Zeker 18 drones en twee raketten zijn door het Amerikaanse en Britse leger uit de lucht gehaald, zegt het US Central Command, dat alle militaire activiteiten van de VS in het Midden-Oosten overziet. Er zou geen schade zijn.

Tegen de achtergrond van de oorlog tussen Israël en Hamas vallen Houthi-rebellen in Jemen koopvaardijschepen in de Rode Zee aan. Ze hebben het vooral gemunt op schepen die een link met Israël hebben. Doel van de aanvallen is volgens de Houthi's een einde aan het Israëlische lucht- en grondoffensief in Gaza. Sinds half december mijden de meeste grote rederijen de Rode Zee door de aanvallen van de Houthi's.

Welkom

Welkom in het liveblog van woensdag 10 januari over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.