Israël/Gaza-blog
NOS NieuwsAangepast

Al-Shifa-ziekenhuis en Israëlisch leger praten over evacuatie baby's

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

  • Macron roept Israël op te stoppen met bombardementen Gazastrook
  • Top in Saudi-Arabië voor islamitische en Arabische landen
  • Artsen zonder Grenzen krijgt geen contact met collega's in Al-Shifa-ziekenhuis
  • WHO-baas 'ernstig bezorgd' over situatie ziekenhuizen

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

We gaan verder in een nieuw blog

Dit blog is gesloten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in dit nieuwe liveblog.

Netanyahu: 'strijd tegen Hamas gaat onverminderd door'

De Israëlische premier Netanyahu heeft tijdens een persconferentie gezegd dat het leger de strijd tegen Hamas onverminderd zal voortzetten.

Een staakt-het-vuren is alleen mogelijk als Hamas de gijzelaars die zijn meegenomen op 7 oktober heeft vrijgelaten, zei Netanyahu. Ook zei hij opnieuw dat Gaza na de oorlog gedemilitariseerd moet worden en dat Israël de veiligheidscontrole over de Gazastrook moet houden. Dat zou inhouden dat het Israëlische leger Gaza binnen zou moeten kunnen gaan om op militanten te jagen, verduidelijkte hij daarna.

De Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, hebben eerder deze week gezegd dat ze tegen een Israëlische herbezetting van het gebied zijn.

Netanyahu richtte zich ook tot de leiders van Arabische landen: "Aan de Arabische leiders die geven om de toekomst van hun landen in de regio: jullie moeten opstaan tegen Hamas". Hamas heeft rampspoed gebracht in Gaza, aldus Netanyahu.

Directeur Al-Shifa-ziekenhuis bevestigt gesprekken met Israël over evacuatie

Directeur Mohammad Abu Salmiya van het Al-Shifa-ziekenhuis zegt tegen Al Jazeera dat honderden gewonden uit het ziekenhuis geëvacueerd moeten worden. "Ik heb hierover met de Israëli's gesproken", zegt Salmiya. "We zijn klaar en bereid om gewonden, pasgeboren baby's en ic-patiënten veilig te vervoeren."

Het Israëlische leger heeft aangekondigd zondag te zullen helpen met het evacueren van baby's uit het ziekenhuis, meldde legerwoordvoerder Hagari eerder vanavond.

Het aantal mensen dat hun toevlucht heeft gezocht in het ziekenhuis is gedaald, zegt Salmiya. Volgens hem zijn sommigen naar een nabijgelegen school gegaan, maar zijn er nog altijd duizenden ontheemden in het ziekenhuis. Sommigen zijn gewond, en er zijn ook mensen overleden, zegt hij.

De lichamen van overledenen kunnen niet meer bewaard worden in vriezers van het ziekenhuis, omdat die niet meer werken nu er geen elektriciteit meer is. Volgens Salmiya is er een kuil gegraven in de buurt van het ziekenhuis voor de dode lichamen. Hij spreekt over een "zeer onmenselijk tafereel" en zegt dat honderden lichamen aan het ontbinden zijn. "De situatie is volledig uit de hand gelopen."

Twee filmmakers trekken IDFA-inzending terug na incident openingsavond

Twee filmmakers trekken hun inzendingen voor het documentairefilmfestival IDFA terug, omdat ze het niet eens zijn met de reactie van de organisatie op een incident tijdens de openingsavond. Drie activisten onthulden woensdag op het podium een spandoek met de tekst From the river to the sea, Palestine will be free.

Onder meer Hamas gebruikt die omstreden leus, die volgens sommigen oproept tot vernietiging van de staat Israël. Een meerderheid in de Tweede Kamer besloot dat het een oproep tot geweld is.

De organisatie excuseerde zich er gisteren voor. "De betreffende slogan staat niet voor wie we zijn en we onderschrijven hem op geen enkele manier. Het spijt ons oprecht dat dit voor velen kwetsend was." In een tweede reactie zegt de organisatie "de pijn en het enorme verlies aan zowel Palestijnse als Israëlische kant van het huidige conflict" te erkennen. "We willen onze steun uitspreken aan de families van alle slachtoffers en veroordelen het geweld aan beide kanten."

De Filipijnse filmmaker Miko Revereza verklaarde zich solidair met de actievoerders. Hij heeft zijn film om die reden teruggetrokken. De Palestijnse filmmaker Basma al-Sharif wijst erop dat Nederlandse rechters de leus niet strafbaar vinden. Ze noemt de reactie van het IDFA "onverschillig en oneerlijk" en trekt vier korte films terug.

'Grensovergang Rafah morgen weer open voor mensen met buitenlands paspoort'

De grensovergang bij Rafah, tussen Egypte en de Gazastrook, gaat morgen opnieuw open voor mensen met een buitenlands paspoort. Dat hebben de grensfunctionarissen bekend gemaakt. De grens werd gisteren gesloten.

Op 1 november opende de grens bij Rafah voor beperkte evacuaties naar Egypte. Afgelopen week werd de grens meerdere keren gesloten vanwege bombardementen in de buurt.

Israëlische leger zegt te helpen met evacuatie baby's Al-Shifa-ziekenhuis

Het Israëlische leger gaat zondag helpen met het evacueren van baby's uit het Al-Shifa-ziekenhuis, zegt legerwoordvoerder Hagari. Volgens Hagari heeft het ziekenhuispersoneel het leger hierom gevraagd.

Sinds vandaag is de elektriciteit uitgevallen in het ziekenhuis, waardoor patiënten die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld beademingsapparatuur ernstig gevaar lopen. Het ziekenhuis heeft de samenwerking met het Israëlische leger voor de evacuatie niet bevestigd.

'Situatie Al-Shifa-ziekenhuis nu erg slecht'

De situatie in het Al-Shifa-ziekenhuis is nu erg slecht, zegt chirurg Mohammed Obeid in een telefoongesprek dat op X wordt gedeeld door de Canadese tak van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen. "Sinds deze ochtend is er geen elektriciteit, eigenlijk is er geen water, er is geen eten", zegt Obeid.

Hij zegt rook te zien rondom het ziekenhuis. Volgens de chirurg is het ziekenhuis meerdere keren geraakt. "Er is een scherpschutter die vier patiënten heeft aangevallen in het ziekenhuis", zegt Obeid. Een van hen zou geraakt zijn in de nek, een ander in de buik.

Het Israëlische leger ontkent het ziekenhuis aan te vallen, maar zegt wel rondom het ziekenhuis te vechten tegen Hamas. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger is het ziekenhuis geraakt door Hamas.

Er is geen beeldmateriaal van de situatie in het ziekenhuis op dit moment. Zo zag het er gisteren uit:

Patiënten in het ziekenhuis op 10 november

'Al-Shifa-ziekenhuis niet langer een humanitaire ramp, maar een collectief doodvonnis'

De Israëlische Artsenorganisatie Artsen voor Mensenrechten-Israël (PHRI) zegt de afgelopen uren "afschuwelijke berichten" te hebben ontvangen vanuit het Al-Shifa-ziekenhuis. "Er is geen elektriciteit, geen water, geen zuurstof", schrijft de organisatie op X. Als gevolg van het gebrek aan elektriciteit is de intensivecareafdeling voor pasgeboren baby's niet meer in werking, zeggen de artsen.

Volgens de groep zijn twee premature baby's overleden. "En er is een reëel gevaar voor het leven van 37 andere premature baby's", voegt de artsengroep daaraan toe. Eerder vandaag zei een woordvoerder van het lokale ministerie van Gezondheid in de Gazastrook, dat onder gezag van Hamas staat, dat een pasgeboren baby was overleden nadat de stroom was uitgevallen. Dat bericht kan niet onafhankelijk geverifieerd worden. De directeur van het Al-Shifa-ziekenhuis zei in gesprek met de NOS dat er één baby en een volwassen man zijn gestorven.

"Het beeld dat we nu zien in Shifa is niet langer een humanitaire ramp - het is een collectief doodvonnis", schrijft PHRI op X.

Iraanse president Raisi bij spoedberaad Arabische Liga over Gaza

De Iraanse president Raisi was vandaag aanwezig bij de Arabisch-islamitische top in Riyad voor het spoedberaad van de Arabische Liga over de situatie in Gaza. Het is het eerste bezoek van een Iraanse president aan Saudi-Arabië in jaren. Hij schudde vandaag de hand van de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman.

De banden tussen de twee regionale grootmachten zijn de laatste tijd verbeterd, maar de landen staan heel verschillend in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hezbollah: tijd werkt in nadeel Israël

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zegt dat de Verenigde Staten "de mogelijkheid hebben om de Israëlische agressie te stoppen". "Alle wereldleiders roepen inmiddels op tot een staakt-het-vuren, behalve de Amerikanen en de Britten." Nasrallah hield in Beiroet een toespraak in het kader van de Dag van de Martelaren, waarbij jaarlijks overleden strijders van Hezbollah worden herdacht.

Nasrallah merkte op dat "de internationale publieke opinie is veranderd". "Dat werkt in het voordeel van de mensen in de Gazastrook, zeker nu er demonstraties zijn in Washington D.C., Londen en New York." Hoe langer het conflict duurt, hoe meer Israël onder druk komt te staan, sprak de Hezbollah-leider.

Volgens Nasrallah heeft Hezbollah de afgelopen dagen nieuwe soorten wapens gebruikt en nieuwe doelen in Israël getroffen, en zal het front in het zuiden actief blijven.

Arabisch-islamitische top afgelopen, oproep tot beëindiging oorlog

In een gezamenlijke slotverklaring roepen de landen die vandaag deelnamen aan de Arabisch-islamitische top in Riyad op tot een beëindiging van de "belegering van Gaza". De landen zeggen de rechtvaardiging van de oorlog als zelfverdediging te verwerpen en veroordelen de "Israëlische agressie in de Gazastrook, oorlogsmisdaden en barbaarse en onmenselijke slachtpartijen door de bezettingsregering".

De leiders van de deelnemende landen aan de top eisen daarnaast de toelating van hulp in de Gazastrook en roepen op om de wapenexport naar Israël te stoppen.

In eerste instantie zou Saudi-Arabië vandaag twee buitengewone toppen organiseren: een van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking en een van de Arabische Liga. De toppen werden samengevoegd. Het Saudi-Arabische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de bijeenkomst "een reactie op de uitzonderlijke omstandigheden in de Palestijnse Gazastrook, nu landen de behoefte voelen om hun inspanningen te verenigen en te komen met een gezamenlijk standpunt".

De Saudi-Arabische kroonprins Mohammed Bin Salman tijdens de top

Israëlische leger ontkent te schieten op Al-Shifa-ziekenhuis

Het Israëlische leger ontkent dat het heeft geschoten op het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad, zegt het Israëlische leger. Wel zouden er volgens een woordvoerder gevechten zijn met Hamas rond het ziekenhuis. Via de oostelijke zijde van het ziekenhuis kunnen mensen het ziekenhuis veilig verlaten, voegde hij daaraan toe.

Ziekenhuisdirecteur Mohammad Abu Salmiya zei eerder vandaag tegen de NOS dat "er wordt geschoten op iedereen die beweegt". Volgens hem staan dicht bij het ziekenhuis Israëlische tanks en zijn er scherven op de intensive care terechtgekomen. Ook raakte een mortiergranaat de vierde verdieping van het gebouw. "We worden van alle kanten beschoten."

Rode Halve Maan: tanks dicht bij Al Quds-ziekenhuis

Israëlische tanks zijn het Al Quds-ziekenhuis in Gaza-Stad tot op 20 meter genaderd, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan. Volgens de hulporganisatie wordt er geschoten op het ziekenhuis, waardoor grote paniek is ontstaan onder de 14.000 ontheemden die in het ziekenhuis verblijven.

Het is onduidelijk hoe de situatie in het ziekenhuis is. De Rode Halve Maan meldde gisteravond dat het ziekenhuis dreigde te sluiten, omdat de brandstof op zou raken. Enkel de intensive care zou nog deels operationeel zijn, maar meer informatie is er gedurende de nacht en vandaag niet verstrekt.

Honderdduizenden demonstranten verwacht in Londen

In Londen is een grote mars bezig van pro-Palestijnse actievoerders. Volgens de Londense politie zijn er 300.000 mensen op de been. De politie heeft zo'n 2000 agenten opgetrommeld om alles in goede banen te leiden.

De mars begon in Hyde Park, loopt in de richting van het centrum en de rivier de Theems en eindigt in de buurt van de Amerikaanse ambassade. Het protest verloopt vooralsnog grotendeels vreedzaam. Wel zijn er tientallen tegendemonstranten aangehouden door de politie. Zij worden vastgehouden in een pub in het centrum van Londen, waar volgens de BBC een grote politieaanwezigheid is.

Pro-Palestijnse demonstranten lopen een mars in Londen

Macron: 'Burgers worden gebombardeerd en daar is geen legitimering voor'

Israël moet stoppen met het doden van baby's en vrouwen in Gaza, zei de Franse president Macron in een interview met de BBC. Macron wil verder dat er een staakt-het-vuren komt, maar hij weigerde om de acties van Israël te bestempelen als oorlogsmisdaden.

Kijk hier zelf wat Macron zei bij de BBC:

Macron: 'Burgers worden gebombardeerd en daar is geen legitimering voor'

Erdogan roept op tot internationale vredestop

De Turkse president Erdogan wil dat er een internationale vredestop komt om een permanente oplossing te vinden voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

"We hebben in de Gazastrook geen gevechtspauzes van enkele uren nodig, maar een permanent staakt-het-vuren", sprak Erdogan in Riyad, bij het spoedberaad van de Arabische Liga, een samenwerkingsverband van 22 Arabische landen.

De Qatarese emir Tamim bin Hamad al-Thani zegt dat zijn land probeert te bemiddelen met Hamas om Israëlische gijzelaars in de Gazastrook vrij te laten. Hij zegt te hopen dat er spoedig een humanitair bestand komt in de Gazastrook. Verder vindt hij dat de internationale gemeenschap zijn verantwoordelijkheden heeft verloochend. "Hoelang zal de internationale gemeenschap Israël boven de internationale wetten blijven stellen?", vroeg de emir zich af.

Ziekenhuisdirecteur: 'Er wordt geschoten op iedereen die beweegt'

Patiënten en medewerkers van het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad hebben een groot gebrek aan stroom, water en andere levensbehoeftes. Dat zegt ziekenhuisdirecteur Mohammad Abu Salmiya in een interview met de NOS. "Er liggen lichamen op de grond, voor de afdeling Spoedeisende Hulp. We kunnen ze niet begraven, omdat er wordt geschoten op iedereen die beweegt. We kunnen nu geen gewonden behandelen en het is een kwestie van tijd voor ze doodgaan. We hebben geen stroom om ze te behandelen."

Volgens Salmiya hebben de baby's op de couveuseafdeling het zwaar. "Een van hen is overleden omdat er geen stroom, zuurstof en verwarming is. Het is ook zwaar voor de patiënten die afhankelijk zijn van beademingsapparaten." Het internet valt ook regelmatig weg, zegt hij.

De ziekenhuisdirecteur laat weten dat de bombardementen en beschietingen rond het ziekenhuis hevig zijn. Volgens hem staan er 500 meter verderop Israëlische tanks. "Er zijn zelfs scherven op de intensive care terechtgekomen, maar godzijdank viel het mee, anders waren er veel doden gevallen. Er is een mortiergranaat op de vierde verdieping terechtgekomen en een andere mortier kwam terecht op een ander gebouw. We worden van alle kanten beschoten. De toestand is heel zwaar, ik kan het moeilijk beschrijven."

Rond het ziekenhuis zijn zware gevechten gaande tussen het Israëlische leger en Hamas. Het leger heeft het ziekenhuis omsingeld en nadert het steeds dichter. Volgens Israël gebruikt Hamas het gebouw als basis om aanvallen uit te voeren. Daarbij zouden burgers als menselijk schild worden ingezet. Ook zou de terreurorganisatie gebruikmaken van tunnels onder het complex.

Abbas roept VS op druk uit te oefenen op Israël

President Abbas van de Palestijnse Autoriteit wil dat de Verenigde Staten meer druk uitoefenen op Israël om het geweld tegen Palestijnen te stoppen. Bij een spoedberaad van de Arabische Liga in de Saudische hoofdstad Riyad sprak Abbas van een "ongekende genocidale oorlog" door Israël. Hij wil internationale bescherming voor Palestijnen.

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman zegt dat Israël verantwoordelijkheid draagt voor de "misdaden die gepleegd worden tegen Palestijnen". Hij roept Israël op de belegering van de Gazastrook te beëindigen en roept Hamas op om alle gegijzelden vrij te laten. De Egyptische president Sisi wil een onmiddellijk en houdbaar staakt-het-vuren in de Gazastrook "zonder restricties of voorwaarden".

De roep om een staakt-het-vuren klinkt steeds sterker. Ook de Franse president Macron heeft Israël daartoe opgeroepen. In gesprek met de BBC zei hij dat er genoeg burgerdoden zijn gevallen in Gaza.

Israël wil tot op heden niets weten van een staakt-het-vuren, maar is alleen bereid tot humanitaire pauzes van enkele uren in bepaalde gebieden. Volgens president Netanyahu speelt een bestand Hamas in de kaart en is dat voor Israël geen optie.

Bij het spoedberaad van de Arabische Liga zijn onder meer Erdogan (Turkije), Abbas (Palestijnse Autoriteit) en Raisi (Iran) aanwezig

Rode Kruis: situatie bij ziekenhuis kan zo niet langer doorgaan

De situatie in het Al-Shifa-ziekenhuis "kan zo niet langer doorgaan". Dat zegt Fabrizio Carboni, directeur voor onder meer het Midden-Oosten van het Internationale Comité van het Rode Kruis.

"Duizenden gewonden, ontheemden en medisch personeel lopen gevaar", schreef hij op X. "Ze moeten worden beschermd in overeenstemming met de oorlogswetten. Ook noemt hij de informatie die uit het grootste ziekenhuis van Gaza komt "verontrustend".

Mensen die het ziekenterrein proberen te verlaten, worden volgens de ziekenhuisdirecteur beschoten. Tegen Al Jazeera zei hij eerder vandaag dat "elk bewegend persoon een doelwit" is.

'Baby en jonge man overleden door stroomuitval'

In het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza is een pasgeboren baby overleden nadat de stroom is uitgevallen. Dat zegt een woordvoerder van het lokale ministerie van Gezondheid tegen persbureau Reuters. De directeur van het ziekenhuis noemt ook de dode baby. Daarnaast is er volgens hem ook al een jonge man op de intensive care overleden.

"Het ziekenhuis heeft geen stroom, internet en zelfs geen water en medische goederen", zegt de ziekenhuisdirecteur tegen nieuwszender Al Jazeera. "We zijn compleet afgesloten van de hele wereld. We zijn slechts enkele minuten verwijderd van de naderende dood."

Het grootste ziekenhuis van Gaza is omsingeld door het Israëlische leger. Tanks en andere gepantserde voertuigen hebben het gebied rondom dit ziekenhuis, maar ook andere ziekenhuizen, volledig afgesloten. Vannacht waren er opnieuw berichten over bombardementen rondom de ziekenhuizen. Hamas gebruikt het grootste ziekenhuis van Gaza-Stad als commandocentrum, zo stelt het Israëlische leger.

'Brandstof op in Al-Shifa-ziekenhuis'

In het al-Shifa-ziekenhuis kan niet meer worden geopereerd, zegt het ministerie van Gezondheid in de Gazastrook, dat onder het gezag van Hamas staat. De brandstof in het ziekenhuis is op, zegt een woordvoerder.

Al Jazeera sprak de viceminister van Volksgezondheid, Youssef Abu Alreesh. Hij is op dit moment in het Al-Shifa-ziekenhuis. "Dit is het moment waar we de wereld voor hebben gewaarschuwd", zegt hij. "Alle generatoren zijn uit, alle stroombronnen zijn uit."

Er liggen volgens hem 39 pasgeboren baby's in couveuses. "Zij vechten voor hun leven."

Verder staat een deel van het gebouw in brand door de aanvallen, zegt Abu Alreesh. Ook is er een medewerker, iemand van de technische staf, geraakt door een sluipschutter.

Zo zag het ziekenhuis er gisteren van binnen uit:

Medische teams opereren onder het licht van zaklampen in het Al-Quds-ziekenhuis in Gaza

Niet alleen in het Al-Shifa-ziekenhuis is de situatie nijpend, ook in het Al-Quds-ziekenhuis in Gaza zijn er problemen. Op beelden is te zien hoe personeel in het ziekenhuis patiënten in volledige duisternis behandelt. Ze hebben alleen het licht van zaklampen die boven de gewonden worden gehouden.

Medische teams opereren onder het licht van zaklampen in het Al-Quds-ziekenhuis in Gaza

'Vannacht opnieuw bombardementen rondom ziekenhuizen'

WHO-topman Tedros heeft gezegd dat "niemand in de Gazastrook veilig is, op geen enkele plek". Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er tot nu toe in totaal 250 medische faciliteiten in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever aangevallen. De gevechten bij de ziekenhuizen in Gaza "lijken te verhevigen en door te gaan", zegt verslaggever Lennard Swolfs vanuit Israël in het NOS Radio 1 Journaal.

"Van Arabische media waren er vannacht berichten dat er opnieuw rondom die ziekenhuizen zou zijn gebombardeerd, waar een dode bij is gevallen en mensen gewond zijn geraakt."

Al Jazeera meldde vannacht dat het Israëlische leger de hoofdingang van het Al-Shifa-ziekenhuis, het grootste ziekenhuis in Gaza-Stad nu heeft geblokkeerd. Ambulances kunnen er niet in of uit. In het ziekenhuis zijn ongeveer 15.000 mensen aanwezig, meldt de BBC. Een arts die in het ziekenhuis werkt, zei in een telefonisch interview tegen NBC News dat hij explosies hoorde, zeker tot middernacht (lokale tijd). "Zo'n beetje elke minuut klinken er bombardementen", zei Adnan Albursh, die als orthopedisch chirurg in het ziekenhuis werkt.

"Eerder waren er al berichten dat er tanks en sluipschutters rondom ziekenhuizen zijn", zegt Swolfs. "Dat zijn berichten die voor ons soms moeilijk te verifiëren zijn, maar het lijkt toch echt wel dat het heviger wordt." Naast een tekort aan onder meer medische hulpmiddelen, werken ook artsen en ander medisch personeel zich een slag in de rondte. "Dat wordt alleen maar erger. Hulp kan steeds moeilijker dat noorden van Gaza in en steeds moeilijker de ziekenhuizen bereiken."

Gisteren meldde de WHO dat 20 van de 36 ziekenhuizen in Gaza buiten gebruik zijn. "Operaties worden uitgevoerd zonder verdoving", aldus Tedros. De instellingen die nog wel open zijn, kunnen volgens Tedros niet de gewenste zorg leveren.

Duitse breakdancers vermaken kinderen, ook al mogen ze Gaza uit

In de VN-school in Nuseirat worden vluchtelingen uit het noorden van de Gazastrook opgevangen. Dansers van de Duitse breakdancecrew Camps Breakerz entertainen er kinderen, om ze af te leiden. Weggaan uit Gaza is voor hen geen optie - ook al zou dat mogen.

"Voor jullie er waren verveelde ik me", zegt een jongentje in het publiek. "Nu ben ik blij en ben ik de oorlog even vergeten."

Duitse breakdancers vermaken kinderen, ook al mogen ze Gaza uit

Artsen zonder Grenzen krijgt geen contact met collega's in Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza

Artsen zonder Grenzen zegt dat het niet lukt om contact te krijgen met mensen van de hulporganisatie in het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad. "We maken ons ernstige zorgen over de gezondheid van patiënten en de medische staf", schrijft de internationale hulporganisatie op X.

De precieze situatie in het grootste ziekenhuis van Gaza is onduidelijk. De Israëlische krant Haaretz schrijft in een liveblogbericht op basis van Palestijnse bronnen dat de stroom zou zijn uitgevallen in het ziekenhuis.

WHO-baas 'ernstig bezorgd' over situatie ziekenhuizen

De situatie rond ziekenhuizen in de Gazastrook lijkt steeds penibeler te worden. Zo schrijft de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros, op X dat hij "zeer verontrust" is over berichten over luchtaanvallen nabij het Al-Shifa-ziekenhuis. Volgens Tedros hebben tal van medewerkers van het grootste ziekenhuis in Gaza-Stad voor hun eigen veiligheid het gebouw moeten verlaten. Anderen kunnen juist niet vertrekken. In en rondom het ziekenhuis verblijven ook tal van ontheemden.

Tedros schrijft dat de WHO sinds de aanslag van Hamas op 7 oktober meer dan 250 aanvallen op gezondheidsinstellingen op de Gazastrook en de bezette Westelijke Jordaanoever heeft geverifieerd. Hij meldt daarnaast dat in de afgelopen twee dagen er in Gaza vier ziekenhuizen buiten bedrijf zijn geraakt. Tedros: "De WHO is is ernstig bezorgd over de veiligheid van patiënten, gezondheidspersoneel en degenen die schuilen in ziekenhuizen. Ze hebben direct bescherming nodig. We roepen beide kanten op het internationale humanitaire recht te respecteren." De WHO-baas roept beide partijen op zich aan het oorlogsrecht te houden en hij pleit voor een 'humanitair staakt-het-vuren'.

Verder schrijft tv-zender Al Jazeera op basis van de waarneming van een correspondent in Gaza dat er aanhoudende bombardementen zijn in de buurt van het ziekenhuis. In het ziekenhuis is inmiddels gestopt met opereren, meldt de gezondheidsautoriteit in Gaza, die onder controle staat van Hamas. Eerder was er al het bericht dat sluiting dreigt voor het al-Quds-ziekenhuis, omdat de brandstof voor de aggregaten bijna op is.

Exterieur van het al-Shifa-ziekenhuis op 10 november

Macron roept Israël op te stoppen met bombarderen Gaza

De Franse president Emmanuel Macron wil dat Israël stopt met het doden van vrouwen en baby's in de Gazastrook. In een interview met de BBC zei hij dat de aanhoudende bombardementen "niet te rechtvaardigen zijn". Macron: "We dringen er bij Israël op aan om te stoppen met dit bombarderen". Op de vraag of andere wereldleiders zich aansluiten bij zijn oproep, zei Macron dat hij dat "wel hoopt".

Macron zei dat Israël het recht heeft zich tegen Hamas te beschermen, maar onderstreepte daarbij dat "de bombardementen moeten stoppen". De president zei verder dat zijn land "de terroristische acties van Hamas duidelijk veroordeelt", maar "voor het bombarderen van burgers is geen enkele legitieme reden".

De Israëlische premier Netanyahu kwam snel met een reactie op Macrons oproep. Volgens Netanyahu is Hamas verantwoordelijk voor de burgerdoden in Gaza. Hij benadrukt dat Israël er alles aan doet om burgerdoden te voorkomen. "Maar Hamas doet er alles aan om te voorkomen dat burgers gevechtsgebieden verlaten en gebruikt burgers als menselijk schild."

Macron en Netanyahu (rechts), vorige maand tijdens een gezamenlijke persconferentie

Top over Gaza in Saudi-Arabië voor Arabische en islamitische landen

Saudi-Arabië organiseert later vandaag een buitengewone islamitisch-Arabische top, om daar de oorlog tussen Hamas en Israël te bespreken. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land aangekondigd.

Saudi-Arabië zou vandaag al twee buitengewone toppen organiseren; een van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking en een van de Arabische Liga. Die twee toppen zijn nu samengevoegd.

De bijeenkomst is volgens het ministerie "een reactie op de uitzonderlijke omstandigheden in de Palestijnse Gazastrook, nu landen de behoefte voelen om hun inspanningen te verenigen en te komen met een gezamenlijk standpunt".

'Al-Quds-ziekenhuis dreigt binnen paar uur te moeten sluiten'

De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS), een zusterorganisatie van het Rode Kruis, schrijft op X dat het al-Quds-ziekenhuis in Gaza binnen een paar uur dreigt te moeten sluiten, omdat het dan zonder brandstof zit. Zo'n 500 patiënten in het ziekenhuis zullen dan zonder medische zorg zitten, schrijft de organisatie. Patiënten op de intensive care en baby's in couveuses dreigen in dat geval te overlijden, aldus de PRCS.

Het al-Quds-ziekenhuis in Gaza op archiefbeeld

Israëliërs vragen aandacht voor gegijzelde vrienden: 'Kan niet thuis blijven zitten'

Tijdens de sabbat in Tel Aviv kwamen gisteren vrienden en familie van de gegijzelden samen met borden en posters. Ze hadden tafels met 200 plekken gedekt voor alle vermisten.

Israëliërs vragen aandacht voor gegijzelde vrienden: 'Ik kan niet thuis blijven zitten'

WHO: 250 Palestijnse medische faciliteiten aangevallen sinds 7 oktober

Sinds de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober zijn 250 medische faciliteiten in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever aangevallen. In Israël staat dat aantal op 25. Dat zei topman Tedros van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vanavond op een bijeenkomst van de VN Veiligheidsraad.

Tedros gaf de VN-lidstaten een update over de nijpende gezondheidssituatie in de Gazastrook. "Terwijl steeds meer mensen zich verzamelen in een kleiner gebied, wordt de kans op uitbraken van diarree, luchtwegaandoeningen en huidinfecties groter."

De WHO meldde eerder vandaag dat 20 van de 36 ziekenhuizen in Gaza buiten gebruik zijn. "Operaties worden uitgevoerd zonder verdoving", aldus Tedros. "De WHO blijft oproepen tot onbelemmerde toegang om humanitaire hulp te bieden aan de burgers van Gaza, die niet verantwoordelijk zijn voor dit geweld, maar lijden op een manier die wij ons hier in deze zaal niet kunnen voorstellen."

Nieuw liveblog

We gaan verder in dit liveblog. Wil je teruglezen wat er gisteren gebeurde? Klik dan hier.