Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Lange rij lichamen na Israëlische luchtaanval op vluchtelingenkamp

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

'81 zwaargewonde Palestijnen morgen naar Egypte'

Volgens de Palestijnse grenswacht mogen 81 zwaargewonde Palestijnen morgen de grens met Egypte oversteken om daar verder behandeld te worden. Palestijnse en Egyptische bronnen hadden eerder al gezegd dat de grensovergang bij Rafah tussen de Gazastrook en Egypte opengaat voor de gewonde Palestijnen, maar aantallen werden niet genoemd.

Volgens een Egyptische bron wordt vlak bij Rafah een noodhospitaal opgezet. Op foto's is te zien dat een aantal ambulances klaarstaat bij de grens.

Ambulances vlak bij Rafah bij de grens tussen Gaza en Egypte

VS stuurt 300 extra militairen naar het Midden-Oosten

De Verenigde Staten sturen 300 extra militairen naar het Midden-Oosten om de troepen die al in de regio zijn gestationeerd te ondersteunen, zegt het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Woordvoerder Patrick Ryder zei niet waar de militairen precies zullen worden ingezet, maar maakte wel bekend dat ze niet naar Israël zullen gaan. De extra eenheden zijn volgens Ryder gespecialiseerd in onder meer het opruimen van explosieven.

Afgelopen vrijdag kondigde de VS aan 900 extra militairen naar het Midden-Oosten te sturen.

Amnesty International: Israëlische inzet witte fosfor in Libanon onderzoeken als oorlogsmisdrijf

Amnesty International beschuldigt het Israëlische leger van het gebruik van witte fosfor, een zeer brandbaar chemisch middel, bij militaire operaties in Zuid-Libanon. Een aanval op het grensdorp Dhayra op 16 oktober moet worden onderzocht als oorlogsmisdrijf, schrijft de organisatie in een vandaag gepubliceerd rapport. Eerder beschuldigde Human Rights Watch Israël al van het gebruik van witte fosfor.

Volgens Amnesty International is er overtuigend bewijs van het gebruik van deze omstreden vorm van munitie aangetoond met videobeelden en ooggetuigenverslagen. Het Israëlische leger zegt in een reactie dat het zich aan het oorlogsrecht heeft gehouden.

Israël wil Hamas-terreur blijven tonen: 'Zodat de wereld dit niet vergeet'

In de kibboets Nir Oz is ruim een kwart van de inwoners gedood of gegijzeld door Hamas. Het persbureau van de overheid organiseert geregeld persreizen naar kibboetsen als deze. Het doel: de wereld blijven tonen wat Hamas op 7 oktober heeft aangericht.

Bekijk beelden uit de kibboets:

Zo blijft Israël de Hamas-terreur tonen: 'Zodat de wereld dit niet vergeet'

Hamas ontkent aanwezigheid commandant in Jabalia

Hamas ontkent dat er een Hamascommandant aanwezig was in het vluchtelingenkamp Jabalia in Gaza dat vanmiddag is getroffen door een Israëlische luchtaanval.

Een woordvoerder van Israëlische leger (IDF) bevestigde de aanval tegenover CNN en zei dat een Hamascommandant het doelwit was van de aanval. Volgens de IDF-woordvoerder verstopte de commandant zich tussen burgers.

Hamas noemt dit op Telegram een "ongegronde leugen".

Hamas: we gaan komende dagen buitenlandse gijzelaars vrijlaten

Hamas gaat de komende dagen een aantal buitenlandse gijzelaars vrijlaten, zegt een woordvoerder in een video op Telegram. De woordvoerder zegt niets over aantallen, of over welke nationaliteit de gijzelaars hebben.

De woordvoerder zegt tevens dat de militair die gisteren door het Israëlische leger is bevrijd, niet in handen was van Hamas. Volgens de militante beweging wordt een aantal gijzelaars vastgehouden door "andere groepen".

Lange rij lichamen na Israëlische aanval op vluchtelingenkamp

Bij het Indonesische ziekenhuis in Gaza liggen lange rijen met lichamen gewikkeld in witte lakens. Het ziekenhuis is vlak bij het vluchtelingenkamp Jabalia waar vanmiddag een Israëlische luchtaanval plaatsvond.

Bekijk beelden uit het ziekenhuis:

Lange rij lichamen bij het Indonesië-ziekenhuis in Gaza na de Israëlische aanval

Franse kinderen gedood in Gaza

In het noorden van de Gazastrook zijn twee Franse kinderen gedood. Hun moeder en haar derde kind zijn waarschijnlijk gewond geraakt, zegt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie kan geen contact met hen krijgen.

Frankrijk herhaalt de oproep tot een "humanitair staakt-het-vuren" en tot het openen van de grens voor buitenlanders in Gaza.

'Grensovergang morgen open voor gewonde Gazanen'

De grensovergang bij Rafah tussen de Gazastrook en Egypte gaat morgen open voor gewonde Palestijnen, zeggen Palestijnse en Egyptische bronnen tegen persbureaus Reuters en AFP. Zij zouden hun behandeling kunnen afmaken in een Egyptisch ziekenhuis.

Wie in aanmerking komt wordt bij de grens bepaald, schrijft AFP. Verdere details ontbreken nog.

Israëlische leger bevestigt luchtaanval vluchtelingenkamp

Het Israëlische leger heeft bevestigd dat het een luchtaanval op het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalia heeft uitgevoerd. Het doelwit van de aanval was een commandant van Hamas, zegt een woordvoerder tegen CNN. "Hij verstopte zich tussen de burgers." Volgens de woordvoerder is zowel de commandant als een "groot aantal terroristen" gedood.

Gevraagd naar onschuldige burgers in het vluchtelingenkamp antwoordde de woordvoerder dat "dit de tragedie van oorlog" is. Volgens de directeur van een nabijgelegen ziekenhuis zijn bij de aanval zeker tientallen doden gevallen.

VN-chef Guterres: 'diep bezorgd over toenemende intensiteit van conflict'

Topman van de Verenigde Naties Guterres is "diep bezorgd over de toenemende intensiteit van het conflict". In een verklaring zegt hij dat zowel Israël als de autoriteiten in Gaza hun best moeten doen om burgerslachtoffers te voorkomen.

"In het internationaal humanitair recht zijn duidelijke regels vastgesteld die niet genegeerd kunnen worden. Het is geen menu à la carte en kan niet selectief toegepast worden", aldus Guterres. "Er zijn al te veel Israëlische en Palestijnse levens verloren gegaan, door deze escalatie neemt het enorme lijden van burgers alleen maar toe."

Guterres zegt tevens dat de humanitaire hulp die nu Gaza binnenkomt "volkomen ontoereikend" is. Hij herhaalde daarom zijn oproep tot een "humanitair staakt-het-vuren".

'Tien doden bij aanval ander vluchtelingenkamp'

Ook bij het vluchtelingenkamp Al-Shati wordt een explosie gemeld. Volgens het Palestijnse persbureau WAFA zijn zeker tien mensen gedood bij een Israëlische luchtaanval. Het vluchtelingenkamp ligt net zoals vluchtelingenkamp Jabalia ten noorden van Gaza-Stad.

Rode Halve Maan: situatie bij vluchtelingenkamp 'verschrikkelijk'

De situatie in het vluchtelingenkamp Jabalia in de Gazastrook na de inslag van vanmiddag is "ronduit verschrikkelijk", zegt een woordvoerder van de Rode Halve Maan tegen Al Jazeera. De zusterorganisatie van het Rode Kruis is ter plaatse om hulp te bieden.

De woordvoerder benadrukt dat de ziekenhuizen in de omgeving "op instorten staan" door het tekort aan medicijnen en brandstof. "Ziekenhuizen waren al overweldigd. Ze kunnen het toenemende aantal slachtoffers niet aan."

Het Franse persbureau AFP zegt op basis van eigen beelden dat er in Jabalia zeker 47 doden zijn gevallen. De directeur van een plaatselijk ziekenhuis sprak vanmiddag over meer dan vijftig doden, maar zei daarbij dat het tellen van de slachtoffers nog gaande is.

Het ministerie van Gezondheid in Gaza, dat geleid wordt door Hamas, spreekt over Israëlische luchtaanvallen. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd.

Bekijk de eerste video van de situatie bij het vluchtelingenkamp:

Reddingsoperatie bij vluchtelingenkamp Jabalia

Jodenster als protest in oorlog Israël-Gaza: 'Begrijp de emotie, maar ongepast'

De actie van de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan roept veel weerstand op, onder meer bij Joodse organisaties. Erdan deed tijdens een toespraak in de Veiligheidsraad een Jodenster op. Die ster is volgens hem "een herinnering dat wij hebben gezworen om terug te vechten en ons te verdedigen".

"Ongepast", vindt Naomi Mestrum, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). "Ik begrijp de emotie in Israël, maar de Holocaust moet op zichzelf staan. Er is geen ramp vergelijkbaar met de institutionele moord op 6 miljoen Joden."

De Holocaust en de situatie waarin Israël op dit moment verkeert, zijn onvergelijkbaar, vindt ook Midden-Oostendeskundige Peter Malcontent. "Hoe verschrikkelijk de aanval van Hamas op 7 oktober ook is geweest, het voortbestaan van de staat Israël heeft geen moment op het spel gestaan."

Lees het hele artikel:

Israëlisch leger publiceert beelden van grondtroepen

Het Israëlische leger heeft beelden gepubliceerd van tanks en grondtroepen in de Gazastrook. Afgelopen vrijdag reden al tanks van het Israëlische leger Gaza in. Hamas zette ook beelden online van gevechten tegen Israëlische troepen.

Bekijk beelden van de militairen in Gaza:

Israëlische troepen actief in Gaza

Inslag in vluchtelingenkamp Gaza, 'meer dan vijftig doden'

Bij een inslag in het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalia in de Gazastrook zijn meer dan vijftig mensen omgekomen, zegt de directeur van een nabijgelegen ziekenhuis tegen Al Jazeera. Volgens hem kan het dodental nog oplopen, want het tellen van de slachtoffers is nog bezig.

Een journalist van Al Jazeera die ter plekke is spreekt over een "massaal bloedbad". "Het is moeilijk om alle gebouwen te tellen die verwoest zijn." Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza, dat geleid wordt door Hamas, zegt dat er 400 gewonde of gedode slachtoffers zijn gevallen. Het vluchtelingenkamp zou "totaal vernietigd" zijn, zo wordt hij geciteerd door Al Jazeera. Het ministerie spreekt over Israëlische luchtaanvallen.

Jabalia is een vluchtelingenkamp ten noorden van Gaza-stad dat is uitgegroeid tot een stad. Er wonen ongeveer 116.000 Palestijnen op een oppervlakte van 1,4 vierkante kilometer.

De directeur van het ziekenhuis waarschuwt tevens dat het ziekenhuis morgen niet meer kan functioneren vanwege een tekort aan brandstof.

  • Reuters
    Verwoeste gebouwen in vluchtelingenkamp Jabalia
  • Reuters
    Mensen zoeken naar overlevenden tussen het puin
  • Reuters
    Verwoeste gebouwen in vluchtelingenkamp Jabalia
  • Reuters
    Mensen zoeken naar overlevenden tussen het puin

Familie gegijzelde Ofir Engel in Nederland

De vader en de in Nederland geboren grootvader van de gegijzelde Ofir Engel zijn in Nederland. De inmiddels 18-jarige Engel werd op 7 oktober door Hamas ontvoerd uit de kibboets Be'eri, en heeft daarna versneld het Nederlanderschap gekregen.

De familieleden hebben met premier Rutte gesproken en hopen dat de Nederlandse regering "alle druk uitoefent die mogelijk is" om de gegijzelden te helpen. "Eerst willen we weten waar ze zijn, of ze eten krijgen en hoe het met ze gaat", zegt de vader van Ofir.

De vader en grootvader maken zich grote zorgen:

Vader en opa Ofir Engel: 'Wij willen eindelijk informatie over onze familie'

Omgekomen gamevlogger Awni haalt postuum zijn gedroomde aantal abonnees

Onder de slachtoffers in Gaza zijn meer dan 3000 minderjarigen, zo meldde Unicef vanochtend. Een van de gezichten van die groep is de jonge Palestijnse gamevlogger Awni Eldous, die er in zijn video's van droomde om de 100.000 abonnees op YouTube te halen. Hij is eerder deze maand om het leven gekomen door een Israëlisch bombardement, zo melden Arabische media.

Sindsdien is hij uitgegroeid tot één van de gezichten van het protest tegen het Israëlische optreden in Gaza. Na zijn dood behaalde hij bovendien alsnog zijn gedroomde aantal abonnees: van zo'n 1000 op de dag van zijn overlijden, steeg dat aantal tot ruim 800.000 nu.

Zijn populairste video is nu deze, waarin hij zichzelf voorstelt vanuit Gaza. Die is inmiddels meer dan een miljoen keer bekeken:

'Nederland, Frankrijk en VK maken plannen voor hulp over zee'

Nederland werkt samen met Frankrijk en Groot-Brittannië aan een plan om humanitaire hulp per schip naar de Gazastrook te krijgen, meldt de Financial Times. Volgens de Britse krant komt het idee van premier Rutte en president Macron, die vorige week beiden in Israël waren. Macron zou het idee op zijn beurt zondag hebben besproken met de Britse premier Sunak. Hoe de hulp precies in Gaza moet komen, is vooralsnog niet duidelijk.

De Britse krant citeert Defensie-minister Ollongren, ze wijst erop dat Nederland al militairen op Cyprus heeft. Hulp via Europese bondgenoten over zee zou bovendien niet gepaard hoeven gaan met Israëlische inspecties. Volgens Ollongren kan Israël ervan uitgaan dat het gaat om humanitaire hulp, mogelijk gemaakt door bondgenoten.

Nederland heeft deze maand twee C-130 Hercules-transportvliegtuigen naar Cyprus gestuurd, samen met zo'n 200 militairen. De operatie was vooral bedoeld om mensen te evacueren uit het conflictgebied.

Een Israëlische functionaris zegt echter in de FT dat Israël bevoorrading over zee mogelijk toestaat, maar dat er wel inspecties moeten plaatsvinden. Verschillende Europese landen hebben al marineschepen in de Middellandse Zee, maar die liggen er vooral om burgers te kunnen evacueren.

Tot nu toe komt er mondjesmaat hulp de Gazastrook binnen en uitsluitend via de grensovergang bij Rafah, tussen Gaza en Egypte. De VN en andere hulporganisaties benadrukken dat dit volstrekt onvoldoende is en dat sprake is van een humanitaire ramp.

Het ministerie reageerde niet meteen op een verzoek om een reactie.

NY Times: Israël wil Gaza-stad omsingelen en langzaam afknijpen

Sinds de grote uitval van het internet en telecom in Gaza, vlak voor het weekend, is Israël begonnen stapsgewijs Gaza-stad te omsingelen. Dat meldt de New York Times op basis van troepenbewegingen en de inschattingen van militair analisten. Na de blackout van vrijdag werd de stad zwaar gebombardeerd, volgens de krant om Hamas-strijders in hun tunnels te doen vluchten. Daarna trokken Israëlische tanks, bulldozers en militairen grootschalig Gaza binnen, grotendeels buiten het zicht van de pers.

Inmiddels zou Israël Gaza-stad, de thuisbasis van Hamas, aan meerdere kanten omsingeld hebben: in het noorden zijn er troepen aan verschillende kanten van de stad, en in het zuiden zouden Israëlische troepen de snelweg hebben afgesneden die Gaza-stad verbindt met de rest van het de Gazastrook. Volgens deskundigen bewegen de troepen zeer langzaam om verliezen te beperken, en noemen ze het geen 'invasie' om buitenlandse kritiek voor te zijn en de kans te verkleinen dat bijvoorbeeld Hezbollah zich in de strijd mengt.

Het lijkt er nu op, schat de krant in, dat Israël zich opmaakt voor een belegering van de stad: omsingelen, zonder de stad binnen te trekken. "Het wordt geen blitzkrieg, zoals in de Tweede Wereldoorlog", schat de Israëlische oud-officier Amos Yadlin in. "Het wordt een langzame beweging om er zeker van te zijn dat we alle terroristen doden, de tunnels opruimen en onze troepen beschermen. Snel bewegen is hier geen goed idee."

Hezbollah-leider kondigt toespraak aan

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah gaat vrijdagmiddag - voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas - een speech geven. Dat melden media gelieerd aan de sjiitische militante beweging. De toespraak wordt gegeven tijdens een ceremonie om "de martelaren die op weg naar Jeruzalem zijn gesneuveld" te herdenken, zo luidt het.

De door Iran gesteunde Hezbollah opereert vanuit Libanon en de militaire tak wordt in veel westerse landen beschouwd als terroristische organisatie. In Libanon is Hezbollah tegelijkertijd ook een machtige politieke en militaire speler.

Vrijwel sinds het begin van de oorlog heeft Hezbollah zijn steun uitgesproken voor Hamas en geregeld raketaanvallen uitgevoerd op Israël. Israël op zijn beurt heeft doelen van Hezbollah aangevallen. Tienduizenden mensen in de regio hebben hun huis moeten verlaten.

De aanvallen over en weer tussen Hezbollah en Israël zijn hevig, maar analisten zien bij Hezbollah ook terughoudendheid. De laatste grote oorlog die Hezbollah uitvocht met Israël was in 2006. Sindsdien heeft de beweging zich beter bewapend en getraind, maar Hezbollah zou huiverig zijn om verder te escaleren. De VS heeft meerdere vliegdekschepen in de regio gepositioneerd, mede als afschrikking voor Hezbollah.

Hulporganisaties: 'naderende catastrofe' voor burgers in Gaza, vooral kinderen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een naderende "catastrofe voor de publieke gezondheid" in Gaza vanwege de massale dakloosheid van inwoners, overvolle opvangplekken en gebrek aan goed sanitair. Op een gezamenlijke persbriefing voegde een woordvoerder van kinderrechtenorganisatie Unicef daaraan toe dat massale kindersterfte in Gaza een risico is, vanwege uitdroging. Op dit moment zit de watervoorziening in Gaza op slechts 5 procent van het normale niveau, zegt Unicef. Beide organisaties zijn onderdeel van de Verenigde Naties.

Unicef bracht verder naar buiten dat er tot nu toe 3450 kinderen gedood zijn in de Gaza-oorlog. "Gaza is een begraafplaats voor kinderen geworden", zei Unicef-woordvoerder James Elder, zonder toe te lichten hoe hij aan dat aantal komt. Zonder leveringen van brandstof, medicijnen, water en voedsel zouden die huidige cijfers binnenkort "slechts het topje van een ijsberg" kunnen zijn, zegt hij.

Brandstof is onder meer nodig om de generatoren van de klinieken te laten draaien, om water te zuiveren en voor de hulpvoertuigen, aldus een woordvoerder van de WHO. De VN-vertegenwoordigers riepen opnieuw op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Israël heeft eerder al laten weten daar geen gevolg aan te geven.

Volgens de VN zijn binnen de Gazastrook zo'n 1,4 miljoen mensen nu ontheemd. In het zuiden van Gaza, waar de inwoners volgens Israël naartoe moeten vluchten, is de situatie volgens correspondent Nasrah Habiballah "heel slecht" voor burgers. "Mensen worden overal opgevangen waar maar plek is: de opvangplekken van de VN zitten overvol, en daarnaast zijn mensen ondergebracht in trouwzalen, opslagplekken, eigenlijk overal waar maar ruimte is. En alsnog is het niet genoeg: veel mensen slapen noodgedwongen buiten, terwijl de bombardementen doorgaan."

Israël: Hamas-commandant gedood die aanval op dorpen aanstuurde

Bij een aanval met straaljagers is een Hamas-commandant gedood, die betrokken zou zijn geweest bij de Hamas-aanslagen eerder deze maand. Dat meldt het Israëlische leger via sociale media. Nasim Abu Ajina zou leiding hebben gegeven aan het Beit Lahia-bataljon van de organisatie, en in die hoedanigheid verantwoordelijk zijn geweest voor de moordpartijen in de Israëlische dorpen Erez en Moshav Netiv HaAsara, op 7 oktober.

Voor die tijd zou hij zich bij Hamas bezig hebben gehouden met de ontwikkeling van de drone- en paraglider-afdeling van de organisatie. Hoe Ajina opgespoord is, is niet bekend.

Voorzitter Yad Vashem: actie met Jodenster ongepast

De voorzitter van Yad Vashem, de Israëlische organisatie die wereldwijd de herinnering aan de Holocaust in leven houdt, is niet te spreken over de actie van de VN-ambassadeur Gilad Erdan. Die deed afgelopen nacht een Jodenster op in de Veiligheidsraad, om de ernst van de bedreiging voor zijn land te benadrukken.

"Wij vonden het jammer om te zien dat de leden van de Israëlische delegatie bij de VN een gele patch droegen", zegt Yad Vashem-voorzitter Dan Dayan via sociale media. "Deze daad onteert zowel de slachtoffers van de Holocaust als de staat Israël." De Jodenster symboliseert volgens hem "de hulpeloosheid van het Joodse volk en het overgeleverd zijn aan anderen. Vandaag hebben we een onafhankelijk land en een sterk leger. Wij zijn meesters over ons lot."

De reactie van Dayan in het Hebreeuws:

'Vijandelijk object' neergehaald bij Eilat

Israël heeft naar eigen zeggen een 'vijandelijk vliegend object' neergehaald, dat op weg was naar de zuidelijke badplaats Eilat. Het is niet duidelijk of het om een drone of een raket ging. In de badplaats ging in de vroege ochtend het luchtalarm af, waarna inwoners snel schuilplaatsen opzochten. Volgens het leger is de bevolking nooit in gevaar geweest.

Eerder deze maand werden Egyptische kustplaatsen, niet ver van Eilat, getroffen door twee drones. Daarbij vielen zes gewonden. De drones zouden zijn afgevuurd vanuit Jemen, door de aan Iran gelieerde Houthi-groepering. Waar de dreiging vandaag vandaan kwam, is niet bekend.

Israël: 'Hamas aangevallen in tunnels'

Het Israëlische leger heeft Hamas-strijders en hun wapentuig aangevallen in het tunnelstelsel onder Gaza, meldt het leger in een persverklaring. Volgens het leger werden er afgelopen etmaal zo'n 300 doelen in Gaza bestookt, en zouden daarbij ook antitankwapens en raketlanceerinstallaties onder de grond zijn geraakt. Ook ondergrondse bases van Hamas zouden zijn getroffen. Daarbij zijn Hamas-strijders om het leven gekomen, zegt het leger, maar onduidelijk is om hoeveel mensen het zou gaan. Hamas zou hebben teruggevochten met antitankwapens en machinegeweervuur.

Hamas zegt zelf elders in de Gazastrook Israëlische tanks en bulldozers te hebben aangevallen, onduidelijk is of dat slachtoffers of schade heeft aangericht. Daarover meldt het Israëlische leger niets.

Van de gevechten in Gaza is nauwelijks beeld. Deze foto van een Israëlische aanvan werd vanochtend gemaakt vanuit Israël

VN-gezant: 'Conflict Hamas-Israël is al overgeslagen naar Syrië'

De oorlog tussen Israël en Hamas sijpelt ook door in Syrië, zo zegt de speciale VN-gezant voor Syrië, Geir Pedersen. "Dat het conflict overslaat naar Syrië kan geen risico meer genoemd worden: het is al gebeurd", zei hij vannacht in de VN-Veiligheidsraad.

De Noorse diplomaat wees daarbij op het feit dat verschillende Syrische vliegvelden recentelijk zijn gebombardeerd, vermoedelijk door Israël, en dat de VS en door Iran gesteunde milities over en weer aanvallen hebben uitgevoerd. Ook de Syrische regering bombardeert nu steeds vaker gebied dat in handen is van rebellen in het noordwesten van het land, en Turkije doet hetzelfde in het noordoosten van Syrië.

Het aantal geweldsdoden, -gewonden en binnenlandse vluchtelingen in Syrië is nu op het hoogste punt sinds 2020, zegt Pedersen. Hij waarschuwt voor "een verschrikkelijk vooruitzicht op een potentiële verdere escalatie." De regio "was al hooggespannen", zo zegt hij, "en er wordt nu alleen maar brandstof aan het vuur toegevoegd".

Terugkijken: Israëlische ambassadeur doet Jodenster op in Veiligheidsraad

Israëlische VN-afgevaardigden droegen vannacht Jodensterren op hun kleding, met daarop de tekst 'nooit meer'. Ambassadeur Gilad Erdan deed de ster midden in zijn betoog voor de VN-Veiligheidsraad op, volgens hem "een herinnering aan dat wij hebben gezworen om terug te vechten om ons te verdedigen. Nooit meer is voor ons nu".

VN-ambassadeur Israël draagt Jodenster

VN: meer dan 1,4 miljoen mensen ontheemd in Gaza

Meer dan 1,4 miljoen mensen hebben hun huis in de Gazastrook moeten ontvluchten sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober. Dat meldt OCHA, het orgaan van de VN dat zich met humanitaire zaken bezighoudt in een dagelijkse update.

Zo'n 670.000 Palestijnen zijn naar opvangfaciliteiten van de VN gevlucht. Daarvan heeft de organisatie er 150 in de Gazastrook. Die barsten echter uit hun voegen, waarschuwt OCHA. Er bevinden zich op dit moment drie keer zo veel mensen in de opvangplekken als waar deze plekken op zijn ingericht.

Israël meldt aanvallen op 'infrastructuur van Hezbollah' in Libanon

Het Israëlische leger heeft beelden vrijgegeven van een luchtaanval op een doel in Libanon. Volgens Israël werd daarbij "terroristische infrastructuur van Hezbollah geraakt".

De militaire tak van Hezbollah wordt net als Hamas in veel westerse landen aangemerkt als terroristische organisatie. Hoewel de groep zich tot nu toe betrekkelijk afzijdig houdt in de oorlog tussen Hamas en Israël, vreest Israël dat de organisatie de aanvallen op het land op zal voeren. Regelmatig worden er vanuit Libanon raketten op Noord-Israëlische steden afgevuurd.

Blinken spreekt met Qatar over nieuwe bemiddeling in vrijlating gijzelaars

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft een gesprek over de situatie in de Gazastrook gehad met de Qatarese premier Mohammed bin Abdulrahman Thani. Dat schrijft hij op X.

Onder meer de situatie van de mensen die uit Israël werden gegijzeld tijdens de terreuractie van Hamas werd besproken. Dankzij bemiddeling van Qatar liet Hamas tot nu toe vier gegijzelden vrij. Blinken sprak ook met Qatar over het opvoeren van humanitaire hulp aan de Gazastrook.

Over de diplomatieke rol van Qatar in het conflict scheef Nieuwsuur eerder dit stuk:

Leger Israël doodt Palestijn die grens met Gaza over was gestoken

Het Israëlische leger heeft een man gedood die ervan wordt verdacht de grens met de Gazastrook over te zijn gestoken voor een terroristische aanval, meldt de Israëlische krant Haaretz.

De man werd op ongeveer 5 kilometer van de grens met Gaza in de buurt van de kibboets Re'im gevonden. Het Israëlische leger geeft geen verdere details over de actie.

Luchtaanvallen in zuiden van Gazastrook in buurt van ziekenhuis

In het zuiden van de Gazastrook worden volgens Al Jazeera meerdere luchtaanvallen uitgevoerd door Israël. Die zouden zijn gericht op doelen in de buurt van een ziekenhuis.

Een ander ziekenhuis, het Indonesië-ziekenhuis in het noorden van de Gazastrook is volgens de directeur geraakt door een aanval. Dat ziekenhuis raakte al eerder beschadigd. Hoe groot de schade nu is, is niet bekend.

Opnieuw oproep tot staakt-het-vuren in Veiligheidsraad

Humanitaire organisaties hebben er in een bijeenkomst van de VN-veiligheidsraad nogmaals op aangedrongen dat een staakt-het-vuren absoluut noodzakelijk is voor de Palestijnse bevolking in de Gazastrook.

Onder meer UNICEF en de vluchtelingenorganisatie van de VN die zich richt op de hulp en ontwikkeling van Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) luidden opnieuw de noodklok. UNRWA-chef Philippe Lazzarini zei tegen de Veiligheidsraad dat "een onmiddellijk staakt-het-vuren een zaak van leven en dood is geworden voor miljoenen mensen". Hij beschuldigde Israël ervan de Palestijnse bevolking "collectief te straffen".

Nog altijd is er geen resolutie die in de Veiligheidsraad over de oorlog tussen Israël en Hamas is aangenomen. Een resolutie kreeg een veto van de Verenigde Staten, een tweede van Rusland en China en twee resoluties kregen te weinig stemmen. In de Algemene Vergadering van de VN is wel een resolutie aangenomen die vraagt om een onmiddellijke wapenstilstand en om toelating van humanitaire goederen. Een stem in deze vergadering is echter niet bindend en geldt vooral als een symbolische resolutie, terwijl resoluties die door de Veiligheidsraad worden aangenomen wel bindend zijn.

Een vergadering van de VN-Veiligheidsraad

VN-ambassadeur Israël draagt Jodenster in Veiligheidsraad

Vertegenwoordigers van Israël droegen in de VN-Veiligheidsraad Jodensterren op hun kleding. Op de Jodensterren stond de tekst 'nooit meer'. Joden werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door Duitsland gedwongen om een gele davidster op hun kleding te dragen. De ster werd een symbool van de Holocaust.

Israëls ambassadeur voor de VN Gilad Erdan deed de ster midden in een betoog op. Volgens hem was de ster die hij en zijn medewerkers achter hem opdeden "een herinnering aan dat wij hebben gezworen om terug te vechten om ons te verdedigen. Nooit meer is voor ons nu."

Ook noemde hij Hamas herhaaldelijk nazi's en maakte een vergelijking met nazi-Duitsland. "Ze hebben een ideologie met elkaar gemeen om Joden uit te roeien", zei hij. Hij herhaalde het standpunt van de Israëlische regering dat een staakt-het-vuren "uiteindelijk vraagt dat Israël zijn handen op de rug bindt en de grip van Hamas op Gaza in stand houdt".

De Israëlische VN-ambassadeur draagt een Jodenster

Welkom

Welkom in het liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas van dinsdag 31 oktober. Het blog van maandag lees je hier terug.