Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Tweede konvooi bereikt Gaza • Premier Rutte morgen naar Israël

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Defensieminister VS: grondoorlog Gaza kan zeker negen maanden duren

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin kan een Israëlische grondoorlog in Gaza zeker negen maanden duren. Dat zei hij tegen het programma This Week van tv-zender ABC. "Ik voorzie een strijd gekenmerkt door veel zelfgemaakte bommen en boobytraps."

Hij houdt de periode van negen maanden aan omdat het in 2016 zo lang duurde om de Noord-Iraakse stad Mosul te heroveren op IS. Tijdens die operatie was Austin commandant van Centcom, het Amerikaanse militaire commando dat zich richt op het Midden-Oosten, Afrika en grote delen van westelijk Azië. In die rol was hij van 2013 tot 2016 betrokken bij de strijd in Irak en Syrië.

Eerder vandaag zei de Israëlische minister van Defensie dat de operatie "een maand of twee of drie maanden" kan duren. "Maar aan het eind is Hamas er niet meer", voegde hij daar aan toe.

Tweede konvooi is Gaza binnengereden

Opnieuw is een konvooi hulpgoederen via de grensovergang bij Rafah Gaza binnengereden. Het is het tweede konvooi met daarin volgens een woordvoerder van de VN veertien vrachtwagens met hulpgoederen.

De Amerikaanse president Biden en de Israëlische premier Netanyahu hebben in een telefoongesprek afgesproken dat er vanaf nu een continue stroom van hulpgoederen de Gazastrook zal binnenkomen.

Premier Rutte morgen naar Israël

Premier Rutte gaat maandag naar Tel Aviv voor een ontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu. Later spreekt hij ook met de Palestijnse president Abbas. Het gaat om een kort bezoek van een dag, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Rutte sprak vandaag telefonisch met Netanyahu over de Nederlandse vrouw die is omgekomen in Gaza, schrijft hij in een bericht op X. Daarin herhaalde hij ook dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen en de dreiging van Hamas weg te nemen en dat die zelfverdediging in lijn moet zijn met het humanitair oorlogsrecht. "Israël moet er alles aan doen om te voorkomen dat burgers het slachtoffer worden van de strijd tegen Hamas."

Ook de Franse president Macron is in Israël uitgenodigd. Hij gaat dinsdag.

29 medewerkers VN-vluchtelingenorganisatie omgekomen in Gaza

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn 29 medewerkers van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) omgekomen in de Gazastrook, meldt de organisatie. "De helft van deze collega's waren UNRWA-leraren", aldus de organisatie op X. "We zijn in shock en we rouwen."

Daar bovenop zijn volgens de UNRWA twaalf ontheemde Palestijnen gedood die onderdak hadden gevonden in scholen van de VN. 180 van hen raakten bij Israëlische luchtaanvallen gewond.

Eerste pro-Palestijnse demonstratie in Parijs sinds begin oorlog

In Parijs is voor het eerst een pro-Palestijnse demonstratie toegestaan sinds de Hamas-aanvallen op Israël van 7 oktober. Duizenden mensen zwaaiden met Palestijnse vlaggen en scandeerden "Gaza, Parijs is met jullie". Het protest was door de autoriteiten toegestaan omdat de organisatoren in hun oproep ook het geweld tegen Israël veroordeelden.

In Parijs gold een verbod op pro-Palestijnse demonstraties, maar een hoge Franse rechtbank oordeelde onlangs dat per geval moet worden bekeken of de demonstratie kan worden toegestaan

Volgens de politie kwamen ongeveer 15.000 mensen naar de Place de la République om hun solidariteit te betuigen met de Palestijnen en om op te roepen tot een staakt-het-vuren.

Zo'n 15.000 demonstranten kwamen naar de Place de la Republique

Israël raakt per ongeluk Egyptische post bij grens Gaza

De Israëlische strijdkrachten (IDF) hebben per ongeluk een Egyptische grenspost geraakt bij Kerem Shalom, ten zuiden van Rafah. Dat meldt het Israëlische leger op X. Er wordt onderzocht hoe dit kon gebeuren. Het leger zegt het incident te betreuren.

Details over eventuele slachtoffers of schade zijn niet gegeven door Israël. Egypte bevestigt dat er per ongeluk een Egyptische wachttoren is geraakt door een Israëlische tank. Een legerwoordvoerder zegt dat enkele militairen lichtgewond zijn, maar noemde geen aantallen.

Gazanen zitten vast buiten de Gazastrook

Toen Hamas de aanslagen pleegde in Israël, en vervolgens de oorlog begon, waren sommige Gazanen buiten de Gazastrook. Zij zitten nu vast in Israël. Nieuwsuur-verslaggever Ties Brock maakte onderstaande reportage over hen.

Gazanen zitten vast buiten de Gazastrook

Beelden van schade na explosie in Nusairat

In het vluchtelingenkamp Nusairat in centraal-Gaza was gisteravond een explosie op een avondmarkt. Mogelijk was dit ook de explosie waarbij de Nederlandse vrouw Islam al-Ashqar om het leven kwam.

Op X zijn onderstaande beelden geplaatst van de schade die de explosie heeft aangericht. De beelden zijn door de NOS geverifieerd.

Duizenden betogers bij pro-Palestinademonstratie in Rotterdam

In het centrum van Rotterdam is een demonstratie bezig om aandacht te vragen voor de situatie in Gaza. Volgens het ANP zijn er naar schatting zo'n 5000 mensen bij elkaar gekomen. Rijnmond spreekt van duizenden demonstranten.

De demonstratie begon met een bijeenkomst op de Binnenrotte. Na enkele toespraken lopen de demonstranten nu in een protestmars naar de rechtbank. De aanwezige betogers zwaaien met Palestijnse, Turkse en Marokkaanse vlaggen. Demonstranten roepen leuzen als "Free, free Palestine".

Volgens Rijnmond verloopt de demonstratie zonder problemen. "Er vallen stevige woorden, er is emotie maar het lijkt allemaal goed onder controle", aldus een aanwezige verslaggever.

Duizenden aanwezig bij pro-Palestinademonstratie Rotterdam

'Voor het eerst weer brandstof naar Gazastrook'

Naast het konvooi van 17 vrachtwagens is voor het eerst ook brandstof Gaza binnengebracht. Bij de grens bij Rafah in Egypte zijn zes tankwagens met brandstof de Gazastrook binnengereden, meldt een journalist van persbureau AP die in Gaza is. Die tankwagens worden begeleid door voertuigen van de Verenigde Naties.

Zonder brandstof is het volgens het agentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) niet mogelijk om hulp te verlenen. "Zonder brandstof is er geen water, functioneren de ziekenhuizen niet, kan er geen brood worden gebakken. Zonder brandstof bereiken hulpgoederen de noodlijdende burgers niet. Zonder brandstof zal er geen humanitaire hulp zijn", zei de chef van de UNRWA.

Hoewel er beelden zijn van brandstoftankwagens die de grens lijken te passeren, spreekt Israël het bericht tegen. Israël heeft eerder gezegd dat het geen brandstof zal binnenlaten in Gaza voordat Hamas alle gijzelaars heeft vrijgelaten.

Konvooi met brandstof

Netanyahu waarschuwt Hezbollah zich buiten de strijd te houden

Bij een bezoek van de Israëlische premier Netanyahu aan de strijdkrachten in het noorden van Israël gaf hij Hezbollah een waarschuwing. Als de militante sjiitische beweging zou besluiten om zich vanuit Libanon aan te sluiten bij de oorlog, "dan zullen zij de Tweede Libanonoorlog missen", zei hij. Daarmee verwees hij naar de oorlog tussen Hezbollah en Israël in 2006, die tot grote schade leidde in Libanon.

Eerder had de minister van Economie en Industrie, Nir Barkat, al gezegd dat Israël Hezbollah-bondgenoot Iran zal aanvallen als Hezbollah een front in het noorden opent. "Het plan van Iran is om Israël op alle fronten aan te vallen." De minister zei dat dat er toe zou leiden dat "Israël het land van de aardbodem zou wegvagen".

Lokale journalist over situatie in zuiden van Gaza

Vanuit het zuiden van de Gazastrook beschrijft lokale, freelance journalist Ameera Harouda het leven daar vandaag. Eigenlijk was vanochtend een ochtend zoals alle andere van de afgelopen weken, zo vertelt ze. "Er wordt nog steeds gebombardeerd."

Harouda verblijft momenteel in de zuidelijk gelegen stad Khan Younis, van waaruit ze in een voicebericht aan de NOS vertelt over een bombardement op een café gisteravond. "Dat was een plek waar veel families schuilden."

"We horen veel explosies, ook al zijn we in het zuiden", vervolgt ze. Israël heeft inwoners van de Gazastrook meermaals gewaarschuwd het noorden te verlaten. Aan die oproep is deels gehoor gegeven, maar een echt veilig onderkomen is in de dichtbevolkte Gazastrook nauwelijks te vinden. In het gebied dat ongeveer twee keer zo groot is als Texel, wonen meer dan 2 miljoen mensen.

"Ik weet niet waar mensen nog naartoe kunnen", zegt Harouda. "Het is hier overvol. Mensen vechten om dekens, er is te weinig water, en veel kinderen worden ziek."

Demonstraties in Amsterdam en Rotterdam

In Amsterdam hebben zich rond 14.15 uur naar schatting enkele honderden demonstranten verzameld die aandacht vragen voor de situatie in Gaza. De betoging is op Plein '40-'45. Vrijwel iedereen draagt een vlag of protestbord. Zo zijn er Palestijnse vlaggen te zien, maar ook protestborden met leuzen als 'Time for real change', 'Palestina is een kwestie voor alle moslims', 'Muslim armies act now' en 'Tweestatenoplossing = verraad'. Een jong meisje heeft een protestbord bij zich, waarop 'It's not a war, it's genocide' staat.

De demonstratie onder de noemer 'Bevrijd Palestina' wordt georganiseerd door Hizb ut-Tahrir, een groep die als doel heeft het vestigen van een kalifaat. De organisatie heeft twee dagen na de aanval van Hamas op Israël opgeroepen tot "een krachtige mobilisatie van de moslimlegers uit de gehele islamitische wereld (...) om de bezetting te beëindigen".

  • NH/AT5
    Enkele honderden demonstranten kwamen bijeen
  • NH/AT5
    De betoging is op Plein '40-'45

Ook in andere steden, waaronder Rotterdam en Breda, zijn er protesten bezig. Gisteren waren er ook op verschillende plekken in het land betogingen voor de Palestijnen.

Premier Rutte aangedaan door dood Nederlandse

"Aangedaan door het droevige nieuws dat een Nederlandse vrouw in Gaza is omgekomen. Mijn gedachten zijn bij haar nabestaanden in deze moeilijke tijd." Dat schrijft premier Rutte op X over de dood van de Nederlandse vrouw in Gaza.

Nederlands slachtoffer is 33-jarige Islam al-Ashqar

De Nederlandse vrouw die is omgekomen in de Gazastrook is de 33-jarige Islam al-Ashqar. Ze was de moeder van de 16-jarige Mohammed uit Doorn, die de afgelopen weken via een videoverbinding enkele keren zijn verhaal heeft gedaan bij de NOS, onder meer in het NOS Jeugdjournaal.

Ashqar is gisteravond gedood in het vluchtelingenkamp Nuseirat. Daar vond rond dezelfde tijd een vermoedelijk Israëlisch bombardement plaats op een avondmarkt.

Hieronder zijn beelden te zien van net na die explosie, waarover nog niet veel meer bekend is dan dat hij grote schade heeft aangericht. Persbureau AP meldt dat het volgens Palestijnse getuigen en autoriteiten gaat om een Israëlisch bombardement. Het Israëlisch leger heeft nog niet gereageerd op vragen van de NOS daarover.

Of Ashqar daadwerkelijk bij dit bombardement omkwam, is nog niet bevestigd. Wel is duidelijk dat haar dood en dit bombardement op de avondmarkt in Nuseirat qua tijdstip overeen komen.

Avondmarkt in vluchtelingenkamp in Gaza verwoest

Tweede konvooi met hulpgoederen onderweg naar Gaza

Er is een tweede konvooi van vrachtwagens met hulpgoederen onderweg naar Gaza. De zeventien trucks zouden het Egyptische gedeelte van de grensovergang bij Rafah zijn gepasseerd, meldt persbureau AP.

Het eerste konvooi gisteren bestond uit twintig vrachtwagens en bracht levensmiddelen en medicatie naar de Gazastrook.

De Verenigde Naties hebben eerder laten weten dat dagelijks minstens honderd vrachtwagens met hulpgoederen nodig zijn om voldoende humanitaire hulp te bieden in de dichtbevolkte Gazastrook. Daar wonen meer dan 2 miljoen mensen.

De grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook worden door Israël geblokkeerd. De grensovergang bij Egypte is vooralsnog de enige plek waar noodhulp Gaza in kan komen.

Journalisten in Gaza kunnen bijna niet meer werken

Voor lokale journalisten in de Gazastrook is het bijna onmogelijk geworden om verslag te doen van de situatie daar. Zij willen vertellen wat het Israëlische geweld in hun steden aanricht, maar moeten ook samen met hun kinderen vluchten voor bombardementen en op zoek naar eten en drinken.

"Journalisten zetten hun leven op het spel om de wereld te laten zien wat hier gebeurt", vertelt Ameera Harouda, een lokale Palestijnse journalist die onder meer voor de NOS en The New York Times werkt. Sinds het begin van de oorlog zijn zeker 22 journalisten gedood.

Lees hier verder:

Twee Palestijnse journalisten kwamen om tijdens een Israëlisch bombardement op Gaza-Stad

Buitenlandse Zaken bevestigt dood Nederlandse in Gaza

Minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken bevestigt nu officieel de dood van een Nederlandse vrouw in de Gazastrook. Eerder meldden bronnen al aan de NOS dat er gisteravond een Nederlands slachtoffer is gevallen. "Mijn gedachten zijn bij haar familieleden en andere naasten in deze afschuwelijke tijd", schrijft Bruins Slot.

De 33-jarige vrouw was een van de 22 Nederlanders in de Gazastrook met wie Buitenlandse Zaken contact heeft. Ze is voor het uitbreken van de oorlog met haar gezin afgereisd naar de Gazastrook. Ze had meerdere pogingen ondernomen om het gebied te verlaten via de Rafah-grensovergang met Egypte, maar die zijn mislukt.

Palestijnse Autoriteit roept om internationale druk op Israël

De Palestijnse Autoriteit roept op tot internationale druk op Israël om het geweld te stoppen. Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken op de Westelijke Jordaanoever noemt de luchtaanval op een moskee in Jenin vanochtend een "gevaarlijke escalatie". Israël zegt dat de moskee doelwit was omdat Hamas en Islamitische Jihad vanuit een bunker onder het gebedshuis een nieuwe aanslag voorbereidden.

Bij de aanval werd volgens Israëlische media gebruikgemaakt van een gevechtsvliegtuig. Luchtaanvallen met straaljagers op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn uitzonderlijk. Wel worden er vaker helikopters ingezet van waaruit wordt geschoten, als ondersteuning van Israëlische aanvallen op steden en dorpen in het bezette gebied.

Israël spreekt nu van 212 gijzelaars

Israël heeft vanochtend van 212 mensen bevestigd dat zij worden gegijzeld in Gaza, meldt een woordvoerder van het leger. De families van de gijzelaars zijn geïnformeerd. Het aantal is volgens de woordvoerder nog niet definitief.

De twee Amerikanen die vrijdag werden vrijgelaten door Hamas zijn niet meegeteld. Onder de gegijzelden zijn een onbekend aantal mensen met een buitenlands paspoort. Een van hen is de 18-jarige Ofir Engel, die na zijn gijzeling een Nederlands paspoort kreeg vanwege familiebanden in Nederland.

In Tel Aviv hangen foto's van de Israëlische gijzelaars

Rode Halve Maan: dringend brandstof nodig in Gaza

De Palestijnse Rode Halve Maan heeft opgeroepen ook brandstof naar de Gazastrook te sturen. De hulporganisatie noemt dat bij de BBC essentieel om te zorgen dat ziekenhuizen open kunnen blijven. Bij de onderhandelingen over hulpgoederen voor Gaza heeft Israël bedongen dat er geen brandstof meegaat. Israël wil niet dat die bij Hamas terechtkomt.

Ziekenhuizen hebben brandstof nodig om generatoren te laten draaien in het kustgebied met ruim 2 miljoen inwoners. Dat is feitelijk afgesloten van de buitenwereld, wat leidt tot grote zorgen over de humanitaire situatie.

Een eerste hulpkonvooi kreeg gisteren toegang tot de Gazastrook. De twintig vrachtwagens vervoerden levensmiddelen, water en medicatie, maar geen brandstof.

Vrouw uit Nederland omgekomen in Gaza

In de Gazastrook is gisteravond een vrouw uit Nederland om het leven gekomen. Dat bevestigen meerdere bronnen aan de NOS. Of het slachtoffer de Nederlandse nationaliteit heeft is nog niet duidelijk, wel is zeker dat ze in Nederland woonde en voor korte tijd in Gaza verbleef.

Hoe zij om het leven is gekomen, is nog onduidelijk.

Israël roept Gazanen opnieuw op het noorden te verlaten

Inwoners van de Gazastrook hebben opnieuw briefjes gekregen van het Israëlische leger, zo vertelt een aantal mensen aan persbureau Reuters. Daarin wordt opnieuw opgeroepen om het noorden te verlaten, gevolgd door de mededeling dat achterblijvers in de regio van Gaza-Stad door Israël kunnen worden aangemerkt als "sympathisanten van een terroristische organisatie".

De boodschap is gisteren verspreid op papieren briefjes met daarop het logo van het Israëlische leger, en als audiobericht verstuurd naar diverse mobiele telefoons.

Online gaat de flyer rond waarop staat: "uw aanwezigheid ten noorden van Wadi Gaza brengt uw leven in gevaar. Wie ervoor kiest om het noorden van Gaza niet te verlaten, kan geïdentificeerd worden als een medeplichtige van een terroristische organisatie". De echtheid van deze papieren oproepen kon nog niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Families van gegijzelde Israëliërs eisen dat regering hun geliefden bevrijdt

In Tel Aviv gingen gisteravond honderden mensen de straat op. Ze eisen dat de regering-Netanyahu meer doet om de ruim 200 door Hamas gegijzelde Israëliërs te bevrijden. Onder de demonstranten waren ook veel familie en vrienden van de gijzelaars. In onderstaande video komt een aantal van hen aan het woord: "We willen onze geliefden terug, nu."

Familieleden van gijzelaars demonstreren in Tel Aviv: 'Dit is een hel!'

Opnieuw dodelijke slachtoffers door nachtelijke aanvallen op Gazastrook

Ook vannacht hebben luchtaanvallen door het Israëlische leger in de Gazastrook waarschijnlijk weer tot zeker tientallen dodelijke slachtoffers geleid. Het leger van Israël zegt volgens Al Jazeera aanvallen te hebben uitgevoerd op doelen van Hamas.

Het aantal omgekomen mensen in de Gazastrook is niet goed onafhankelijk te verifiëren, maar de persdienst van Hamas rept van meer dan 55 slachtoffers en Israël zegt dat het twee Hamas-strijders om het leven heeft gebracht. Bij de recente aanvallen zouden ook ruim dertig woningen zijn verwoest.

Israël heeft gisteren bovendien aangekondigd de luchtaanvallen op te voeren in aanloop naar een verwacht grondoffensief tegen Hamas.

De Israëlische strijdkrachten hebben inwoners van de Gazastrook meermaals opgeroepen voor hun eigen veiligheid naar het zuiden van het gebied te gaan. Aan die oproep is deels gehoor gegeven, maar een echt veilig onderkomen is in de dichtbevolkte Gazastrook nauwelijks te vinden. In het gebied dat ongeveer twee keer zo groot is als Texel, wonen meer dan 2 miljoen mensen.

'Vijf doden in een dag op de Westelijke Jordaanoever'

Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldt vanochtend opnieuw vijf doden op de Westelijke Jordaanoever in de laatste 24 uur. Daarmee zouden in de afgelopen twee weken op de bezette Westoever al zeker 90 mensen door Israëlisch geweld om het leven zijn gebracht.

Vanochtend vroeg kwam zeker een persoon om het leven bij een luchtaanval op een moskee in het Palestijnse vluchtelingenkamp in Jenin. Israël zegt de moskee te hebben aangevallen omdat er vanuit daar een terreuraanslag zou worden voorbereid. De Israëlische krant Haaretz weet te melden dat de aanval met een straaljager werd uitgevoerd.

Amerika stuurt luchtafweersystemen naar het Midden-Oosten

De Verenigde Staten versterken de eigen militaire positie in het Midden-Oosten. Minister van Defensie Lloyd Austin maakt bekend dat hij verschillende luchtafweersystemen naar de regio stuurt. Het gaat om Patriot-systemen en een THAAD-raketafweersysteem. Daarnaast moeten meer troepen zich gaan voorbereiden op uitzending.

Austin zegt in een persverklaring dat dit besluit volgt op een overleg met president Joe Biden over "recente escalaties door Iran en zijn vertegenwoordigers in het Midden-Oosten". Volgens de Amerikaanse defensieminister zullen de maatregelen Amerikaanse troepen in de regio beter beschermen, en helpen bij de verdediging van Israël. Om hoeveel extra militairen het zou gaan, meldt het hij niet.

De VS stuurde na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober al twee vliegdekschepen met bijbehorende vloten en 2000 mariniers naar de oostelijke Middellandse Zee.

Syrische staatsmedia melden aanvallen op luchthavens

Op de luchthavens van de Syrische steden Damascus en Aleppo zouden vannacht Israëlische luchtaanvallen hebben plaatsgevonden, waarbij zeker één dode zou zijn gevallen. Beide vliegvelden zijn buiten gebruik, meldt persbureau Reuters op basis van Syrische staatsmedia. Geplande vluchten van en naar het land worden omgeleid via de internationale luchthaven van Latakia. Meer informatie is nog niet bekend.

Ook Canada concludeert: Israël niet achter explosie bij ziekenhuis Gaza

De explosie bij het Al-Ahli ziekenhuis in Gaza-Stad op 17 oktober was geen aanval van Israël. Dat zegt het Canadese ministerie van Defensie na een onafhankelijk uitgevoerde analyse.

Het Canadese ministerie stelt op basis van open source-onderzoek en vertrouwelijke documenten dat de inslag waarschijnlijk is veroorzaakt door een verdwaalde raket die vanuit Gaza werd afgevuurd. Canada trok deze conclusie onder meer door te kijken naar de schade aan het ziekenhuis en de gebouwen en het gebied eromheen.

Ook Frankrijk, het Amerikaanse persbureau AP en de Verenigde Staten kwamen tot de conclusie dat de explosie niet door Israël is veroorzaakt. Israël zelf wees nog dezelfde avond naar de Islamitische Jihad, een van de militante bewegingen in de Gazastrook. Zowel Hamas als Islamitische Jihad ontkent verantwoordelijkheid voor de explosie.

Het Al Ahli-ziekenhuis in Gaza-Stad na de explosie op 17 oktober

Een dode na Israëlische aanval op moskee op Westelijke Jordaanoever

Israël heeft met een gevechtsvliegtuig een aanval uitgevoerd op de al-Ansar moskee in het vluchtelingenkamp in Jenin, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Daarbij is één Palestijn omgekomen en raakten drie anderen gewond. Dat zeggen artsen van de hulporganisatie Rode Halve Maan.

Volgens het Israëlische leger was een bunker van Hamas en de Islamitische Jihad die onder de moskee zat het doelwit. Ze zouden daar bezig zijn met het plannen van een nieuwe terreuraanslag.

In het vluchtelingenkamp in het noorden van de Westelijke Jordaanoever wonen ongeveer 11.000 mensen.

Dode na aanval op Palestijnse moskee

Hezbollah: Israël doodt zes Hezbollahstrijders in Libanon

Bij luchtaanvallen van Israël langs de grens met Libanon zijn zes Hezbollahstrijders omgekomen. Dat meldt de militante sjiitische beweging. Tot nu toe zijn er naar eigen zeggen 19 strijders van hun kant gesneuveld in het grensgebied.

Bij de grens tussen Israël en Libanon is het sinds de aanvallen van Hamas op Israël op 7 oktober erg onrustig. Er zijn over en weer beschietingen en door het geweld kwamen al burgers en een journalist van Reuters om het leven. Veel inwoners van het grensgebied ontvluchten daarom de regio.

Top in Egypte over oorlog leidt niet tot resultaten

Een top in Egypte over de oorlog tussen Israël en Hamas heeft niet tot een doorbraak geleid. De zaterdag in allerijl georganiseerde ontmoeting vond plaats op initiatief van de Egyptische regering in Caïro. En hoewel tientallen regeringsleiders en ministers uit de hele wereld het over veel dingen eens waren, zijn concrete voorstellen uitgebleven.

Zo was er bijvoorbeeld overeenstemming over dat de gevechten moeten stoppen, er meer hulp moet worden doorgelaten en de bevolking moet worden beschermd. Maar plannen over hoe dat precies geregeld kan worden, kwamen er niet.

De partijen die het conflict uitvechten, Israël en Hamas, waren er zelf niet bij. Verder stuurde Amerika, Israëls belangrijkste bondgenoot, een lage vertegenwoordiger.

Lees meer:

Welkom

Welkom in het liveblog van zondag 22 oktober over de oorlog tussen Hamas en Israël. Het liveblog van gisteren kan je hier teruglezen.