NOS NieuwsAangepast

Nederlandse vrouw van 33 om het leven gekomen in Gazastrook

In de Gazastrook is een Nederlandse vrouw om het leven gekomen. Het slachtoffer is de 33-jarige Islam al-Ashqar. Ze kwam gisteren om het leven bij een explosie in het vluchtelingenkamp Nusairat in centraal-Gaza.

Gisteravond was er een explosie op een avondmarkt daar. Persbureau AP meldt op basis van Palestijnse getuigen en autoriteiten dat het om een Israëlisch bombardement gaat. Het Israëlisch leger heeft nog niet gereageerd op vragen van de NOS daarover.

Of dit ook de explosie was waarbij Ashqar om het leven kwam, is nog niet bevestigd. De NOS probeert dat te verifiëren.

Dit zijn de beelden daarvan:

Avondmarkt in vluchtelingenkamp in Gaza verwoest

Islam is de moeder van de 16-jarige Mohammed, die tot voor kort in Doorn woonde. De afgelopen weken heeft hij via een videoverbinding enkele keren zijn verhaal gedaan bij de NOS, zoals in het NOS Jeugdjournaal. Zij laat vier zoons achter. Op beelden die rondgaan op sociale media is de familie van het slachtoffer rouwend te zien.

De vrouw was nog voor het uitbreken van de oorlog met haar familie afgereisd naar de Gazastrook, om familie ter plaatse te bezoeken. Na het begin van de bombardementen had ze meerdere pogingen ondernomen om het gebied te verlaten via de Rafah-grensovergang met Egypte, maar die zijn mislukt.

Mohammed vertelde vorige week zondag hoe zijn familie een poging had gedaan de grens met Egypte over te steken:

Nederlandse Mohammed (16) nog niet weg uit Gaza: 'We dachten het is klaar, maar blijkbaar niet'

Ashqar was een van de 22 mensen in de Gazastrook met wie het ministerie van Buitenlandse Zaken contact onderhoudt. Premier Rutte zegt aangedaan te zijn door "het droevige nieuws" en zegt in contact te staan met Israël om meer informatie te krijgen.

Minister Bruins Slot noemt de situatie "zeer verdrietig". "Mijn gedachten zijn bij haar familieleden en andere naasten in deze afschuwelijke tijd. We blijven ons op alle mogelijke manieren inspannen om een veilig vertrek uit Gaza mogelijk te maken."

Advertentie via Ster.nl