De verwoesting van de Gazastrook, gezien vanuit Israël
NOS NieuwsAangepast

Akkoord Israël en Hamas over staakt-het-vuren en uitwisseling gijzelaars en gevangenen

Israël en Hamas stemmen allebei in met een akkoord over een staakt-het-vuren van vier dagen en een uitruil van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen. Bemiddelaar Qatar liet vannacht weten dat het bestand binnen 24 uur zal ingaan.

Rond 02.00 uur Nederlandse tijd gaf een meerderheid van het Israëlische kabinet groen licht. Een aantal van de 38 kabinetsleden stemde tegen het akkoord; hoeveel precies, is niet duidelijk. Hamas stemde ook in met de afspraken.

In het akkoord is sprake van een bestand van vier dagen, waarbij Hamas 50 Israëlische gijzelaars vrijlaat: 38 kinderen en 12 vrouwen. Ze worden in groepen vrijgelaten gedurende de gevechtspauze. Per 10 extra gijzelaars die Hamas vrijlaat, verlengt Israël het bestand met een dag.

Israël laat op zijn beurt zo'n 150 Palestijnen vrij die in Israëlische gevangenissen zitten. Volgens de krant The Jerusalem Post gaat het om vrouwen en kinderen die vastzitten voor "veiligheidsgerelateerde vergrijpen". Geen van hen zou directe betrokkenheid hebben bij acties waarbij doden zijn gevallen.

Het Internationale Rode Kruis zegt dat het klaarstaat om te helpen bij de uitwisseling van de gijzelaars en gevangenen. Die zal vermoedelijk via Egypte verlopen, dat bij Rafah een grensovergang heeft met Gaza.

Verder staat in een verklaring van Hamas dat honderden vrachtwagens met hulpgoederen worden toegelaten tot Gaza. Ook Israëlische media maken daar melding van, maar in een verklaring van de Israëlische regering staat daar niets over.

Netanyahu: oorlog gaat door

Premier Netanyahu waarschuwt dat de oorlog tegen Hamas doorgaat, ook als er een staakt-het-vuren is bereikt. "We voeren een oorlog en we zullen daarmee doorgaan", zei hij voorafgaand aan het regeringsoverleg. "We zullen doorgaan totdat we al onze doelen hebben bereikt."

Aan het akkoord gingen weken van onderhandelingen vooraf, waarbij ook de Verenigde Staten, Egypte en Qatar betrokken waren. Israël en Hamas onderhandelden niet rechtstreeks, maar met tussenkomst van Qatarese onderhandelaars.

Familieleden, vrienden en sympathisanten van gijzelaars tijdens een protest om ze vrij te krijgen, vorige week

Voor Israël is de vrijlating van de gijzelaars van groot belang. De families van de gegijzelden vinden dat de strijd tegen Hamas de levens van hun geliefden in gevaar brengt. De families maakten leden van het kabinet maandag nog eens duidelijk dat de vrijlating van de gijzelaars prioriteit moet hebben.

Als het akkoord wordt uitgevoerd en er inderdaad zo'n vijftig mensen worden vrijgelaten door Hamas, zou de groep nog zo'n 190 Israëliërs en buitenlanders in gijzeling houden. Hamas heeft vorige maand al vier gijzelaars vrijgelaten: twee Amerikaanse en twee Israëlische vrouwen.

Binnen de Israëlische regering leidt de deal tot verdeeldheid. De uiterste rechterflank van Netanyahu's regering, bestaande uit onder anderen minister Smotrich van Financiën, noemde de deal eerder publiekelijk slecht. Bij de kritiek van zijn partij, Religieus Zionisme, voegde zich ook de partij van de radicaal-rechtse minister Ben Gvir van Binnenlandse Veiligheid. Zijn partij, Otsma Jehudit, eist dat niet een deel maar alle gijzelaars vrijgelaten worden.

Israëliërs eisten gisteren in Tel Aviv de vrijlating van alle gijzelaars

Israël stond ook internationaal onder grote druk om tot een bestand te komen.

De bombardementen door Israël hebben volgens het onder Hamas vallende ministerie van Gezondheid aan 14.128 mensen het leven gekost in Gaza. Het gaat om Hamas-strijders maar ook om veel burgers, onder wie meer dan 5000 kinderen. Grote delen van het gebied liggen in puin en er is een tekort aan van alles. De bevolking van Noord-Gaza is onder druk van Israël grotendeels naar het zuiden gevlucht, maar is ook daar niet veilig voor bombardementen.

Bij de terreuraanslagen van 7 oktober, de aanleiding van de oorlog, vermoordde Hamas zo'n 1200 mensen, vooral burgers. Het merendeel van hen werd thuis overvallen en gedood, meer dan 350 mensen werden vermoord op een muziekfestival in de buurt van de grens met Gaza.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl