Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Israël: onderhandelingen lopen nog, gegijzelden niet voor vrijdag vrij

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

'Vier doden bij Israëlische aanval op Zuid-Libanon'

Bij een Israëlische aanval op een dorp in het zuiden van Libanon zijn vier mensen omgekomen, zeggen drie bronnen tegen persbureau Reuters. Het zou gaan om een aanval op het dorp Beit Yahoun.

Het Israëlische leger zegt in een verklaring dat gevechtsvliegtuigen infrastructuur van Hezbollah in Libanon hebben geraakt. Ook zou het Israëlische leger strijders hebben geraakt die op de Israëlische troepen gevuurd zouden hebben, of geprobeerd zouden hebben om raketten af te vuren op Israël.

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober voeren ook Israël en de terreurgroep Hezbollah - een bondgenoot van Hamas - geregeld over en weer aanvallen uit.

Israël: onderhandelingen lopen nog, gegijzelden niet voor vrijdag vrij

Morgen zullen er zeker nog geen gijzelaars worden vrijgelaten, zegt de Israëlische veiligheidsadviseur Hanegbi. Hij zegt in een verklaring dat de onderhandelingen over de details van de deal nog gaande zijn.

Israël en Hamas hadden gisteren een akkoord gesloten over een vierdaagse wapenstilstand en de vrijlating van Palestijnse gevangen in ruil voor de vrijheid van vijftig gegijzelden. Wel was er nog onduidelijkheid over het tijdschema.

Hamas zei vandaag dat de wapenstilstand morgen om 10.00 uur zou ingaan, maar Israël lijkt dat nu tegen te spreken. Volgens veiligheidsadviseur Hanegbi zal de vrijlating "niet voor vrijdag" gebeuren.

In Tel Aviv werd vandaag actie gevoerd voor de vrijlating van gijzelaars.

Rode Kruis: niet op de hoogte van afspraak over bezoeken gijzelaars

Premier Netanyahu heeft gezegd dat het Rode Kruis toegang krijgt tot gijzelaars die nog niet worden bevrijd. Maar de hulporganisatie zegt in een verklaring dat ze niet op de hoogte is van zo'n afspraak.

Netanyahu zei op tv dat de levering van medische hulp aan gijzelaars is afgesproken met Hamas. "Wij zijn niet op de hoogte gesteld van zo'n overeenkomst", zegt het Rode Kruis. De organisatie voegt toe dat ze wel bereid is om gijzelaars te bezoeken als dat wordt gevraagd.

'Mossad heeft lijst met namen van gijzelaars die worden vrijgelaten'

De buitenlandse geheime dienst van Israël, de Mossad, heeft een lijst gehad van de gijzelaars die straks worden vrijgelaten door Hamas. Dat schrijven Israëlische media. Eerder vandaag werd duidelijk dat het hoofd van de Mossad vandaag in de hoofdstad van Qatar is, het land dat als bemiddelaar optreedt.

De lijst wordt niet openbaar gemaakt. Pas als burgers zijn vrijgelaten, worden naasten daarvan op de hoogte gesteld. Op die manier wil de Israëlische regering mensen geen valse hoop geven.

De vijftig mensen die worden vrijgelaten zijn kinderen en vrouwen. Ze zullen in fases worden overgedragen aan Israël.

Witte Huis hoopt op honderden trucks met noodhulp voor Gaza

De VS hoopt dat de komende dagen honderden vrachtwagens met noodhulp Gaza binnen kunnen komen. Dat heeft de Witte Huis-woordvoerder Kirby gezegd.

In Gaza woedt een humanitaire crisis. Noodhulp komt maar mondjesmaat de enclave binnen. Wat de VS betreft komt daar straks verandering in als de tijdelijke wapenstilstand wordt ingesteld. Vermoedelijk begint die wapenstilstand morgenochtend, maar vanuit Israël is dat nog niet officieel bevestigd.

Netanyahu: Rode Kruis krijgt toegang tot achterblijvende gijzelaars

Het Rode Kruis krijgt toestemming voor het bezoeken van de gijzelaars die straks niet worden vrijgelaten. Premier Netanyahu heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie. Hij noemde het gesloten akkoord om de gijzelaars vrij te krijgen, en de vrijlating van 150 Palestijnse gevangen, "de juiste keuze".

De geplande vierdaagse wapenstilstand verandert volgens Netanyahu niets aan het feit dat "de oorlog door zal gaan". Hij heeft nog niet bevestigd of de tijdelijke gevechtspauze morgen om 10.00 uur ingaat, zoals Hamas vandaag heeft gezegd.

'Zowel Hamas als Israël kan deal goed verdedigen tegenover achterban'

Na een eerdere vrijlating van vier mensen lijken er met de deal tussen Hamas en Israël na ruim een maand nu tientallen gegijzelden te worden vrijgelaten en komt er een tijdelijk staakt-het-vuren. Experts spreken van een overeenkomst die beide partijen goed kunnen verdedigen tegenover hun achterban.

"Dat Hamas meer gijzelaars zou gaan vrijlaten, lag in de lijn der verwachting", zegt terrorisme- en beveiligingsexpert Glenn Schoen. Volgens hem bespeelt Hamas met de vrijlating de publieke opinie door aan te tonen dat de gijzelaars goed zijn behandeld. "Maar ik had verwacht dat ze al eerder meer mensen zouden vrijlaten."

Lees verder:

In Kibboets Be'eri blijft familie van gijzelaars strijden: 'We hebben genoeg geleden'

Na een eerdere vrijlating van vier gijzelaars lijkt met de deal tussen Hamas en Israël de vrijlating van tientallen gegijzelden aanstaande. Hun familieleden zitten nog altijd in onzekerheid, maar blijven strijdbaar:

In Kibboets Be'eri blijft familie van gijzelaars strijden: 'We hebben genoeg geleden'

Leger Israël: meer van Hamas-tunnel onder al-Shifa-ziekenhuis blootgelegd

De Israëlische strijdkrachten hebben meer informatie gepubliceerd over wat volgens hen een "terreurtunnel" van Hamas is onder het al-Shifa-ziekenhuis. Militairen zijn de tunnels ingegaan en daar zijn volgens Israël "veel wapens" gevonden.

"Deze vondsten laten zien dat Hamas opzettelijk opereert vanonder ziekenhuizen." Er zouden ook meer aanwijzingen zijn gevonden dat er gijzelaars werden vastgehouden.

Onlangs gaf Israël beveiligingsbeelden vrij waarop te zien was dat gewapende mannen gijzelaars het ziekenhuis binnenbrachten. Volgens het leger waren de gewapende mannen strijders van Hamas. In de omgeving van het ziekenhuis zijn lichamen van vermoorde gijzelaars teruggevonden.

In deze video geeft een militair een rondleiding door wat tunnels onder het ziekenhuis zouden moeten zijn

Palestijnse Rode Halve Maan: Israël blokkeert evacuatie van ziekenhuispatiënten

De Palestijnse tak van hulporganisatie Rode Halve Maan stelt dat het Israëlische leger ambulances tegenhoudt. Volgens de zusterorganisatie van het Rode Kruis heeft de evacuatie van patiënten uit het al-Shifa-ziekenhuis inmiddels vijf uur vertraging opgelopen.

De ambulances met patiënten zouden worden tegengehouden bij een legerpost op de grens tussen Zuid- en Noord-Gaza. "Bezettende strijdkrachten" zijn bezig met "een grondige inspectie van de ambulances en brengen de patiënten daarmee in gevaar", aldus de Rode Halve Maan.

Leger Israël: Hamas-commandopost binnengevallen

In de aanloop naar de tijdelijke wapenstilstand heeft Israël naar eigen zeggen een Hamas-commandopost aangevallen. Militairen zijn het pand binnengevallen van de militaire inlichtingendienst van Hamas, stelt een legerwoordvoerder.

De zware gevechten vinden plaats in een aantal wijken van Gaza-Stad. Behalve de commandopost werden ook andere Hamas-doelwitten aangevallen. Daarbij werd volgens Israël een gebouw gevonden waarin explosieven werden gemaakt. Ook werd een onbekend aantal strijders gedood.

Op een door Israël vrijgegeven video is te zien dat een flat wordt opgeblazen:

Autoriteiten Gaza: inmiddels ruim 14.500 Palestijnse doden

Sinds het begin van de oorlog zijn zeker 14.532 Palestijnen omgekomen in Gaza, zo melden de door Hamas aangestuurde autoriteiten. Naar schatting nog eens 7000 mensen worden vermist.

Bijna 70 procent van de doden is vrouw of kind. In de vrijgegeven statistieken wordt geen onderscheid gemaakt tussen burgers en strijders van Palestijnse milities. Mensenrechtenorganisaties noemen de telmethode van de Gazaanse autoriteiten om tot het dodental te komen betrouwbaar.

Hooggerechtshof Israël geeft groen licht voor gijzelaarsdeal

Het Hooggerechtshof in Israël heeft de bezwaren tegen de gijzelaarsdeal van tafel geveegd. Daarmee is in principe de weg vrij om de afspraak over een wapenstilstand en vrijlating van een groep gijzelaars en Palestijnse gevangenen te implementeren.

Een Israëlische organisatie had bezwaar ingediend tegen de afspraak tussen Hamas en Israël, die met tussenkomst van onder meer Qatar is beklonken. Maar het Hooggerechtshof vond de klacht niet gegrond.

Vanavond houdt premier Netanyahu een persconferentie waarin waarschijnlijk de details van de deal bekend worden gemaakt.

Zeventigste militair gesneuveld bij Israëlisch grondoffensief in Gaza

In Gaza is een 21-jarige militair gesneuveld, meldt het Israëlische leger. Daarmee komt het dodental sinds het begin van het grondoffensief op zeventig volgens The Times of Israël. Bij gevechten in de Gazastrook is vandaag ook een militair zwaargewond geraakt.

Netanyahu houdt vanavond persconferentie

Premier Netanyahu en zijn oorlogskabinet houden vanavond een persconferentie, vermoedelijk over de gijzelaarsdeal. Het persmoment zou beginnen rond 20.15 uur.

Het oorlogskabinet bestaat uit drie bewindslieden: premier Netanyahu, minister van Defensie Gallant en de voormalige defensieminister Gantz. Naar verwachting zullen zij straks duidelijkheid geven over de afspraken omtrent een tijdelijke wapenstilstand en de vrijlating van gijzelaars.

Autoriteiten Gaza: nieuwe aanval op Khan Younis, zeker zes doden

Stad Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, is volgens de Gazaanse autoriteiten opnieuw getroffen. Er wordt gesproken over minstens zes doden. Afgelopen nacht vielen volgens de autoriteiten zeventien doden door een Israëlische luchtaanval op Khan Younis.

Het is nog onduidelijk of de nieuwste inslag ook wordt geweten aan een Israëlisch bombardement. Wel is een wooncomplex "volledig verwoest", aldus een verslaggever van Al Jazeera.

Eerder vandaag meldde de Palestijnse Autoriteit al tientallen doden door Israëlische luchtaanvallen in Gaza. Het lijkt erop dat er nog zwaar wordt gevochten vlak voordat de tijdelijke wapenstilstand ingaat.

De schade in Khan Younis na de luchtaanval van afgelopen nacht

'Mossad-chef geland in Qatar voor laatste details gijzelaarsdeal'

Het hoofd van de Israëlische geheime dienst Mossad is geland in Qatar, meldt krant Haaretz. David Barnea zou in hoofdstad Doha zijn voor de laatste details van de gijzelaarsdeal met Hamas.

Het bezoek is een indicatie van losse eindjes, schrijft de Israëlische nieuwssite Walla, ondanks dat de twee partijen officieel al akkoord zijn. Sowieso is er nog onduidelijkheid over wanneer de tijdelijke wapenstilstand precies ingaat. Hamas en Egypte zeggen morgen om 10.00 uur. Een Israëlische functionaris heeft tegen CNN gezegd dat dit klopt - maar Israëlische media houden nog een slag om de arm.

Haaretz meldt dat het Hooggerechtshof formeel nog goedkeuring moet geven. Ook het Israëlische leger moet nog groen licht geven. Daarbij wordt afgewogen of de "veiligheidssituatie" een wapenstilstand toelaat.

Lichaam geïdentificeerd van Israëlische vrouw, die toch niet gegijzeld was

Het lichaam van de 25-jarige Shani Gabay is geïdentificeerd, melden Israëlische media. Er werd aangenomen dat de Israëlische vrouw was gegijzeld door Hamas. Maar haar lichaam is gevonden in de buurt van het dancefestival, waar terroristen op 7 oktober een bloedbad aanrichtten.

Onduidelijk is nog waarom het ruim zes weken heeft geduurd voordat haar lichaam was geïdentificeerd. Gabay had gewerkt op het festival en was volgens vrienden gewond geraakt bij de aanslag. Ze zou hebben kunnen vluchten naar een politiegebouw. Sinds Hamas deze politiepost heeft aangevallen, was niets meer van haar vernomen.

Shani Gabay is de vrouw op de poster in het midden van deze foto

Leger Israël: kruisraket neergehaald in het zuiden

Het Israëlische leger meldt dat het een kruisraket heeft neergehaald. Het projectiel zou afkomstig zijn geweest uit het zuiden en vloog richting de zuidelijke stad Eilat.

Het luchtalarm in de stad aan de Rode Zee ging zojuist af. Aanvankelijk werd gewaarschuwd voor een binnendringend vliegtuig, zo schrijven Israëlische media. Het leger zegt dat het een kruisraket heeft neergehaald, maar vermeldt niets over een eventueel vliegtuig. "De dreiging heeft niet het territorium van Israël bereikt", zegt een woordvoerder op Twitter.

Wie achter de lancering zit is nog onduidelijk. Sinds het begin van de oorlog zijn vanuit Jemen meerdere raketten en drones richting Israël gestuurd door Houthi-rebellen.

Palestijnse Autoriteit: tientallen doden door luchtaanvallen, familie 'weggevaagd'

Volgens Palestijnse autoriteiten zijn vandaag tientallen mensen in Gaza gedood bij Israëlische luchtaanvallen. "Alleen al deze ochtend zijn 52 leden van een familie in vluchtelingenkamp Jabalia weggevaagd", stelt de minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah.

De Palestijnse nieuwssite Wafa stelt dat sinds middernacht bij elkaar zeker 81 mensen zijn gedood door bombardementen. De meeste slachtoffers waren vrouwen en kinderen, zo meldt de website die gelieerd is aan de Palestijnse Autoriteit. Er zouden luchtaanvallen zijn geweest op meerdere plekken in de Gazastrook.

Hamas en Egypte melden dat morgenochtend een wapenstilstand ingaat. Maar Israël heeft dat nog niet officieel bevestigd. Ondertussen snakken de inwoners van Gaza naar een tijdelijk staak-het-vuren:

Hoop in Gaza: 'We wachten al zo lang op een bestand'

Meer dan 50 journalisten omgekomen deze oorlog

Het aantal journalisten dat is omgekomen sinds het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël 7 oktober is opgelopen naar minstens 53. Dat meldt het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ). Het comité zegt ook talloze andere meldingen te krijgen over journalisten die worden vermist, vastgehouden, gewond of vermoord.

Gisteren nog kwamen een verslaggever en cameraman van de Arabische zender Al Mayadeen om het leven door een aanval in het zuiden van Libanon. Het Israëlische leger zei daarover dat het "een gebied is waar vuurgevechten plaatsvinden". En dat "aanwezigheid in het gebied gevaarlijk is". De tv-zender beschuldigt Israël ervan de journalisten bewust te doden.

De gisteren gesneuvelde journalisten werden vandaag in de Libanese hoofdstad herdacht

Volgens het CPJ gaat het om 46 Palestijnen, voornamelijk uit Gaza, vier Israëliërs en vier journalisten uit Libanon. Sommigen kwamen thuis om door bombardementen, anderen tijdens hun werk.

Lees hier een eerder verhaal over hoe het voor lokale journalisten in Gaza bijna onmogelijk is om hun werk te doen:

Families van gijzelaars in spanning om vrijlating

Families in Israël wachten vol spanning op de vrijlating van de eerste gijzelaars. Er is een akkoord tussen Israël en Hamas over een staakt-het-vuren en een uitruil van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen. Daar wordt morgen mee begonnen, is de verwachting.

Spanning of gegijzelde familie vrij gelaten wordt

Israëlische leger: 400 tunnelschachten Hamas vernietigd

Het Israëlische leger zegt dat sinds zijn inval in de Gazastrook vorige maand zo'n 400 tunnelschachten van Hamas heeft ontdekt en vernietigd. Die zouden zijn aangetroffen onder scholen, ziekenhuizen, andere publieke gebouwen en begraafplaatsen zijn aangetroffen en ook op het terrein van een pretpark.

Het opsporen en vernietigen van de tunnels is de taak van een elite-eenheid. Die brengt ook de explosieven aan waarmee de ingang en de schachten onbruikbaar worden gemaakt.

Een foto van wat volgens het Israëlische leger een tunnelingang in een pretpark is

Hamas en Egyptische tv: bestand gaat morgen om 10.00 uur in

De Egyptische tv en Hamas zeggen dat het bestand tussen Israël en Hamas morgen om 10.00 plaatselijke tijd ingaat. Andere bronnen hebben dat nog niet bevestigd. Egypte was betrokken bij de onderhandelingen en de uitwisseling van gevangenen en de eventuele extra noodhulp voor Gaza zal waarschijnlijk vanaf Egyptisch grondgebied plaatsvinden.

Als het tijdstip van 10.00 uur klopt betekent dat dat het bestand zondag afloopt, tenzij het wordt verlengd.

'50 doden in een huis bij bombardement op Zuid-Gaza'

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat bij een bombardement op een huis in Zuid-Gaza vijftig mensen zijn omgekomen, onder wie een WHO-medewerker en haar familie.

De 29-jarige Dima Abdullatif Mohammed Alhaj was met haar man en hun zes maanden oude baby vanuit Gaza-Stad naar het zuiden gevlucht, waar haar ouders wonen. Vanmorgen werd hun huis door een bom getroffen. De WHO hoorde dat het bombardement aan meer dan vijftig mensen het leven heeft gekost, onder wie Alhaj, haar gezin en haar twee broers.

Opnieuw patiënten weg uit al-Shifa-ziekenhuis

De hulporganisatie Palestijnse Rode Halve Maan zegt veertien ambulances naar het al-Shifa-ziekenhuis in Noord-Gaza te hebben gestuurd om patiënten weg te halen. Volgens het Hamas-bestuur in Gaza zitten daar nog 250 patiënten vast en 400 mensen die daarheen zijn gevlucht voor het oorlogsgeweld. Het ziekenhuis was al grotendeels ontruimd .

Israël zegt Hamas in of onder het ziekenhuis een commandocentrum had, maar Hamas ontkent dat. De afgelopen weken is rond het ziekenhuis hard gevochten. Het is inmiddels in Israëlische handen.

De punten uit het akkoord

Israël en Hamas hebben in de zevende week van de oorlog een bestand gesloten, dat naar verwachting morgen ingaat. Beide partijen en bemiddelaar Qatar geven hun eigen versie van de afspraken, maar de volgende punten komen overeen:

- Het bestand duurt vier dagen

- Hamas laat vijftig gijzelaars gaan die bij de aanval op Israël van 7 oktober werden meegenomen naar Gaza: vrouwen en alle gijzelaars die 18 jaar of jonger zijn. lsraël laat 150 Palestijnen vrij die in Israëlische gevangenissen zitten, vrouwen en gevangenen die 18 jaar of jonger zijn.

-De vrijlating verloopt gefaseerd over die vier dagen. Hamas laat eerst een deel van de gijzelaars gaan, Israël volgt dan met de vrijlating van een deel van de Palestijnse gevangenen. Israël zegt dat het bestand met een dag kan worden verlengd, elke keer dat Hamas tien gijzelaars extra vrijlaat.

Verder

Qatar zegt dat Israël meer brandstof en noodhulp voor Gaza toestaat. Hoeveel meer is niet bekend, en Israël zegt er niets over. Hamas spreekt van honderden vrachtwagens per dag. Die bevoorrading is ook voor het noorden van Gaza bedoeld, waar Israëlische grondtroepen op dit moment in gevecht zijn met Hamas.

Hamas stelt dat Israëlische vliegtuigen zich gedurende het bestand niet boven Zuid-Gaza mogen laten zien. In Noord-Gaza zou tussen 10.00 uur en 16.00 uur het geval zijn. Israël zegt ook hier niets over, evenmin is of er iets over verkenningsdrones is afgesproken. De Israëlische krant Haaretz schrijft dat het Internationale Rode Kruis de Israëlische gijzelaars kan bezoeken die niet worden vrijgelaten.

Israël publiceert 300 namen van Palestijnen die mogelijk vrijkomen

Israël heeft een lijst vrijgegeven met de namen van 300 Palestijnse vrouwen en kinderen die in aanmerking komen voor vrijlating uit een Israëlische gevangenis. Het geeft Israëlische burgers de kans om bezwaar aan te tekenen tegen de vrijlating van specifieke personen.

Slechts dertien namen op deze lijst zijn van vrouwen, de anderen zijn allemaal mannen en kinderen jonger dan negentien jaar. De meesten zijn aangehouden bij rellen op de bezette Westelijke Jordaanoever of in Oost-Jeruzalem.

Uit deze lijst worden in eerste instantie de 150 vrouwen en minderjarigen gekozen die vrijkomen in verband met het akkoord dat met Hamas is gesloten. Hamas laat 50 Israëlische gijzelaars gaan. Volgens The Times of Israël kunnen beide partijen in dezelfde 3-staat-tot 1-verhouding meer gevangenen vrijlaten.

Amerikaans vliegtuig neemt militie in Irak onder vuur

De Amerikaanse luchtmacht heeft vannacht de pro-Iraanse militie Kataib Hezbollah in Irak aangevallen. De aanval ten zuiden van Bagdad was een reactie op raketbeschietingen door de groep op een Amerikaanse basis in Irak. Daarbij is een onbekend aantal mensen lichtgewond geraakt en is "beperkte schade" toegebracht, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De bemanning van een Amerikaans gevechtsvliegtuig dat in de lucht was, zag waar de aanval vandaan kwam. Ze namen de daders onder vuur toen die in hun auto's stapten, zegt een woordvoerder. Kataib Hezbollah bevestigt de dood van vijf militanten. Ook zou een commandocentrum van de groep zijn vernietigd.

Amerikaanse steunpunten in Irak en Syrië worden sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober geregeld onder vuur genomen door milities die aan de kant van Hamas staan, volgens de Amerikanen al 66 keer. De VS zou drie keer eerder hebben teruggeslagen. De milities verwijten de VS dat het Israël steunt.

Bruins Slot: goed nieuws dat er een akkoord is

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot noemt het goed nieuws dat Israël en Hamas het eens zijn over een staakt-het-vuren en dat Hamas gegijzelde Israëlische vrouwen en kinderen vrijlaat.

Ze spreekt de hoop uit dat het Internationale Rode Kruis de andere gijzelaars kan bezoeken en zegt dat het cruciaal is dat er nu op grote schaal humanitaire hulp naar Gaza gaat.

Staakt-het-vuren niet het einde van de oorlog

Israël en Hamas zijn een staakt-het-vuren van vier dagen overeengekomen, maar het einde van de oorlog is nog ver weg. Premier Netanyahu zei na afloop van het Israëlische kabinetsberaad dat de oorlog doorgaat zodra de gevechtspauze voorbij is. We stoppen pas als we al onze doelen bereikt hebben, zei hij.

Het oorlogskabinet had zes uur nodig om met het akkoord in te stemmen. Twee ultrarechtse partijen waren tegen, onder meer omdat ze vinden dat Hamas alle Israëlische gijzelaars moet laten gaan en omdat ze bang zijn dat Hamas de gevechtspauze gebruikt om op adem te komen en zich te reorganiseren.

Het staakt-het-vuren gaat waarschijnlijk morgen in. Nieuwszender Al Jazeera zegt dat Israël zijn luchtaanvallen op Gaza heeft opgevoerd. Ook op de grond zou nog volop worden gevochten.

Rook boven Gaza deze ochtend

VS, Palestijnse Autoriteit, Rusland en EU verwelkomen het bestand

De internationale reacties op het bereiken van het staakt-het-vuren zijn uiteraard positief. De Amerikaanse president Biden is in de eerste plaats dankbaar dat er gijzelaars vrijkomen. Hij herinnert eraan dat daar ook Amerikanen tussen zitten en dankt de leiders van Qatar en Egypte voor hun bemiddeling tussen Israël en Hamas.

President Abbas van de Palestijnse Autoriteit op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zegt dat dit het begin moet zijn van een verdere oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Ook Rusland en de Europese Unie verwelkomen het akkoord. Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie voegt daar een oproep aan terreurgroep Hamas aan toe om alle gijzelaars vrij te laten.

Kan een gegijzeld kind verder met het leven?

In het akkoord is afgesproken dat Hamas 38 gegijzelde Israëlische kinderen laat gaan. Sommigen zijn nog heel jong, anderen al puber. Als een kind wordt ontvoerd door Hamasstrijders en wekenlang gevangen zit in het door oorlogsgeweld geteisterde Gaza, wat heeft dat dan voor gevolgen? Kan zo'n kind na vrijlating ooit nog een onbezorgd leven leiden, vraagt Nieuwsuur zich af.

"Ik heb in mijn vak geleerd om nooit te zeggen dat dat niet kan", was het antwoord van Moshe Farchi, trauma-expert bij de Tel-Hai-universiteit in Israël. Maar daar is wel lange en intensieve psychologische begeleiding bij nodig. Kinderen moeten snel het gevoel krijgen dat niet de gijzelnemers, maar zijzelf de regie hebben over hun leven.

Farchi geeft een voorbeeld: "Draag een kind niet. Hij of zij moet zelf lopen. Ze moeten het gevoel hebben dat ze weer controle hebben. Al is het over iets kleins."

'Vrijlating Israëlische gijzelaars gaat stapsgewijs'

Leden van het Israëlische kabinet hebben gisteren te horen gekregen dat Hamas de eerste groep gijzelaars vanaf morgen vrijlaat, melden verschillende Israëlische media. The Times of Israël schrijft in zijn liveblog dat dit in stappen zal gaan van twaalf gijzelaars per dag.

Het bestand dat is afgesproken duurt vier tot vijf dagen, genoeg om de 50 Israëlische vrouwen en kinderen die Hamas wil laten vertrekken vrij te krijgen.

Netanyahu: instemmen met het akkoord is een zware beslissing

Het Israëlische oorlogskabinet stemde na een vergadering van zes uur in met het akkoord. Volgens Israëlische media kwam het tot harde botsingen tussen kabinetsleden onderling.

Premier Netanyahu zei voorafgaand aan het kabinetsberaad dat het een zware beslissing zou worden:

Netanyahu over akkoord met Hamas: 'Zware, maar juiste beslissing'

Qatar: binnen 24 uur duidelijkheid over begin staakt-het-vuren

Qatar zegt dat binnen 24 uur bekend wordt gemaakt wanneer het bestand tussen Israël en Hamas ingaat. Het staakt-het-vuren gaat zeker vier dagen duren, dus waarschijnlijk tot en met het weekend. Qatar zegt dat een verlenging mogelijk is.

De Golfstaat was betrokken bij de totstandkoming van het akkoord over een bestand en een uitruil van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen. Het hoofdkantoor van Hamas is gevestigd in Qatar. Israël en Hamas praatten niet direct met elkaar, maar via Qatarese onderhandelaars.

Onduidelijkheid over begin bestand

Israël en Hamas stemmen in met afspraken over een staakt-het-vuren van vier dagen , maar het is nog niet duidelijk wanneer dat ingaat. Israëlische media, zoals The Jerusalem Post, schrijven dat bij het kabinetsoverleg is gezegd dat de eerste gijzelaars mogelijk donderdag vrijkomen. Dan zou het bestand moeten gelden. Of het ook dan pas ingaat, of mogelijk al vandaag, is dus onzeker.

Blinken weer naar Israël

Kort voordat het nieuws over het akkoord bekend werd, bleek dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken opnieuw naar Israël reist. Hij gaat begin volgende week, meldt de goed ingevoerde Amerikaanse nieuwssite Axios .

Het wordt Blinkens vierde bezoek aan Israël sinds de aanval van Hamas op 7 oktober. De VS was een van de landen die betrokken waren bij de totstandkoming van de deal over een staakt-het-vuren en de uitruil van gijzelaars en gevangenen.

Bijlezen: Israël en Hamas stemmen in met deal

Israël en Hamas stemmen allebei in met een akkoord over een tijdelijk staakt-het-vuren en een uitruil van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen.

In het akkoord is sprake van een bestand van vier dagen. Hamas laat 50 Israëlische gijzelaars vrij: 38 kinderen en 12 vrouwen. Die worden in groepen vrijgelaten gedurende de gevechtspauze. Israël laat op zijn beurt zo'n 150 Palestijnse gevangenen vrij, ook vrouwen en kinderen.

Lees meer over het akkoord in onderstaand artikel:

Nieuw liveblog

In dit nieuwe liveblog houden we je weer de hele dag op de hoogte van alle ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren, met eerste details over een akkoord tussen Israël en Hamas dat binnen handbereik zou zijn, vind je hier .