Een woordvoerder van het Israëlische leger toont een ruimte achter een MRI-apparaat
NOS Nieuws

Leger Israël: wapens en een commandocentrum gevonden in al-Shifa-ziekenhuis

Het Israëlische leger zegt wapens en een commandocentrum te hebben gevonden in het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad. Vanmorgen drongen troepen het ziekenhuis in Noord-Gaza binnen.

Legerwoordvoerder Daniel Hagari deelde op X videobeelden waarop wapens en apparatuur te zien zijn die in het ziekenhuis liggen. Er was onder meer een MRI-scanner te zien waarachter wapens opgeslagen lagen. Hamas ontkent dat het in het ziekenhuis wapens had liggen en stelt dat Israël die daar heeft geplaatst. De terroristische organisatie noemt de Israëlische vondst van wapens "leugens en een rechtvaardiging van de misdaden van Israël".

Ook toonde Israël beelden van afgeplakte beveiligingscamera's in het ziekenhuis. De beelden zouden volgens een andere woordvoerder slechts "het topje van de ijsberg" zijn. Hij zegt dat het doorzoeken van het ziekenhuis doorgaat. Hij liet ook een computer zien waarop volgens hem veel bruikbare informatie te zien is. Hij toonde op de computer een foto die door Hamas zou zijn bewaard van een eerder ontvoerde Israëlische soldaat die inmiddels bevrijd is.

Volgens het Israëlische leger gebruikte Hamas patiënten in het ziekenhuis als menselijk schild. Het leger zegt dat het Hamas gisteren waarschuwde om alle militaire activiteit in het gebouw te beëindigen maar werd daar geen gehoor aan gegeven. Hamas ontkent dat.

'Kloppend hart van Hamas'

Het ziekenhuis in Gaza-Stad is volgens een woordvoerder van het Israëlische leger "misschien wel het kloppende hart" van Hamas. Israël noemt de omgeving van het ziekenhuis al langer een legitiem aanvalsdoel omdat Hamas een grote commandopost onder het ziekenhuis zou hebben.

Ook dit wordt door Hamas ontkend en Israël heeft ook nog geen beelden getoond van deze mogelijke ondergrondse ruimtes van het Al Shifa-ziekenhuis. Wel deelde Israël eergisteren beelden van een kelder bij een ander ziekenhuis die door Hamas zou zijn gebruikt.

In de omgeving van het al-Shifa-ziekenhuis wordt al dagenlang gevochten tussen het Israëlische leger in Hamas. Ook werden luchtaanvallen uitgevoerd. Patiënten, verplegers en doctoren durfden het ziekenhuis niet te verlaten uit angst te worden neergeschoten. Omdat er geen brandstof meer was om de noodaggregaten draaiende te houden, was er geen stroom in het ziekenhuis.

Een overzicht van het al-Shifa ziekenhuis

Hoogleraar oorlogsstudies Osinga verwacht dat Israël nog altijd op zoek is naar wapens in en om het gebouw. "Het is een heel groot gebouw. Ik heb geen idee waar ze nu zitten, je moet er vanuit gaan dat ze speuren naar tunnels met afluisterapparatuur en drones en op zoek gaan naar Hamas-strijders. Volgens hem probeert het Israëlische leger het ziekenhuis nu veilig te stellen. "Dit is onderdeel van het cordon om Gaza-Stad. Ze proberen strijders van Hamas te isoleren op bepaalde plekken zodat zij niet meer met elkaar kunnen communiceren."

"Of het ziekenhuis het grote doel is dat weet ik niet, maar het is wel een belangrijk doel voor Israël", zegt Osinga. Volgens Israël zit er onder het gebouw een grote uitvalsbasis van Hamas. Osinga verwacht niet dat er nog leiders van Hamas in de buurt van het ziekenhuis zitten. "Met de tunnelsystemen die er in het gebied lopen, moet je ervan uitgaan dat leiders er weg zijn." En die leiders zijn voor Israël het belangrijkst, stelt hij. "Israël is echt naarstig op zoek naar leiders van Hamas, want als je die weghaalt, neemt de organisatiegraad van Hamas af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl