Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

VN-Veiligheidsraad neemt resolutie aan voor 'verlengde' gevechtspauzes Gaza

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.


Israël wijst VN-resolutie over langere gevechtspauzes in Gaza af

Israël heeft de VN-resolutie afgewezen waarin wordt opgeroepen tot "verlengde humanitaire pauzes" in Gaza. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er voor zulke maatregelen geen ruimte is zolang er nog mensen door Hamas worden gegijzeld, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

In een verklaring zegt de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan dat de resolutie van de Veiligheidsraad "los staat van de realiteit". Het stoort hem dat "de raad het bloedbad dat Hamas op 7 oktober heeft aangericht, blijft negeren en weigert te veroordelen of zelfs te benoemen".

"De strategie van Hamas is om opzettelijk de humanitaire situatie in de Gazastrook te verslechteren en het aantal Palestijnse slachtoffers te vergroten, om zo de VN en de Veiligheidsraad Israël te laten stoppen. Dit zal niet gebeuren. Israël zal doorgaan totdat Hamas is vernietigd en de gijzelaars vrij zijn", staat volgens Haaretz in de verklaring.

'Weinig beeld van gevechten uit angst voor prijsgeven locaties'

Van de gevechten rond het al-Shifa-ziekenhuis die dagenlang werden gevoerd, is weinig beeld naar buiten gekomen en ook van gevechten op de grond tussen Israël en Hamas zijn tot nu toe weinig beelden.

Hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga is daar niet verbaasd over. "Vanwege de operationele veiligheid wil je niet prijsgeven waar je bent. Dat geldt voor beide partijen. Van beeldmateriaal kun je tegenwoordig snel bepalen waar iets is opgenomen."

Doordat Israël nu in het al-Shifa-ziekenhuis is, kun je wel aannemen dat er weinig of niet meer wordt gevochten om het ziekenhuis heen, stelt Osinga. "We zien met de aanwezigheid in het ziekenhuis dat Israël diep in hart van Gaza-Stad is binnengedrongen. Dat betekent dat ze veiligheid hebben weten te vast te stellen voor eigen troepen rond het ziekenhuis, want anders kunnen ze niet naar binnen. Dan zou je ook geen mensen kunnen evacueren."

VS: niet blij met tekst resolutie, maar belangrijke aanpassingen

De Verenigde Staten hebben zich onthouden van stemmig bij de zojuist aangenomen resolutie in de VN-Veiligheidsraad waarin wordt oproepen tot humanitaire gevechtspauzes in Gaza en de vrijlating van gijzelaars. De VN-ambassadeur van de VS is "zeer teleurgesteld" over wat volgens Washington ontbreekt in de tekst.

Maar Washington steunt wel een aantal aanpassingen in de resolutie. Dat verklaart wellicht waarom de belangrijkste bondgenoot van Israël geen veto heeft gebruikt.

"Hoewel de tekst geen veroordeling van Hamas bevat, is dit de eerste keer een resolutie hebben aangenomen waarin het woord Hamas voorkomt", zegt ambassadeur Thomas-Greenfield. Ze noemt echter het schandalig dat de terreuraanslagen van Hamas op 7 oktober niet in het document worden vermeld en veroordeeld.

Op een aantal belangrijke punten is de ontwerptekst van de resolutie aangepast. Zo stond er aanvankelijk dat de humanitaire pauzes een "eis" waren. In de doorgevoerde versie is dat een "oproep" geworden. Het woord wapenstilstand komt er niet in voor. Dat werpt de vraag op hoeveel effect de resolutie zal hebben.

Wettelijk zijn resoluties van de VN-Veiligheidsraad bindend. Maar in de praktijk hebben betrokken partijen zulke verzoeken genegeerd.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een eerste reactie dat er geen sprake kan zijn van lange gevechtspauzes zolang Hamas de gijzelaars niet vrij heeft gelaten.

VN-Veiligheidsraad neemt resolutie aan voor 'verlengde' gevechtspauzes Gaza

De VN-Veiligheidsraad is akkoord met een resolutie waarin wordt opgeroepen tot "verlengde" gevechtspauzes in Gaza. Het is de eerste keer in een maand oorlog dat de VN-Veiligheidsraad het hierover eens is geworden.

Twaalf van de vijftien landen stemden voor de resolutie. De VS, Rusland en het Verenigd Koninkrijk hebben deze keer afgezien van stemmen. Zij behoren tot de groep van vijf landen, samen met China en Frankrijk, die een stemming per veto tegen kan houden.

De gevechtspauzes moeten lang genoeg zijn om humanitaire hulp de Gazastrook binnen te krijgen, zo staat in de oproep. Er wordt ook aangespoord tot de onmiddellijke vrijlating van alle gegijzelden. Maar het is onduidelijk wat de oproep in de praktijk zal veranderen in de Gazastrook, waar een humanitaire crisis woedt.

Het is de vijfde poging van de VN-Veiligheidsraad om tot een akkoord te komen over het onderwerp. De vorige vier pogingen om tot een gezamenlijke oproep tot gevechtspauzes te komen, kwamen niet door de stemming.

Autoriteiten Gaza: dodental inmiddels 11.500

De door Hamas aangestuurde autoriteiten van Gaza melden dat er inmiddels zeker 11.500 Palestijnen zijn gedood sinds het begin van de oorlog. Het gaat om 4710 kinderen en 3160 vrouwen.

Volgens experts is de gehanteerde telmethode voor deze dodentallen betrouwbaar . In de cijfers van Gazaanse autoriteiten wordt geen onderscheid gemaakt tussen burgers of Hamas-strijders.

Sinds het begin van het Israëlische grondoffensief zijn 46 Israëlische militairen gedood. Israël stelt dat het duizenden Hamas-strijders heeft gedood.

Inmiddels zijn de lichamen van 859 vermoorde Israëlische burgers geïdentificeerd. Ze werden gedood bij de terreuraanslagen van Hamas op 7 oktober. Bij de terreuraanslag van die dag zijn 1200 mensen omgekomen.

Palestijnse hulpdiensten zoeken onder het puin in Khan Younis, Zuid-Gaza

Explosies en beschietingen, maar deze mensen in Noord-Israël evacueren niet

Vandaag waren er weer beschietingen tussen Israël en Hezbollah in Libanon. Dagelijks krijgen bewoners in het grensgebied met geweld te maken, maar deze Israëliërs zien het als hun plicht om te blijven:

Explosies en beschietingen, maar deze mensen in Noord-Israël evacueren niet

Vrouw van Netanyahu aan first lady Biden: gegijzelde bevallen van baby

De vrouw van de Israëlische premier Netanyahu stelt dat een door Hamas gegijzelde vrouw is bevallen van een baby. Dat schrijft ze in een persoonlijke brief aan de vrouw van de Amerikaanse president Biden.

De briefwisseling tussen de twee first lady's is door het X-account van Netanyahu online gezet. "Ik schrijf deze brief aan jou niet alleen als Bibi's vrouw, maar vooral ook als moeder." Sara Netanyahu roept Jill Biden op om zich uit te spreken over de gijzeling "namens de gegijzelde kinderen".

Leger Israël: Hamas-basis gevonden in ziekenhuis, actie gaat door

Het Israëlische leger stelt dat het een Hamas-basis heeft aangetroffen in het al-Shifa-ziekenhuis. Legerwoordvoerder Hagari heeft op X videobeelden gedeeld waarop wapens en apparatuur te zijn zien. De doorzoeking van het ziekenhuis gaat door.

Volgens Hagari hebben militairen de vondsten gedaan op verschillende plekken in het ziekenhuis. In een kamer werden wapens en technologische middelen aangetroffen, zo stelt het leger. In een ander deel van de gebouw werd een "operationeel commandocentrum" gevonden. Volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken werd deze vondst gedaan op de MRI-afdeling.

Nog voordat Israël de videobeelden had vrijgegeven, maar al wel de vondst in het ziekenhuis had gemeld, deed Hamas het bericht af als onzin. Volgens de Palestijnse terreurbeweging hebben Israëlische militairen zelf de wapens in het ziekenhuis gelegd en daarna gefilmd.

Nederlands marineschip met helikopter vrijdag richting Gaza

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Holland vertrekt vrijdag naar de Middellandse Zee. Het was al aangekondigd dat het patrouilleschip richting Gaza zou gaan, maar de exacte vertrekdatum was nog onbekend. Mogelijk gaat de bemanning helpen bij de instelling van een humanitaire zeecorridor.

Het ruim 100 meter lange schip wordt bijgestaan door een legerhelikopter. Ook gaan er twee kleine motorboten mee en een kleine extra marinierseenheid, zo meldt Defensie. De reis duurt ongeveer tien dagen.

Eenmaal in het oostelijke deel van de Middellandse Zee wordt besloten welke humanitaire rol het schip kan spelen.

EU-leider Von der Leyen gaat naar Egypte en Jordanië

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, reist zaterdag naar het Midden-Oosten. Ze zal in Egypte en Jordanië gesprekken voeren over de oorlog in Gaza. De woordvoerder van Von der Leyen heeft dat bekendgemaakt op sociale media.

Ze heeft overleggen gepland met de Egyptische president Sisi en de Jordaanse koning Abdullah. In de Egyptische Sinaïwoestijn is de Commissievoorzitter aanwezig bij de aankomst van EU-noodhulp voor Gazanen.

Weer beschietingen over en weer tussen Israël en Libanon

Ook vandaag zijn er weer schermutselingen tussen Israël en Hezbollah. Volgens Libanese media is een aantal zuidelijke steden in Libanon onder vuur genomen door Israëlische artillerie. Het Israëlische leger meldt een reeks raketaanvallen op noordelijke steden.

Sinds het begin van de oorlog zijn er dagelijks beschietingen over en weer. Libanon meldde gisteren dat er in totaal 77 doden en 251 gewonden zijn gevallen door Israëlische beschietingen. Het was de eerste keer dat de autoriteiten cijfers naar buiten bracht over slachtoffers.

Ook in Israël zijn mensen gedood of verwond door raketaanvallen afkomstig van Hezbollah en Hamas, dat ook opereert vanuit Libanon. Er is geen overzicht om hoeveel slachtoffers het gaat aan Israëlische zijde.

Leger Israël blaast oud-parlementsgebouw Gaza op

Israëlische militairen hebben het voormalige parlementsgebouw in Gaza opgeblazen. Het pand werd al jaren niet meer gebruikt.

Enkele dagen geleden publiceerde het Israëlische leger een foto van militairen die poseren in het parlementsgebouw. De Israëlische nieuwszender I24 heeft nu een video gepubliceerd waarop de zware explosie te zien is:

Tweede Kamer praat na verkiezingen over oorlog tussen Israël en Hamas

Het Tweede Kamerdebat over de oorlog tussen Israël en Hamas vindt na de verkiezingen plaats. Waarschijnlijk is het debat volgende week donderdag.

D66 en SP, die het debat hebben aangevraagd, wilden deze week al over de oorlog praten. Maar een meerderheid van de Kamer steunde vandaag het CDA-voorstel om te wachten tot demissionair minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken een reeks vragen over de oorlog tussen Israël en Hamas heeft beantwoord. VVD, PVV, CU, FVD, BBB en SGP stemden voor dit voorstel.

Aanleiding voor het debat is het gelekt vertrouwelijke memo van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv met kritiek op Israël. In het memo staat onder meer dat het Israëlische leger "de intentie heeft om bewust enorme vernietiging aan te richten aan de infrastructuur en civiele centra" in Gaza. Ook zou Israël "onevenredig geweld" gebruiken in de oorlog.

Adviseur Netanyahu: wapens gevonden in al-Shifa-ziekenhuis

Volgens Israël heeft het leger wapens gevonden in het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza. "We hebben wapens en andere zaken gevonden", zegt een adviseur van premier Netanyahu in een interview met de Amerikaanse zender MSNBC.

Hoeveel of welke wapens het Israëlische leger zou hebben gevonden, dat is nog onduidelijk. Militairen zijn het ziekenhuis binnengevallen omdat er een Hamas-basis onder het gebouw zou zitten. Hamas ontkent dat.

Volgens het door Hamas-aangestuurde ministerie van Volksgezondheid is een ziekenhuisafdeling beschoten door Israëlische troepen. Het is onduidelijk of er sprake is van slachtoffers.

Het Israëlische leger heeft deze foto vrijgegeven van militairen die het ziekenhuis zijn binnengevallen

WHO veroordeelt Israëlische inval in ziekenhuis

Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt het volledig onacceptabel dat het Israëlische leger het al-Shifa-ziekenhuis is binnengegaan. "Ziekenhuizen zijn geen slagveld", zegt directeur Tedros.

Israël en de VS stellen dat Hamas een hoofdkwartier heeft onder het ziekenhuis. Daarom is het volgens het leger noodzakelijk om het ziekenhuis te doorzoeken. Hamas spreekt deze beschuldiging tegen.

De WHO benadrukt dat patiënten en artsen te allen tijde beschermd moeten zijn, zelfs als een ziekenhuis voor militaire doeleinden wordt gebruikt. Tedros zei dat er geen contact meer mogelijk is met het personeel van het ziekenhuis. De situatie ter plekke is onduidelijk.

VN-Veiligheidsraad stemt over gevechtspauze

De VN-Veiligheidsraad buigt zich later vandaag over een voorstel voor gevechtspauzes in Gaza. In de ontwerpresolutie wordt opgeroepen tot "onmiddellijke en langdurige humanitaire gevechtspauzes en corridors".

Reuters meldt dat de resolutie waarschijnlijk zal worden aangenomen, al dan niet in aangepaste vorm. Het persbureau baseert zich op informatie van anonieme diplomaten. Israël stelt sinds kort al in beperkte mate humanitaire corridors in voor mensen die van Noord- naar Zuid-Gaza willen vluchten. In hoeverre het voorstel in de Veiligheidsraad daarvan verschilt is nog onduidelijk.

Er zijn minimaal negen stemmen van de vijftienkoppige VN-raad nodig om een resolutie aan te nemen. De Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben vetorecht: zij kunnen resoluties met hun stem blokkeren.

Ministerie doet aangifte van lekken vertrouwelijke informatie na NRC-artikelen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet aangifte van het lekken van vertrouwelijke stukken, nadat er volgens het ministerie in "recente berichten in de media" is geciteerd uit vertrouwelijke, niet-openbare correspondentie van het departement.

Daarmee wordt waarschijnlijk gedoeld op berichtgeving in NRC over onder meer een vertrouwelijke memo van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv, waarin onder meer staat dat het Israëlische leger "de intentie heeft om bewust enorme vernietiging aan te richten aan de infrastructuur en civiele centra" in Gaza.

NRC meldde vorige week ook dat Nederland reserveonderdelen voor de F-35 stuurt vanuit Nederland naar Israël, wat mogelijk in strijd is met het humanitair oorlogsrecht. In het NRC-artikel staat dat juristen Buitenlandse Zaken waarschuwden voor de mogelijke schendingen van het oorlogsrecht.

Volgens secretaris-generaal Paul Huijts van het ministerie raakt het bewust lekken van informatie "het functioneren van onze organisatie in de ziel en zaagt aan het onderlinge vertrouwen van collega's". Bovendien zou het de veiligheid van ambtenaren van het ministerie in gevaar kunnen brengen, stelt Huijts in een verklaring. "Volgens de Gedragscode Integriteit Rijk dienen ambtenaren zorgvuldig om te gaan met (vertrouwelijke) informatie." Meer wil het ministerie er niet over zeggen.

'Qatar probeert deal te bemiddelen tussen Hamas en Israël'

Onderhandelaars uit Qatar proberen een akkoord te sluiten tussen Israël en Hamas, meldt een betrokken functionaris aan persbureau Reuters. Met die deal zouden zo'n vijftig gegijzelde burgers moeten worden vrijgelaten door Hamas, in ruil voor een driedaagse gevechtspauze.

Ook zou Israël enkele Palestijnse vrouwen en kinderen moeten vrijlaten uit gevangenissen en zou het meer humanitaire hulp moeten toelaten in de Gazastrook, zegt de functionaris. De Verenigde Staten zien toe op de onderhandelingen.

VN: regen gaat situatie Gaza bemoeilijken

De veranderende weersomstandigheden gaan het leven voor ontheemden in de Gazastrook een stuk moeilijker maken. Dat zegt UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, tegen de BBC.

Een woordvoerder zegt dat 800.000 ontheemden zich nu in overbevolkte VN-centra bevinden, zonder verwarming of drinkwater. "De regen zal een ontzettend wanhopige situatie nog veel erger maken voor de Gazanen die hun huis hebben moeten verlaten", zegt de UNRWA. "We hebben geen brandstof, dus we kunnen ook geen verwarming of drinkwater regelen."

VN: geleverde brandstof niet voor ziekenhuizen

De brandstof die de Verenigde Naties vandaag hebben ontvangen voor hulp in Gaza is "lang niet genoeg" en mag bovendien niet gebruikt worden voor ziekenhuizen en voor water. Dat zegt Thomas White van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA op X. De brandstof mag alleen gebruikt worden voor het vervoer van hulpmiddelen naar Gaza.

"Er is veel meer nodig. Brandstof wordt gebruikt als een wapen in de oorlog, dit moet stoppen." De VN heeft volgens White 23.027 liter brandstof uit Egypte ontvangen. "Dit is maar 9 procent van onze dagelijkse behoefte om levensreddende activiteiten te kunnen blijven verrichten."

In de Gazastrook is dringend brandstof nodig voor onder meer ziekenhuizen, stroomgeneratoren en waterpompstations. Israël blokkeert de brandstofleveringen.

De tankwagen met brandstof die de Gazastrook is binnengereden

Kaart: al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad

Het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad

Erdogan noemt Israël terreurstaat

De Turkse president Erdogan heeft weer hard uitgehaald naar Israël. In het parlement in Turkije noemde hij het land een terreurstaat die het internationaal recht schendt en oorlogsmisdaden begaat.

Ook herhaalde hij dat Hamas in zijn ogen geen terroristische organisatie is. De president zei dat het duidelijk is dat er genocide plaatsvindt in Gaza.

Erdogan gaat vrijdag naar Duitsland voor een bezoek aan bondskanselier Scholz en president Steinmeier. De Duitse regering staat achter Israël.

Israëlisch leger deelt foto's die inval ziekenhuis zouden tonen

Het Israëlische leger heeft foto's vrijgegeven waarop de voorbereiding van de inval in het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad te zien zou zijn. De beelden zijn niet onafhankelijk te verifiëren.

Op Telegram schrijft het leger dat de operatie voortduurt in een specifiek deel van het gebouw. Meer informatie wordt niet gedeeld. Israël vermoedt dat Hamas een commandopost onder het ziekenhuis heeft, maar Hamas zelf ontkent dat.

Uit het al-Shifa-ziekenhuis komen sinds een paar dagen nauwelijks beelden naar buiten. Er zijn bijna geen journalisten in de buurt en er is slechts zeer sporadisch internet. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt geen contact meer te hebben met medewerkers van het ziekenhuis.

  • Israëlisch leger
  • Israëlisch leger
  • Israëlisch leger
  • Israëlisch leger

Reuters: tankwagen probeert grens Gaza over te steken

Een tankwagen probeert vanochtend de Rafah-grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook over te steken. Dat meldt persbureau Reuters op basis van twee Egyptische veiligheidsbronnen. Ook zouden er nog twee andere tankwagens in de rij staan.

Het is onduidelijk of het is gelukt de grens over te steken en wat de bestemming van de trucks is.

VN-noodhulpcoördinator 'geschokt' door inval ziekenhuis

VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths is "geschokt" door de berichten over de Israëlische inval in het al-Shifa-ziekenhuis. "De bescherming van pasgeborenen, patiënten, medici en alle burgers gaat boven al het andere", zegt hij op X . "Ziekenhuizen zijn geen slagvelden."

Het contact met het medisch personeel in het ziekenhuis is verloren gegaan, zegt de chef van Wereldgezondheidsorganisatie Tedros Adhanom Ghebreyesus. "We zijn diep bezorgd over hun veiligheid en die van de patiënten."

Israël: VN-trucks mogen bijtanken

Het Israëlische leger zegt dat enkele hulptrucks van de Verenigde Naties vandaag worden bijgetankt. Dat zou gebeuren bij de Rafah-grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook na een verzoek van de Amerikaanse regering.

In de Gazastrook is er volgens hulporganisaties dringend brandstof nodig om ziekenhuizen, bakkerijen, stroomgeneratoren en waterpompstations draaiende te houden. Israël blokkeert de leveringen al weken, naar eigen zeggen omdat de brandstof gestolen kan worden door Hamas.

Beelden van ziekenhuis voor inval

Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid heeft beelden vrijgegeven van het al-Shifa-ziekenhuis. Die zouden zijn gemaakt voordat het Israëlische leger het ziekenhuis binnenviel. De situatie in het ziekenhuis is al langer schrijnend door het gebrek aan brandstof en medische goederen.

Beelden van het al-Shifa-ziekenhuis

'Schoten buiten het gebouw'

Een arts in het al-Shifa-ziekenhuis zegt tegen persbureau Reuters dat er buiten het gebouw schoten worden gehoord. Hij sommeert mensen in het ziekenhuis weg te blijven van de ramen. Er zijn geen berichten over gevechten binnen het complex.

'Geen harde bewijzen van commandopost onder ziekenhuis'

Correspondent Nasrah Habiballah:

"Israël is er al jaren van overtuigd dat Hamas een commandocentrum heeft onder het ziekenhuis, maar harde bewijzen daarvan heeft het land nooit met de wereld gedeeld.

Eergisteren kwam Israël wel met een video van een kelder onder een ander Gazaans ziekenhuis dat inmiddels al leeg was. In die video beweren ze dat Hamas daar een uitvalsbasis had. En volgens het Israëlische leger is er een commandopost onder het al-Shifa-ziekenhuis. Die claims blijven lastig te verifiëren. Hamas ontkent alles en zegt dat ze niets te verbergen hebben in het ziekenhuis.

De Verenigde Staten hebben Israël gewaarschuwd. Ze willen geen vuurgevechten in het ziekenhuis, en willen niet dat er patiënten worden gedood. Je merkt dat de toon vanuit de VS de afgelopen tijd is veranderd. Biden blijft benadrukken dat de VS achter Israël staat. Maar je merkt dat naarmate het aantal burgerdoden in Gaza stijgt en de situatie in de ziekenhuizen schrijnender wordt, de druk op Biden toeneemt om Israël op te roepen tot een staakt-het-vuren."

Al Jazeera: meerdere afdelingen uitgekamd, mensen ondervraagd

Het Israëlische leger heeft enkele afdelingen van het al-Shifa-ziekenhuis uitgekamd, meldt Al Jazeera. Het zou gaan om de spoedeisende hulp, de chirurgieafdeling en de kraamafdeling. "Militairen doorzoeken kamer voor kamer en gang voor gang", zegt een verslaggever van de zender. "Dokters en andere medische stafleden worden ondervraagd."

Volgens Al Jazeera heeft het Israëlische leger elektronische checkpoints opgezet op meerdere plekken in het ziekenhuis. Zowel stafleden als patiënten worden om de beurt geroepen om ondervraagd te worden.

Mohammed Zaqout, directeur ziekenhuizen in de Gazastrook, zegt tegen persbureau AP dat er veel angst is in het ziekenhuis. "Mensen zijn aan het schreeuwen. Het is een ontzettend enge situatie. We kunnen niets doen voor de patiënten, behalve bidden."

Israëlisch leger: ziekenhuis misschien wel 'kloppend hart' van Hamas

Het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad is volgens een woordvoerder van het Israëlische leger "misschien wel het kloppende hart" van Hamas. Volgens het leger ligt er een commandopost onder het ziekenhuis. Hamas ontkent dat.

Het leger probeert het ziekenhuis te evacueren, zegt de woordvoerder tegen CNN. "We hebben brandstof mee voor de essentiële diensten en mobiele couveuses om te proberen de baby's uit het ziekenhuis te krijgen."

De Palestijnse Autoriteit beschuldigt het Israëlische leger van "een nieuw misdrijf tegen de menselijkheid, de medische staf en de patiënten". "Wij houden de bezetters volledig verantwoordelijk voor de levens van de medici, patiënten en ontheemden in al-Shifa", zegt het ministerie van Volksgezondheid tegen het Palestijnse persbureau WAFA, dat is gelieerd aan de Palestijnse Autoriteit.

Het Israëlische leger heeft op chatapp Telegram foto's gepubliceerd van dozen waarin volgens het opschrift medische goederen en babyvoedsel zitten. Het is niet te verifiëren of het leger ook daadwerkelijk die goederen naar het ziekenhuis brengt.

  • Israëlisch leger
  • Israëlisch leger

Hamas: niets te verbergen in al-Shifa-ziekenhuis

Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat er niets verborgen ligt in het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza, waar het Israëlische leger een "operatie" uitvoert tegen Hamas. "Er zijn alleen artsen, patiënten en thuisloze mensen."

Volgens het ziekenhuis verblijven er ongeveer 650 patiënten, en tussen de 5000 en 7000 mensen die hun huis zijn ontvlucht.

Het Israëlische leger beticht Hamas ervan het ziekenhuis en de patiënten te gebruiken als menselijk schild. Het leger zegt dat het Hamas gisteren heeft gewaarschuwd om alle militaire activiteit in het gebouw binnen 12 uur te beëindigen. "Maar dat hebben ze helaas niet gedaan."

Israëlische soldaten binnen op spoedeisende hulp

Volgens een correspondent van nieuwszender Al Jazeera zijn Israëlische troepen het al-Shifa-ziekenhuis binnengedrongen. Volgens hem zijn er tientallen militairen op de spoedeisende hulp en staan tanks op de binnenplaats van het complex.

Het Israëlische leger spreekt van een "gerichte operatie" tegen Hamas. Het leger zegt dat de terreurorganisatie een commandocentrum heeft onder het ziekenhuis.

Witte Huis: we willen geen vuurgevecht zien in een ziekenhuis

Het Witte Huis vindt dat de ziekenhuizen en de patiënten die er verblijven "beschermd moeten worden". Dat zei een woordvoerder naar aanleiding van de inval in het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza door Israëlische troepen.

De woordvoerder zegt dat het Witte Huis "geen aanval op een ziekenhuis vanuit de lucht steunt". Ook willen zij "geen vuurgevechten zien in een ziekenhuis waar onschuldige, hulpeloze mensen medische zorg proberen te krijgen".

Biden en Netanyahu bellen over Israëlische gijzelaars

De Amerikaanse president Biden en de Israëlische premier Netanyahu hebben tijdens een telefoongesprek op dinsdagmiddag (Amerikaanse tijd) "uitvoerig gesproken over het bewerkstelligen van de vrijlating van Israëliërs die door Hamas worden gegijzeld, waaronder kinderen en Amerikanen". Dat staat in een verklaring van het Witte Huis.

Eerder vandaag zei Biden op een klimaatbijeenkomst in het Witte Huis dat hij een hoopvolle boodschap had voor de mensen die door Hamas worden vastgehouden in Gaza. "Ik ben iedere dag in gesprek met de mensen die hierbij betrokken zijn. Hou vol, we komen eraan." Op details kon hij niet ingaan.

In de verklaring wordt niet gesproken over de inval in het al-Shifa-ziekenhuis.

Israëlische leger gaat al-Shifa-ziekenhuis binnen

Het Israëlische leger zegt dat troepen het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad zijn binnengegaan. Volgens Israël gaat het om een "precieze en gerichte operatie tegen Hamas in een bepaald gebied in het ziekenhuis". Volgens Israël en de Verenigde Staten bevindt zich een commandopost van Hamas onder het ziekenhuis.

Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat het complex vanaf het westen wordt bestormd door Israëlische troepen. Dat schrijft de aan Hamas gelieerde nieuwssite Shehab.

Aan het begin van de nacht kwam het bericht naar buiten dat het Israëlische leger gemeld zou hebben binnen enkele minuten het ziekenhuis binnen te vallen. Ze waarschuwden iedereen weg te blijven van ramen en deuren.

Het al-Shifa-ziekenhuis is het grootste ziekenhuis van de Gazastrook en is omsingeld door het Israëlische leger. Al dagen wordt er rond het ziekenhuis hevig gevochten. De situatie in het gebouw is intussen schrijnend. Er is geen stroom en nauwelijks voedsel of water. Volgens de ziekenhuisdirecteur zijn er in de afgelopen dagen tientallen mensen overleden, onder wie drie baby's. Vanwege de gevechten kunnen doden niet begraven worden. In het ziekenhuis liggen volgens de directeur meerdere lichamen in staat van ontbinding.

Cijfers over hoeveel mensen er in het ziekenhuis verblijven lopen uiteen. Volgens de WHO zijn er zo'n 700 patiënten en meer dan 400 medewerkers in het complex. Ook zouden er zo'n 3000 vluchtelingen zitten.

Foto van 10 november van de situatie in het al-Shifa-ziekenhuis

Welkom

We gaan verder in dit liveblog. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.