Isolatiemateriaal achter de verwarming plakken
NOS Nieuws

Klimaat in de campagne: van isolatie-offensief tot 'geen geld voor klimaathobby's'

Het isoleren van huizen staat hoog op de politieke agenda en is in de meeste verkiezingsprogramma's terug te vinden. Daarbij gaat het partijen niet alleen om het besparen van energie voor het klimaat.

Het is vooral de bedoeling dat burgers hun geld aan boodschappen uit kunnen geven in plaats van aan het energiebedrijf, zo is in de programma's te lezen.

Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt vindt dat mensen in een slecht geïsoleerd huurhuis korting moeten krijgen op de huur. Daar kunnen GroenLinks-PvdA en VVD zich ook in vinden.

De VVD vindt daarbij dat mensen die in een slecht geïsoleerd huurhuis wonen dat bij de gemeente moeten kunnen melden. Die kan dan verhuurders verplichten om de huur te verlagen tot er isolatiemaatregelen zijn genomen.

Korting op materialen

GroenLinks-PvdA wil een isolatie-offensief voor alle huizen, met voorrang voor de lage en middeninkomens. Mensen die zelf hun huis willen isoleren moeten korting krijgen op materialen.

De ChristenUnie wil 200 miljoen euro voor een Nationaal Isolatie Programma. D66 en Volt spreken van een Nationaal isolatieoffensief en een Nationaal isolatieplan met verschillende subsidiemogelijkheden.

Het CDA denkt juist dat een gemeentelijke aanpak effectiever is, wijk voor wijk met voorrang voor kwetsbare wijken. De PvdD wil de subsidies op natuurinclusieve isolatie verhogen. Bij1 wil in 2030 alle slecht geïsoleerde huurwoningen van de huurmarkt weren.

Extra geld voor 'fixbrigades'

Bij de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's door het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving komen meer details aan het licht. ChristenUnie, D66 en GL-PvdA reserveren extra geld voor de inzet van 'fixbrigades', die kleine energiebesparende maatregelen in je huis komen aanbrengen.

VVD en Volt willen vanaf 2030 in de huursector minimaal energielabel D, D66 een jaar eerder. De ChristenUnie scherpt dit aan naar label C en GroenLinks-PvdA naar de nog iets strengere isolatiestandaard. Voor de koopsector wil de ChristenUnie een verbod op labels F en G voor 2030. Volt wil voor alle gebouwen, inclusief koopwoningen, verplicht HR++(+) glas in 2030.

NSC vindt dat het isoleren van huurwoningen moet worden bekostigd uit de opbrengst van de nationale veiling van CO2-rechten.

'Groene grabbelton'

Meer naar de rechterkant wil bijvoorbeeld JA21 investeren in isolatie, in eerste instantie bij nieuwbouwwoningen. De lagere inkomensgroepen met vaak slecht geïsoleerde huizen wil de partij ook 'een handje helpen' zegt lijsttrekker Joost Eerdmans, "maar we moeten oppassen met de groene grabbelton van links waar iedereen uit blijft graaien."

De PVV rept in het verkiezingsprogramma helemaal niet over isolatie. "Geen miljardenverspilling aan zinloze klimaathobby's", is de strekking van het hoofdstuk over klimaat en energie. De partij van Wilders wil mensen vooral helpen door de energiebelasting en de btw op energie te verlagen.

Volgens D66-lijsttrekker Rob Jetten is het extra geld voor isolatiemaatregelen keihard nodig. "Ik zou tegen mensen zeggen: trap niet in de klimaat-kletspraat van een aantal rechtsconservatieve partijen want dan gaan we de komende jaren alleen maar vertragen in deze aanpak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl