Particuliere verhuurders gebruiken subsidiepotje voor verduurzaming nauwelijks
Particuliere verhuurders hebben tot nu toe nauwelijks gebruik gemaakt van een belangrijke subsidie om huurhuizen te verduurzamen. Tot nu toe is zo'n 3 miljoen euro van de beschikbare 152 miljoen euro aangevraagd, dat is zo'n 2 procent.
Het gaat om de zogeheten Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen, die tot eind 2025 aan te vragen is. Hiermee kunnen verhuurders een bijdrage van maximaal 6000 euro per woning krijgen om spouwmuren te laten isoleren, nieuw glas te laten plaatsen, of een energiezuinig ventilatiesysteem te laten installeren.
De subsidie dekt niet de gehele investering, omdat per vierkante meter glas of spouwmuur een maximumbedrag is vastgesteld. De kosten voor de verhuurder zijn dus een veelvoud daarvan.
"Aan onze voorlichting heeft het in ieder geval niet gelegen, want we hebben al onze leden erover geïnformeerd", zegt Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de belangenvereniging voor verhuurders. "Maar de prikkel om te investeren is voor verhuurders weg door alle recente maatregelen van het kabinet."
Daarmee doelt de belangenclub onder meer op de sterk verhoogde vermogensbelasting op huurwoningen. Daarnaast gaat volgend jaar mogelijk de nieuwe wet betaalbare huur in, waardoor veel woningen onder een maximale huurprijs gaan vallen. De huurprijs wordt berekend op basis van een puntenstelsel. Alleen als een woning meer dan 186 punten heeft, hoeft de verhuurder geen maximale huurprijs aan te houden.
In dat puntenstelsel zou het extra aantrekkelijk moeten zijn om te verduurzamen: voor woningen met energielabel A en B mogen verhuurders vanaf volgend jaar meer huur vragen, terwijl ze met een slechte label juist aftrek op die maximale prijs krijgen krijgen. Maar voor veel verhuurders is het desondanks de investering uiteindelijk toch niet waard.
"Ik heb drie woningen met energielabel E, maar ze hebben al dubbel glas", vertelt een verhuurder die anoniem wil blijven. "De maatregelen die ik nu moet nemen zijn een stuk ingrijpender. Maar daarmee kom ik nog altijd niet boven de maximale huurprijs van 1100 euro uit. Het heeft dus geen zin om te investeren, want de huur die ik mag vragen blijft gezien de kosten te laag."
Ook verhuurder Paul Uijtewaal vindt het verduurzamen van zijn appartement met energielabel E een veel te grote investering. "Het appartement zit in een complex, maar andere particuliere wooneigenaren willen nog geen maatregelen nemen. Dus nu moet ik in mijn eentje gaan verduurzamen, omdat ik als enige verplicht word."
Uijtewaal liet al eerder aan de NOS weten dat hij daarom zijn woningen verkoopt zodra een huurder eruit gaat. Inmiddels staat zijn eerste woning in de verkoop.
'Huurders opnieuw niet geholpen"
De Woonbond, die opkomt voor de belangen van huurders, is ontevreden met de verduurzamingsresultaten. "Zelfs met een subsidieregeling komt de verduurzaming van de particuliere sector niet op gang", zegt een woordvoerder. "Het betekent dat huurders deze winter opnieuw niet geholpen zijn en dat voor hen de energierekening hoog blijft."
De belangenvereniging zou vooral graag zien dat dubbel glas verplicht wordt, of dat enkel glas een officieel gebrek wordt, zodat huurders naar een rechter kunnen stappen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een reactie weten dat vooral kleine particuliere verhuurders niet altijd op de hoogte zijn van de bestaande subsidieregelingen en het puntenstelsel. Daarom gaan ze beide punten "op korte termijn breder onder de aandacht brengen".