Rotterdam roept huurders al langer op om misstanden te melden
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Rotterdam dwingt huisbazen in wijk Carnisse tot huurverlaging

Rotterdam gaat particuliere huisbazen die kleine woningen voor veel geld verhuren, stevig aanpakken.

De nieuwe aanpak begint in de wijk Carnisse waar veel arbeidsmigranten in vaak slecht onderhouden huizen wonen. De gemeente gaat lopende huurcontracten openbreken, waarbij particuliere huisbazen de keuze krijgen om de huren te verlagen. Doen ze dat niet, dan haalt de gemeente de huurders uit hun huis en brengt ze onder in een andere woning. Bovendien geldt in de wijk vanaf 1 juli dat nieuwe huurcontracten alleen mogen als er een reële huurprijs wordt gevraagd.

Rotterdam gebruikt voor de nieuwe aanpak de wet Goed Verhuurschap, die in maart van dit jaar door de Eerste Kamer werd aangenomen.

Eindelijk iets in handen

"Die wet is een doorbraak. Als gemeente zijn we heel blij dat we eindelijk iets in handen hebben om misstanden structureel aan te kunnen pakken en huurders te beschermen tegen malafide verhuurders", aldus wethouder Chantal Zeegers (D66) bij Rijnmond.

In de wijk Carnisse in Rotterdam-Zuid betalen veel mensen nu hoge huren. Uit onderzoek van Rijnmond bleek onlangs dat meer dan duizend euro aan kale huur niet ongewoon is. Nieuwe huurders hebben volgens de regionale omroep zelfs te maken met huurprijzen van 1500 euro, voor kleine, oude en vaak ook matig tot slecht onderhouden huizen. Op veel plekken ziet de wijk er verloederd uit. Huurders blijven vaak niet lang en laten bij verhuizingen hun huisraad op straat achter.

Een portiek in Carnisse

In Nederland geldt het woningwaarderingsstelsel (WWS), waarbij een woning punten krijgt voor oppervlakte, onderhoud, isolatie en nog veel meer zaken. Als een woning volgens dit puntensysteem onder de 142 punten blijft - en dat is in veel gevallen zo in Carnisse - is de eigenaar verplicht die woning als een sociale huurwoning met een maximale huurprijs van 808 euro te verhuren. Het is verboden om meer geld te vragen.

Dat particuliere huisbazen toch hogere huren rekenen heeft te maken met de woningnood. Arbeidsmigranten én Rotterdammers met lage inkomens betalen toch omdat ze bang zijn dat ze anders geen huis vinden. Ook weten huurders niet altijd dat de huren illegaal hoog zijn. Dat speelt zeker bij arbeidsmigranten die weinig kennis hebben van de regels.

Aanpak misstanden

Eerder riep Rotterdam al op om misstanden te melden bij een meldpunt. Nu komt daar de nieuwe aanpak bij. Daarvoor werkt de gemeente samen met woningcorporatie Woonbron. Die zorgt voor vervangende woonruimte als dat nodig is. "We werken graag mee aan het aanpakken van misstanden in de particuliere huursector, zodat het belang van de huurder weer voorop komt te staan. Als corporatie zijn we daarvoor in het leven geroepen", zegt Woonbron-directeur Wouter Beekers.

Wat de gemeente betreft, wordt malafide huisbazen niet alleen een inkomstenbron ontnomen: ze kunnen ook boetes krijgen, oplopend tot 90.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl