NOS Nieuws

Medewerkers Erasmus MC weer aan het werk, maar met een naar gevoel

Een dag na de dodelijke schietpartijen in Rotterdam gaan medewerkers van het Erasmus MC weer aan het werk. "Ik vind het wel eng", zegt een van hen. "Een stukje veiligheid is weg."

Voor medewerkers en andere getuigen is vandaag slachtofferhulp. Bij het ziekenhuis is geen politie meer aanwezig. Wel staan er veel busjes voor het herstellen van de brandschade en waterschade voor de deur.

De politie heeft vannacht tot laat onderzoek gedaan op het plein verderop, waar de eerste schietpartij plaatsvond. Enkele bewoners moesten de nacht doorbrengen in een hotel.

Bij de ingang van het Erasmus MC is de verslagenheid groot:

'Iedereen is nog in shock, maar het werk moet gewoon door'

Volgens Slachtofferhulp zijn stressreacties na een gebeurtenis zoals gisteren normaal. De hulporganisatie heeft sinds gisteren drie opvanglocaties open waar mensen terecht kunnen. "Ook nu is het nog alle hens aan dek", zegt Franck Wagemakers, psychosociaal expert bij de organisatie.

"Op de bijeenkomst in de buurt gisteren waren vijftig of zestig mensen. Alle gegevens zijn genoteerd en in de komende dagen en weken houden we een vinger aan de pols."

Bloemen bij het pand aan het Heiman Dullaertplein, waar de eerste schietpartij plaatsvond

Mensen die in het ziekenhuis waren, zijn ook opgevangen. "Ook mensen die niet direct iets hebben gezien, bijvoorbeeld mensen die te horen hebben gekregen: je moet nu evacueren. Dat kan ook stressreacties opleveren."

"Je ziet op die groepsopvang dat mensen uit zichzelf met elkaar in gesprek gaan", zegt Slachtofferhulp-woordvoerder Roy Heerkens. "Waar was jij, wat heb jij gezien? Daarover in gesprek gaan heeft al een heilzaam effect."

Een puntsgewijs overzicht van de dag gisteren:

Daarnaast is het volgens Heerkens belangrijk dat mensen van een professional uitleg krijgen over stressreacties die ze kunnen ervaren. "Zoals slecht slapen, herbelevingen en slecht eten. Als mensen weten dat dat normale reacties zijn, kan dat al voor enige geruststelling zorgen."

Volgens Slachtofferhulp zullen de komende tijd bij de meeste mensen de klachten vanzelf verminderen. "En zo niet, dan wordt er extra hulp ingeschakeld", zegt Heerkens.

In het ziekenhuis ontstond paniek en chaos, vertelden getuigen eerder. "Mensen begonnen te rennen", zegt een medewerker facilitaire dienstverlening tegen omroep Rijnmond. "Ik heb op bevel van het arrestatieteam mensen naar binnen getrokken bij onze vaccinatieafdeling om te schuilen."

De verdachte zit voorlopig vast. Hij wordt maandag of dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl