Medisch personeel verlaat het Erasmus MC Rotterdam aan Rochussenstraat die is afgezet na twee schietincidenten.
NOS NieuwsAangepast

Wat weten we nu over de schietpartijen in Rotterdam?

Bij schietpartijen in een huis en in het Erasmus MC in Rotterdam vielen gisteren drie doden. De verdachte is gearresteerd.

Een overzicht van wat we nu weten.

Wat is er gebeurd?

 • Even voor half drie 's middags krijgt de politie in Rotterdam meerdere meldingen binnen over schietpartijen in een huis aan het Heiman Dullaertplein in de wijk Delfshaven en in het Erasmus MC in het centrum. De twee locaties liggen zo'n twee kilometer uit elkaar.
 • Bij de schietpartijen komen drie mensen om het leven: twee bewoners van het huis in de wijk Delfshaven en een huisarts die doceerde aan het Erasmus MC.
 • Op beide locaties is brand gesticht. Er zijn berichten dat de verdachte daarbij gebruik heeft gemaakt van molotovcocktails, maar dat kan de politie niet bevestigen.
 • Bij het Erasmus MC was gistermiddag sprake van een chaotische situatie. Eerst wordt gemeld dat een verdachte op een motor is gevlucht. Later lijkt het erop dat hij nog binnen is. Speciale eenheden gaan de gebouwen in op zoek naar de verdachte. Medewerkers, patiënten en andere aanwezigen komen in paniek naar buiten.
 • Ongeveer een uur na de eerste meldingen bij de politie wordt de verdachte, Fouad L., aangehouden bij het ziekenhuis, onder het helikopterdek. Hij had een vuurwapen op zak en droeg een kogelwerend vest.

Wie zijn de slachtoffers?

 • In het huis aan het Heiman Dullaertplein worden een vrouw van 39 en haar dochter van 14 neergeschoten. De vrouw overlijdt ter plekke. Het meisje wordt zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Na enkele uren bezwijkt ze aan haar verwondingen.
 • Het slachtoffer in het Erasmus MC is een man. Hij wordt in een leslokaal doodgeschoten. Er zou meerdere keren gericht op hem zijn geschoten. In eerste instantie meldt de politie dat het gaat om een man van 46, later wordt dat gecorrigeerd: het slachtoffer was 43.
 • De man gaf les aan het Erasmus MC, maar werkte ook twee dagen in de week in een huisartsenpost op Katendrecht. Die post blijft tot en met maandag dicht.
De woning in Rotterdam waar een vrouw en haar dochter werden gedood

Wat weten we over de verdachte?

 • De verdachte is een man van 32, Fouad L., die aan de Erasmus Universiteit studeerde. De politie maakte op een persconferentie bekend dat hij ook op het Heiman Dullaertplein woont, in de buurt van de vrouw en dochter die hij doodschoot.
 • De man is een bekende van de politie. Hij is eerder vervolgd en veroordeeld voor dierenmishandeling. Hij blijkt in dronken toestand een konijn te hebben mishandeld. Hij kreeg daarvoor een taakstraf van 40 uur. Een buurvrouw zou het incident hebben gefilmd en bij de politie hebben gemeld. Het is niet bekend of het gaat om de buurvrouw die gisteren is doodgeschoten.
 • Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder dit jaar gewaarschuwd voor L. Niet alleen zijn veroordeling voor dierenmishandeling, maar ook "zorgwekkend gedrag" van L. kwam in de mail ter sprake. Het ging onder meer om "psychotisch gedrag". Verder vond het OM beelden op zijn telefoon waarop mensen "met messteken om het leven worden gebracht".
 • De politie gaat ervan uit dat de man alleen heeft gehandeld. Over een mogelijk motief werd gisteravond op de persconferentie niets gezegd. Alleen dat het leek te gaan om een gerichte actie.
 • Fouad L. stond op het punt om arts te worden, maar moest nog een psychologisch onderzoek afronden voordat hij zijn bul in ontvangst kon nemen. Dat zegt bestuursvoorzitter van het Erasmus MC Stefal Sleijfer tegen de NOS. Dat onderzoek was ingesteld naar aanleiding van de waarschuwingen van het OM.

Bekijk hier een overzicht van de gebeurtenissen van gisteren:

Dit was de 'gitzwarte dag' in Rotterdam

Hoe zijn de reacties?

 • Burgemeester Aboutaleb sprak gisteren van "een gitzwarte dag" voor Rotterdam. Hij zei "boos en verdrietig te zijn" over wat er in zijn stad is gebeurd.
 • Koning Willem-Alexander en Máxima hebben hun medeleven betuigd. "Ons hart gaat uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers van de gewelddaden. Wij leven met u mee bij dit intense verdriet en begrijpen uw ontreddering."
 • Demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken stond ingeschreven bij de praktijk van de doodgeschoten huisarts. "Hij was een geweldige dokter. Dus het komt ook heel dichtbij."
 • Demissionair minister Kuipers van Volksgezondheid gaat vanmiddag met onderwijsminister Dijkgraaf naar het ziekenhuis in Rotterdam om zijn medeleven te betuigen. "Dat vinden we belangrijk om te doen. En voor mij in het bijzonder omdat ik daar lang gewerkt heb en de mensen ken", zegt Kuipers, die tot begin vorig jaar bestuursvoorzitter was van het Erasmus MC.
 • De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) noemt het "onvoorstelbaar" dat een opleidingsdag zo "gruwelijk kon eindigen en een einde maakte aan het leven van een gewaardeerde collega-huisarts".
Hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar en burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens een persconferentie op het stadhuis over de schietincidenten in Rotterdam.

Hoe gaat het nu verder?

 • De verdachte werkt volgens de politie mee aan het onderzoek. Hij verschijnt later vandaag voor de rechter-commissaris en zal daar maandag of dinsdag worden voorgeleid. De rechter-commissaris moet beslissen of hij langer mag worden vastgehouden. Dat lijkt een formaliteit.
 • Op het Heiman Dullaertplein kon een aantal appartementen gisteravond nog niet worden vrijgegeven vanwege politieonderzoek. De bewoners zijn opgevangen in hotel.
 • Door de brand in het Erasmus MC is forse schade ontstaan in het gedeelte van het complex waar les wordt gegeven. Alle onderwijsactiviteiten in het Erasmus MC gaan daarom vandaag niet door. Geplande examens op de campus Woudestein gaan wel door.
 • Het ziekenhuis is wel gewoon open: "Alle geplande afspraken gaan door."
 • Slachtofferhulp is ingeschakeld en psychosociale hulpverleners van het Erasmus MC zijn beschikbaar voor mensen die daar behoefte aan hebben. Ook studenten kunnen nazorg krijgen en komen vandaag bij elkaar om na te praten. Om 10.00 uur is de leiding van het Erasmus MC bijeengekomen voor crisisoverleg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl