De Rotterdamse driehoek tijdens de persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Drie doden bij schietincidenten in Rotterdam, angstige momenten in Erasmus MC

Bij de schietincidenten in Rotterdam zijn drie mensen omgekomen, een vrouw van 39, haar dochter van 14 en een man van 43. De politie heeft een 32-jarige verdachte uit Rotterdam aangehouden bij het Erasmus Medisch Centrum.

De verdachte, Fouad L., is een student aan de Erasmus Universiteit, zo maakte de politie tijdens een persconferentie van de Rotterdamse driehoek bekend. De politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde.

De vrouw kwam om het leven aan het Heiman Dullaertplein, waar ze woonde. Haar 14-jarige dochter werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Vanavond maakte de politie bekend dat ook zij is overleden. Na de schietpartij stichtte de dader brand. Die woonde daar ook in de straat.

Daarna begaf hij zich naar het Erasmus Medisch Centrum en liep daar een leslokaal binnen, waar hij een man neerschoot. Het gaat om een docent verbonden aan het Erasmus MC, die ook op een gezondheidscentrum op Katendrecht in Rotterdam-Zuid werkte. Tijdens de persconferentie was gezegd dat hij 46 was, maar de politie corrigeerde die leeftijd vanavond naar 43.

Na de schietpartij in het leslokaal stichtte de schutter op een andere plek in het ziekenhuis opnieuw een brand.

Politiechef Fred Westerbeke over de slachtoffers en de aanhouding van de verdachte:

Eerste dode was 39-jarige vrouw in woning, tweede dode docent van Erasmus

De politie kreeg na de eerste meldingen vanmiddag verschillende signalen over de plek waar de verdachte zich zou ophouden. Uiteindelijk wisten ze hem aan te houden onder het helikopterdek van het ziekenhuis. Hij had een vuurwapen bij zich en droeg een kogelwerend vest.

'Relationele verbanden uitzoeken'

Het motief van de verdachte, die volgens hoofdofficier van justitie Hillenaar meewerkt met het onderzoek, is nog niet duidelijk. Volgens bronnen zou hij zijn afgewezen voor een opleiding. "Dat is een scenario waar we rekening mee houden", aldus burgemeester Aboutaleb. "Al die relationele verbanden moeten uitgezocht worden."

Hoofdofficier Hugo Hillenaar over de verdachte en het onderzoek naar de schietincidenten:

Hoofdofficier: 'Verdachte schietpartijen Rotterdam is student aan Erasmus Universiteit

De verdachte handelde in ieder geval alleen, zegt de politie. "We zien de daad als een gerichte actie, maar het hoe en waarom moet worden onderzocht." In het geval van de docent is er mogelijk sprake van een doelbewuste actie, zegt politiechef Fred Westerbeke. "Het heeft er alle schijn van dat hij daar gericht naar binnen is geweest, maar of het doelbewust was, kan je alleen van de verdachte zelf horen."

Wat hem ten laste wordt gelegd is nog niet bekend. Het is volgens hoofdofficier Hillenaar niet uitgesloten dat hij voor moord wordt vervolgd.

Dierenmishandeling

De verdachte is een bekende van justitie. In 2021 is hij veroordeeld voor dierenmishandeling. Daarbij ging het om de zware mishandeling van een konijn. Hij zou het dier zo hebben toegetakeld dat het later uit zijn lijden moest worden verlost door een dierenarts. De man kreeg er een taakstraf voor van 40 uur. Hij zei onder invloed van drank te zijn geweest en in een psychose te zijn beland voordat hij het konijn mishandelde. Het AD meldt dat hij ook met een kruisboog een duif zou hebben beschoten, maar dat er te weinig bewijs was om hem te veroordelen.

Het OM heeft het Erasmus MC eerder dit jaar gewaarschuwd voor de man. Niet alleen zijn veroordeling voor dierenmishandeling, maar ook zijn "zorgwekkend gedrag" kwam in een mail ter sprake. Het ging onder meer om "psychotisch gedrag". Verder vond het OM beelden op zijn telefoon waarop mensen "met messteken om het leven" worden gebracht.

Volgens een buurtbewoner had de vandaag doodgeschoten 39-jarige vrouw meerdere keren aangifte gedaan tegen de man vanwege dierenmishandeling.

Burgemeester Aboutaleb betitelde de incidenten van vandaag en hun afloop als een gitzwarte dag. "Je bent bezig de stad te besturen en dan word je hierdoor opgeschrikt. Ik ben boos en verdrietig." De burgemeester betuigde zijn medeleven aan de naasten van de slachtoffers. "We zorgen ervoor dat degenen die zorg nodig hebben steun en opvang krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl