Politieagenten van de dienst speciale interventies bij het Erasmus MC
NOS NieuwsAangepast

OM waarschuwde Erasmus MC voor 'psychotisch gedrag' en veroordeling Fouad L.

 • Remco Andringa

  redacteur Politie en Justitie

 • Joost Schellevis

  redacteur Tech

 • Remco Andringa

  redacteur Politie en Justitie

 • Joost Schellevis

  redacteur Tech

In een mail aan het Erasmus MC in Rotterdam waarschuwde het Openbaar Ministerie voor de verdachte Erasmus-schutter Fouad L. Niet alleen zijn veroordeling voor dierenmishandeling, maar ook zijn "zorgwekkend gedrag" kwam in de mail ter sprake. L. zou "halfnaakt in de tuin op een stapel bladeren" liggen, hard schreeuwen en lachen en "psychotisch gedrag" vertonen.

Tijdens een doorzoeking van zijn telefoon vond het OM beelden waarop mensen "met messteken om het leven" worden gebracht, evenals nazistische en rechts-extremistische afbeeldingen. In een politieverhoor vertelde hij dat hij een alcoholverslaving en depressies heeft, aldus het OM in de mail.

"Ik ga ervan uit dat dit bijdraagt aan uw beslissing of betrokkene in aanmerking komt voor het basisartsdiploma", zo besluit het OM de mail, die tussen januari en mei van dit jaar is verstuurd.

'Ermee weggekomen'

Het OM bevestigt tegenover de NOS de authenticiteit van de mail, die door L. zelf op het anonieme webforum 4Chan is gepost. "Ze waren boos dat ik ermee weg kwam", schrijft hij over aantijgingen van dierenmishandeling, waarvan hij deels werd vrijgesproken.

L. werd wel veroordeeld voor het mishandelen van een konijn. Daarvoor kreeg hij 40 uur taakstraf, blijkt uit het vonnis van de politierechter. Hij plaatste onder meer een baksteen op het konijn, trapte ertegen en gooide het op de grond. Hij werd vrijgesproken voor het mishandelen van een duif, het verwaarlozen van zijn andere konijnen en het bezit van pijlen voor een boog.

Naar aanleiding van de mail besloot het Erasmus MC dat de verdachte eerst een psychologisch onderzoek moest afronden voordat hij zijn bul in ontvangst kon nemen. Dat zegt bestuursvoorzitter Stefan Sleijfer tegen de NOS. "Hij had aan alle formele criteria voldaan om arts te worden, al zijn toetsen had hij met succes afgerond", zegt Sleijfer, maar de examencommissie bepaalt uiteindelijk of iemand formeel arts kan worden.

"Die hebben de zorgen van het OM serieus genomen. En die besloten dat er moest overgegaan worden op het psychologisch onderzoek." Volgens Sleijfer liep het proces van het onderzoek nog.

Bekijk een overzicht van de gebeurtenissen in Rotterdam van gisteren:

Of L. zou hebben gehandeld uit boosheid tegenover zijn opleiding en buurvrouw, die hem zou hebben aangegeven voor dierenmishandeling, is onbekend; de politie onderzoekt dit scenario. In zijn berichten op 4Chan kondigt L. de daad voor zover bekend niet aan, en dreigt hij ook niet met geweld.

L. klaagt op het forum verder over zijn opleiding, die hem zou hebben "gesaboteerd". Docenten zouden hem aan het lijntje hebben gehouden en stiekem hebben gehoopt dat hij zijn examens niet zou halen. Dat komt naar voren uit berichten waarvan de NOS de authenticiteit heeft geverifieerd.

Ook klaagt L. over de buurvrouw die filmde hoe hij het konijn mishandelde "in een dronken roes". Verder stelt hij te zijn ontslagen door zijn werkgever, die het behalen van zijn diploma verplicht stelde.

L. laat overduidelijk zijn boosheid daarover merken. "Je kunt beter werkloos en zonder opleiding blijven", laat hij weten in een "oproep" aan zijn "broeders met asperger", een bepaald type autisme. "De hele wereld haat ons. De dood aan normies", besluit hij.

Dit was de 'gitzwarte dag' in Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl