NOS NieuwsAangepast

OM waarschuwde Erasmus MC voor Fouad L. • Buurtbewoners kunnen nog niet terug

In Rotterdam zijn op twee plekken schietpartijen geweest, waarbij drie doden zijn gevallen: een vrouw van 39, een meisje van 14 en een man van 43. Bij het Erasmus MC is een 32-jarige Rotterdammer aangehouden. In dit liveblog lees je de laatste ontwikkelingen.

liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten

We beëindigen hiermee het liveblog over de gebeurtenissen in Rotterdam. In het kort nog even de belangrijkste punten:

  • In Rotterdam zijn gistermiddag drie mensen doodgeschoten bij schietpartijen in de wijk Delfshaven en in het Erasmus MC.
  • De dodelijke slachtoffers zijn een vrouw van 39, haar dochter van 14 en een man van 43, een arts en docent van het Erasus MC.
  • De 32-jarige verdachte woonde in de buurt van de vrouw en de dochter die hij doodschoot. De man is een bekende van de politie en is veroordeeld vanwege dierenmishandeling.
  • De politie gaat ervan uit dat de man alleen heeft gehandeld.
  • Het OM heeft het Erasmus MC eerder dit jaar gewaarschuwd voor L.

We houden u uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen via onze reguliere berichtgeving.

OM waarschuwde universiteit over 'zorgwekkend gedrag' en veroordelingen L.

In een mail aan het Erasmus MC waarschuwde het Openbaar Ministerie voor de vermeende Erasmus-schutter. Niet alleen zijn veroordeling voor dierenmishandeling maar ook zijn "zorgwekkend gedrag" kwam daarin ter sprake. Fouad L. zou "halfnaakt in de tuin op een stapel bladeren" liggen, hard schreeuwen en lachen en "psychotisch gedrag" vertonen.

Tijdens een doorzoeking van zijn telefoon vond het OM beelden waarop mensen "met messteken om het leven" worden gebracht, net als nazistische en rechtsextremistische afbeeldingen. Ook heeft hij een alcoholverslaving en depressies, vertelde hij in een politieverhoor. "Ik ga ervan uit dat dit bijdraagt aan uw beslissing of betrokkene in aanmerking komt voor het basisartsdiploma", zo besluit het OM de mail, die tussen januari en mei van dit jaar is verstuurd.

Het OM bevestigt tegenover de NOS de authenticiteit van de mail, die door L. zelf op het anonieme webforum 4Chan is gepost. "Ze waren boos dat ik ermee weg kwam", schrijft hij over aantijgingen van dierenmishandeling, waarvoor hij deels werd vrijgesproken.

Motief onbekend

Of L. zou hebben gehandeld uit boosheid tegenover zijn opleiding en buurvrouw, die hem zou hebben aangegeven voor dierenmishandeling, is onbekend; de politie onderzoekt dit scenario. In zijn berichten op 4Chan kondigt L. de daad voor zover bekend niet aan, en dreigt hij ook niet met geweld.

L. klaagt op het forum verder over zijn opleiding, die hem zou hebben "gesaboteerd". Docenten zouden hem aan het lijntje hebben gehouden en stiekem hebben gehoopt dat hij zijn examens niet zou halen. Dat komt naar voren uit berichten waarvan de NOS de authenticiteit heeft geverifieerd.

Ook klaagt L. over de buurvrouw die filmde hoe hij een konijn mishandelde "in een dronken roes". "Ook stelt hij te zijn ontslagen door zijn werkgever, die het behalen van zijn diploma verplicht stelde.

L. laat overduidelijk zijn boosheid daarover merken. "Je kunt beter werkloos en zonder opleiding blijven", laat hij weten in een "oproep" aan zijn "broeders met asperger", een bepaald type autisme. "De hele wereld haat ons. De dood aan normies", besluit hij.

Dit was de 'gitzwarte dag' in Rotterdam

De schietpartijen in Rotterdam hielden de stad de gehele dag in hun greep. Zo zag dat eruit:

Dit was de 'gitzwarte dag' in Rotterdam

Buurtbewoners van huis doodgeschoten vrouw mogen nog niet terug

Buurtbewoners van het huis waar de 39-jarige vrouw en haar dochter werden gedood hebben hun huis moeten verlaten en mogen vanavond niet terug naar huis, vertelt burgemeester Aboutaleb aan persbureau ANP. Zij worden opgevangen in hotels.

"Het gaat slecht met de mensen, ze hebben het niet meer", zegt burgemeester Aboutaleb over hun toestand. "De gezinnen zijn afkomstig uit woningen die de politie nog moet onderzoeken. Hun woning is nu plaats delict." De burgemeester kan niet precies zeggen om hoeveel mensen het gaat.

Verdachte is Fouad L.

De naam van de verdachte is Fouad L. De 32-jarige Rotterdammer was een student aan de Erasmus Universiteit, meldde justitie al tijdens de persconferentie. Het Erasmus MC kon niet bevestigen dat hij daar student was. "Dat zijn dingen die op dit moment niet bekend zijn", meldt Stefan Sleijfer, voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC in Nieuwsuur. Ook wil hij niets zeggen over een mogelijke connectie tussen de dader en de docent. Sleijfer zei dat de gebeurtenissen "grote littekens achterlaten in de hele gemeenschap van het Erasmus MC."

Bekend is inmiddels dus wel dat L. in 2021 werd veroordeeld voor dierenmishandeling en dat hij in de buurt woonde van de 39-jarige vrouw en haar dochter die vandaag beide om het leven zijn gekomen.

Doodgeschoten docent Erasmus MC werkte ook in Katendrecht

De 43-jarige docent die werd gedood in het Erasmus MC, werkte ook in een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. De website van het centrum laat weten vrijdag en maandag dicht te zijn "wegens het overlijden van onze collega tijdens het tragische schietincident".

De man werkte in het centrum als huisarts.

Alle lessen op Erasmus MC gaan morgen niet door

De lessen op Erasmus MC gaan morgen niet door. De man die er werd doodgeschoten was er docent. Voor medewerkers en studenten van het Erasmus MC is psychische hulp beschikbaar. Morgen komen studenten samen om over de gebeurtenissen te praten.

Het ziekenhuis blijft gewoon open voor patiënten.

Politie rectificeert leeftijd slachtoffer

De politie heeft eerdere berichten over de leeftijd van de man die in het Erasmus MC werd doodgeschoten gerectificeerd. Hij was niet 46, maar 43 jaar.

'Verdachte werd eerder veroordeeld voor zware mishandeling konijn'

De verdachte van de schietpartijen, mishandelde in 2021 een konijn, melden onder meer AD en De Telegraaf. Ook buurtbewoners bevestigen dit tegen Rijnmond. Justitie liet tijdens de persconferentie weten dat de verdachte was veroordeeld voor dierenmishandeling, maar gaf geen verdere details.

Volgens AD zou hij een konijn zo hebben toegetakeld dat het later uit zijn lijden moest worden verlost door een dierenarts. Hij kreeg hiervoor een taakstraf van 40 uur. De krant meldt ook dat hij met een kruisboog een duif zou hebben beschoten, maar dat er te weinig bewijs was om hem te veroordelen.

Volgens een buurtbewoner bij Rijnmond had de vandaag doodgeschoten 39-jarige vrouw meerdere keren aangifte gedaan tegen de man vanwege dierenmishandeling.

Derde slachtoffer (14) ook overleden

Het 14-jarige meisje dat zwaargewond raakte bij de schietpartij aan het Heiman Dullaertplein is ook overleden, meldt de politie.

Het meisje was de dochter van het eerste slachtoffer, een 39-jarige vrouw. De verdachte woonde in dezelfde straat.

Ook internationaal veel aandacht voor schietpartij

Ook in internationale media wordt geschreven over de schietpartij in Rotterdam.

In The Guardian wordt naast het nieuws ook genoemd dat in Rotterdam vaker schietpartijen zijn en wordt ook de tramaanslag van 2019 in Utrecht genoemd. Ook Le Monde schrijft over de gewelddadige reputatie van Rotterdam. "Rotterdam is vaak het toneel van gewapende aanvallen die worden toegeschreven aan het vereffenen van rekeningen tussen rivaliserende drugsbendes." Het lijkt er overigens niet op dat de schietpartij van vandaag daarmee te maken heeft.

De Italiaanse krant Corriere della Sera haalt een Italiaanse arts aan die in het Erasmus MC werkt. "We renden naar de uitgang en lieten al onze persoonlijke bezittingen achter", zegt hij.

Op de website van CNN is de schietpartij 'Breaking News' (het belangrijkste nieuws van dat moment). Naast een beschrijving van de gebeurtenissen noemt CNN ook dat het Erasmus MC een van de meest vooraanstaande universiteitsziekenhuizen in Europa is.

Rutte: 'Ontzetting is groot'

Premier Rutte zegt dat de ontzetting groot is na de "dramatische gebeurtenissen" in Rotterdam. "Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers van het geweld, hun naasten en naar alle mensen die in grote angst hebben gezeten", schrijft hij. "Veel dank aan de mensen van de diensten voor hun optreden en hulpverlening ter plaatse."

Telefoonlijn Slachtofferhulp blijft langer open

De telefoonlijn van Slachtofferhulp Nederland blijft tot 22.00 uur open vanwege de gebeurtenissen in Rotterdam. Dat is twee uur langer dan gebruikelijk. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zei eerder al dat veel mensen getuige zijn geweest van de incidenten.

Zorgen en verwarring; ooggetuigen vertellen over schietpartij

De schietpartij bij het Erasmus Medisch Centrum leidde tot chaos en verwarring bij medewerkers, patiënten en bezoekers. Sommigen dachten dat het om een oefening ging, anderen moesten op bevel van het arrestatieteam mensen in veiligheid brengen.

In het artikel hieronder vertellen getuigen over de schietpartij:

Koning leeft mee met familie van slachtoffers

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima laten weten dat hun hart uitgaat naar de familie en vrienden van de slachtoffers. "Wij leven met u mee bij dit intense verdriet en begrijpen uw ontreddering", schrijven zij.

"Ook denken wij aan iedereen die in angst verkeerde tijdens en na deze gruwelijke acties." Zij bedanken de politie en hulpverleners voor hun "toegewijde inzet".

Erasmus MC is vrijgegeven

De politie heeft het Erasmus MC weer vrijgegeven. Het ziekenhuis laat weten dat bezoekers weer welkom zijn.

Brandweer doet onderzoek naar brandstichtingen

De politie doet nog onderzoek naar de motieven van de dader. Hij werkt mee aan het onderzoek, laat justitie weten.

Op twee plekken stichtte hij zoals gezegd brand: in een woning aan het Heiman Dullaertplein en aan het Erasmus MC. Volgens sommige berichten zou hij in het ziekenhuis een molotovcocktail gegooid hebben. Dat onderzoekt de brandweer.

Persconferentie voorbij, de belangrijkste feiten:

De persconferentie is voorbij. De belangrijkste feiten:

  • In een huis aan het Heiman Dullaertplein is een 39-jarige vrouw doodgeschoten. Haar 14-jarige dochter raakte zwaargewond.
  • De dader stichtte brand in de woning en ging naar een leslokaal van het Erasmus MC, waar hij een 43-jarige docent doodschoot.
  • De verdachte is een man van 32 uit Rotterdam, hij is zelf student aan de Erasmus Universiteit.
  • De verdachte heeft een strafblad: hij werd in 2021 veroordeeld voor dierenmishandeling.
  • De politie gaat ervan uit dat de dader alleen handelde.
Eerste dode was 39-jarige vrouw in woning, tweede dode docent van Erasmus

Gewonde is 14-jarige dochter van eerste slachtoffer

De persoon die gewond is geraakt is de 14-jarige dochter van het eerste slachtoffer. Zij is zwaargewond. Nadat de verdachte had geschoten in de woning, heeft hij daar brand gesticht.

Verdachte studeerde zelf aan Erasmus

De verdachte was student aan de Erasmus Universiteit. Bij zijn arrestatie had hij een vuurwapen op zak. Hij droeg een kogelwerend vest. De driehoek gaat ervan uit dat hij alleen handelde.

Hoofdofficier: 'Verdachte schietpartijen Rotterdam is student aan Erasmus MC'

Meerdere woningen betrokken bij incident

Het eerste incident was aan het Heiman Dullaertplein. Daarbij waren meerdere woningen betrokken, zegt de officier van justitie. In een van die woningen woonde de verdachte zelf ook. Volgens de politie ging het om een gerichte actie.

Verdachte werd eerder veroordeeld voor dierenmishandeling

De opgepakte verdachte is een bekende van de justitie. In 2021 is hij vervolgd en veroordeeld voor dierenmishandeling.

Eerste dode was 39-jarige vrouw in woning, tweede dode docent van Erasmus

De politie heeft bekendgemaakt dat de twee dodelijke slachtoffers een vrouw van 39 en een man van 43 zijn. De vrouw gedood bij een woning, haar dochter van 14 raakte zwaargewond. Het mannelijke slachtoffer viel bij het ziekenhuis; hij is een docent verbonden aan het Erasmus MC. De verdachte is een student aan het Erasmus MC.

Aboutaleb: Emotie in stad is groot

"We zijn opgeschrikt door een afschuwelijk incident. In de stad is op twee verschillende plekken geschoten. Veel mensen zijn daar getuige van geweest. De emotie in de stad is groot."

"We zullen zorgen dat we zorg bieden voor mensen die het nodig hebben."

Als eerste spreekt burgemeester Aboutaleb

Als eerste spreekt burgemeester Aboutaleb.

Persconferentie begonnen

De persconferentie van de zogenoemde driehoek (politie, burgemeester, justitie) over de gebeurtenissen van vandaag staat is begonnen.

Politie vraagt getuigen om beelden

De politie roept getuigen op om beelden van de schietincidenten van Rotterdam te uploaden op de site van de politie. "Wij hebben uw hulp nodig voor ons opsporingsonderzoek."

Politie controleert Erasmus MC nogmaals

De politie gaat het Erasmus MC in Rotterdam nogmaals controleren, meldt een woordvoerder aan het ANP. Er wordt gekeken of er nog mensen zich ergens verschanst hebben en of er nog meer slachtoffers binnen zijn. Daarna kan het ziekenhuis worden vrijgegeven.

Extra drukte op wegen vanwege schietpartijen

Vanwege de evacuatie en de politie- en brandweerinzet bij het Erasmus MC is het extra druk op sommige wegen in Rotterdam, meldt Rijnmond. Ook stoppen er geen metro's bij het ziekenhuis.

Vuurwapen gevonden in ziekenhuis

In het ziekenhuis is een vuurwapen gevonden, meldt de politie aan de NOS. Het is nog onduidelijk of dit het wapen is van de verdachte. Dat wordt nog onderzocht.

Zorgpersoneel verlaat ziekenhuis

Medisch personeel van het Erasmus Medisch Centrum verlaat het ziekenhuis met patiënten, is te zien op foto's:

Politie Rotterdam: één schutter bij beide schietpartijen

De Rotterdamse politie meldt dat de aangehouden Rotterdammer verdacht wordt van betrokkenheid bij beide geweldsincidenten, die aan het Heiman Dullaertplein en in het Erasmus Medisch Centrum. "We gaan niet uit van een tweede schutter."

Mensen in ziekenhuis: 'We kunnen er niet uit!'

Mensen in het Erasmus Medisch Centrum hebben achter twee ramen papieren geplakt. Hierop staat te lezen: "Ruimte 32. We kunnen er niet uit!" Het is niet duidelijk of de afzenders nog in het ziekenhuis zijn.

De papieren met de tekst: 'Ruimte 32. We kunnen er niet uit!'

Brand in Erasmus MC nu onder controle

De brand die door de verdachte binnen in het Erasmus Medisch Centrum is gesticht, is inmiddels onder controle, meldt een verslaggever van Rijnmond. Het ziekenhuis werd ook na het blussen nog steeds ontruimd. Binnen is het een waterballet, zegt de verslaggever.

Een foto van de brand die woedde in het Erasmus MC:

Politie onderzoekt nog of verdachte andere slachtoffers maakte

De opgepakte verdachte, een 32-jarige man, vluchtte weg door het Erasmus MC nadat hij in een leslokaal een slachtoffer zou hebben gemaakt. In het ziekenhuis zelf heeft hij volgens de politie mogelijk ook slachtoffers gemaakt. "Dat zijn we aan het onderzoeken", zegt een woordvoerder tegen de NOS. Zij bevestigt ook dat hij in het ziekenhuis brand heeft gesticht, maar zegt niet op welke manier.

De man werd uiteindelijk achter het ziekenhuis bij de Westzeedijk aangehouden, zegt de woordvoerder. "Het arrestatieteam was heel snel binnen. Ze zijn door het pand gegaan en kwamen er uiteindelijk achter dat hij door het pand naar achter is gelopen. Daar is hij aangehouden."

Politie: dodelijke slachtoffers bij schietpartijen Rotterdam

De Rotterdamse politie meldt dat er dodelijke slachtoffers zijn gevallen bij de schietpartijen in Rotterdam. "We informeren nu eerst familie en nabestaanden. Later zullen we verdere toelichting geven." Om hoeveel doden het gaat, is onbekend.

Persconferentie driehoek Rotterdam om 18.45 uur

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb geeft samen met het Openbaar Ministerie en de politie om 18.45 uur een persconferentie. Deze persconferentie is live te volgen via nos.nl, de NOS-app en via de NOS-accounts op Facebook en YouTube. Vervolgens is er om 18.55 uur op NPO1 een extra NOS Journaal.

Politie corrigeert: verdachte niet op helidek aangehouden, maar eronder

De politie meldde eerder dat een verdachte op het helikopterdek van het ziekenhuis was aangehouden. De verdachte is echter onder het helikopterdek ingerekend, meldt de politie nu. Eerder waren al beelden te zien van een mogelijke verdachte die op straatniveau door een arrestatieteam werd aangehouden.

Demissionair zorgminister Kuipers: 'Leef mee met slachtoffers'

Demissionair zorgminister Ernst Kuipers spreekt van zorgelijke berichten over de schietincidenten vlak bij en in het Erasmus Medisch Centrum. Hij volgt "alle ontwikkelingen voor- en achter de schermen op de voet" en leeft mee met slachtoffers en betrokkenen, laat hij desgevraagd weten.

Kuipers was voordat hij in 2021 aantrad als minister bestuursvoorzitter van het Rotterdamse ziekenhuis.

Oproep Erasmus MC: kom niet naar ziekenhuis

Het Erasmus MC roept op X mensen op niet naar het ziekenhuis toe te komen.

Verdachte aangehouden in Erasmus MC

Er is een verdachte aangehouden bij het Erasmus Medisch Centrum, meldt de politie. Het gaat om een 32-jarige man uit het Rotterdam.

'Paniek en gegil' volgens ooggetuigen in Rotterdam

Ooggetuigen melden dat op straat veel onrust is: "Er was veel paniek en gegil. Ik was in het ziekenhuis. Ik ben vanaf daar gevlucht naar het Sophia Kinderziekenhuis, daar ben ik nu veilig. We mogen het pand niet verlaten en moeten afwachten wat er gebeurt. Ik heb geen schoten gehoord, maar alleen de paniek en daarop ben ik dus ook gaan handelen."

"Mijn broertje zit in het EMC", zegt een ander. "Hij zou les hebben van de man die neergeschoten schijnt te zijn. Mijn broertje zat in het ziekenhuisdeel van het gebouw te wachten. Van daar worden ze nu naar het heliplatform gestuurd."

Brand in woning Heiman Dullaertplein en Erasmus MC

In de woning aan het Heiman Dullaertplein waar is geschoten, is brand ontstaan, meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Ook zou brand zijn in het ziekenhuis.

Twee gewonden bij schietpartij in huis Rotterdam

Beelden van arrestatie in Erasmus MC

Op X worden beelden gedeeld waarop in de buurt van het ziekenhuis een man wordt gearresteerd. Het is niet bekend of het om de verdachte gaat naar wie de politie op zoek is.

Arrestatie na schietpartij Erasmus MC

Arrestatieteams naar binnen in het Erasmus MC, mensen naar buiten

Arrestatieteams zijn het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam binnengegaan. De politie meldt op X, voorheen Twitter, dat de verdachte nog niet is aangehouden. Er wordt gekeken of hij zich in het Erasmus Medisch Centrum bevindt.

Mensen die in het Erasmus Medisch Centrum aanwezig zijn, zouden naar buiten worden gestuurd. Een verslaggever op locatie meldt dat veel mensen op straat lopen, onder wie artsen. Ook zit in de buurt van het gebouw de Hogeschool van Rotterdam. Of er sprake is van een officiële ontruiming is niet duidelijk. De politie roept op niet naar het ziekenhuis te gaan.

Massale politie-inzet na schietpartij in Rotterdam

Schutter gevlucht

De vermoedelijke schutter draagt gevechtskleding en is mogelijk gevlucht op een motor, meldt de politie. Hij heeft een handvuurwapen. Hij zou volgens de politie ook nog in het ziekenhuis kunnen zijn.

De dader is lang, heeft zwart haar, is midden 20 en heeft een rugzak en draagt een koptelefoon. "Ziet u hem. Bel 112!", meldt de politie.

Twee schietpartijen in Rotterdam, drie gewonden

In Rotterdam is geschoten in een leslokaal van het ziekenhuis bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ook is geschoten in een woning aan het Heiman Dullaertplein, zo'n 1,5 kilometer verderop. Drie mensen zijn gewond geraakt, meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond; twee in de woning, een in het ziekenhuis. Over de aard van hun verwoningen is niets bekend. Volgens een omstander zou een van de gewonden een docent zijn, maar dit kan de politie niet bevestigen.