NOS Voetbal

Steijn over Van Gaal als adviseur: 'Geweldig, een icoon en echte Ajacied'

Steijn over Van Gaal: 'Dom als ik mijn voordeel niet uit zijn advies zou halen'

Ajax-trainer Maurice Steijn noemt het "geweldig, onwijs mooi nieuws" dat Louis van Gaal de Raad van Commissarissen van de club gaat voorzien van voetbaltechnisch advies. "Dat iemand van zijn statuur en ervaring, bovendien een echte Ajacied, de rvc wil adviseren, dat is geweldig nieuws."

Dat zegt Steijn op een persconferentie in aanloop naar het Europa League-duel bij AEK Athene van morgenavond.

Steijn, die zoals bekend een zwaar begin kent als trainer van Ajax met slechts twee overwinningen in acht officiële wedstrijden, staat met zijn staf ook open voor advies van Van Gaal: "Hij is een icoon, dan zou het heel dom zijn als wij ons voordeel daar niet uit zouden halen."

Oude bekende

Van Gaal is geen onbekende voor Steijn. Toen Steijn nog trainer van ADO Den Haag was, tussen 2011 en 2014, trainde het Nederlands elftal van bondscoach Van Gaal weleens in het stadion van ADO. Daar kreeg beginnend trainer Steijn tips van de ervaren Van Gaal.

Steijn: "Het contact was warm en ik hoop dat we dat weer kunnen oppakken. Al die tips en gesprekken, ik doe daar nog steeds mijn voordeel mee."

Steijn blikte op de persconferentie ook nog terug op de heftige botsing van Ajax-spits Brian Brobbey met RKC-doelman Etiënne Vaessen. Die laatste ging knock-out, waarna er paniek op het veld ontstond bij de spelers. De wedstrijd werd definitief gestaakt en wordt op 6 december pas uitgespeeld.

Steijn: "Dat was vreselijk. Uiteraard voor Vaessen en zijn ploeggenoten. Maar ook voor ons. Gelukkig is Vaessen thuis, hopelijk staat hij snel weer op het veld. We hebben contact met hem gehad. Brobbey ook. Na de wedstrijd heb ik extra aandacht voor Brobbey gehad, hij was erg geschrokken."

Racisme

Ondanks dat werd Brobbey ook aangerekend dat hij Vaessen blesseerde. Steijn: "Brian heeft veel over zich heen gekregen, ook racistisch. Vervelend dat dat in onze samenleving ongestraft kan. Ik ken Bryan als een sportief iemand die nooit de intentie heeft tegenstanders te blesseren."

"Het was in het heetst van de strijd, hij wil een doelpunt maken want daar is hij een spits voor. Vervelend dat dat gesuggereerd wordt."

Steijn baalt van racisme jegens Brobbey na botsing: 'Kan ongestraft in samenleving'

Na het 3-3 gelijkspel tegen Marseille wacht morgen de tweede wedstrijd in de groepsfase van de Europa League voor Ajax. AEK won de eerste wedstrijd knap met 3-2 bij Premier League-club Brighton. Doelpuntrijke wedstrijden dus. Voor Ajax-middenvelder Kenneth Taylor hoeft dat morgen niet per se.

"Ik wil winnen, het hoeft van mij geen open wedstrijd te zijn. Het is een mooie poule, ik hoop dat we onze slechte reeks kunnen omdraaien."

Steijn geeft zijn speler gelijk: "Een spektakelstuk is leuk voor het publiek, maar ik wil de punten. Ik hoop dat we er steeds meer controle in kunnen krijgen. Daar zijn we hard mee bezig, maar het komt van ver."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl