De leiding van Ajax: Jan van Halst, Pier Eringa, en Maurits Hendriks
NOS Voetbal

Vereniging aandeelhouders VEB eist duidelijkheid van Ajax over onderzoek Mislintat

Een week na de aankondiging dat Ajax een extern forensisch onderzoek laat doen in de kwestie Mislintat is nog altijd niet bekend wat dit onderzoek precies behelst. Volgens de vereniging van effectenbezitters (VEB) moet er een eind komen aan het gedraal. In een brief, gericht aan Ajax en in handen van de NOS, wordt om duidelijkheid gevraagd.

De VEB is een organisatie die de belangen van beleggers behartigt en stelt in een brief namens de beleggers in de voetbalclub een elftal vragen aan de directie en de raad van commissarissen van Ajax.

Externe accountant

De aandeelhoudersvereniging wil onder meer weten of het onderzoek dat de club heeft ingesteld naar de onlangs ontslagen technisch directeur Sven Mislintat over alle door de Duitser afgeronde transfers gaat, wie de opdracht gegeven heeft aan de externe accountant en hoe Ajax kan waarborgen dat het onderzoek onafhankelijk verloopt.

Ook wil de VEB duidelijkheid over de vraag of ook het functioneren van de directie en de raad van commissarissen onderwerp is van het geplande onderzoek.

Daarbij acht de VEB het noodzakelijk dat het onderzoek op zo kort mogelijke termijn wordt afgerond. Eerder zei voorzitter van de rvc Pier Eringa dat het Mislintat-onderzoek weken in beslag gaat nemen.

Vorige week woensdag, kort na de aankondiging dat er een forensisch onderzoek ingesteld zou worden bij Ajax, toonde de VEB zich voor de camera van de NOS al kritisch op Ajax. Met name de raad van commissarissen en de clubdirectie hebben volgens hen schuld aan de bestuurlijke wanorde bij de Amsterdamse topclub.

"Zij hadden hier bovenop moeten zitten. Uit het onderzoek zou moeten komen wat hun taak is geweest en hoe zij de risico's die er waren, geprobeerd hebben af te zwakken", zei de VEB toen.

Na een dramatisch begin van Ajax in de competitie stortte de club vorige week dinsdag ook bestuurlijk in een crisis nadat de NOS het nieuws naar buiten bracht dat Mislintat via een zakenrelatie een speler voor Ajax kocht.

De Amsterdamse club startte naar aanleiding van dat nieuws een onderzoek naar het handelen van hun technisch directeur. Mislintat ontbrak vorige week donderdag in de Johan Cruijff Arena tijdens de Europa League-wedstrijd tegen Olympique Marseille (3-3) en was ook zondag bij de thuiswedstrijd tegen Feyenoord afwezig.

De avond die volgde op de gestaakte wedstrijd tegen de Rotterdammers en de rellen die daarna uitbraken rondom de Johan Cruijff Arena werd Mislintat ontslagen wegens "gebrek aan een breed draagvlak binnen de organisatie". Ajax benadrukte dat het beëindigen van de samenwerking met Mislintat losstaat van het aangekondigde onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl