Sven Mislintat
NOS Voetbal

Vier maanden Mislintat: van frisse wind naar oncontroleerbare storm

De aanstelling van Sven Mislintat als technisch directeur was bedoeld als frisse wind, maar groeide in de maanden erna uit tot een oncontroleerbare storm.

Zondagavond om 22.15 uur maakte Ajax via een persbericht bekend dat de periode van Mislintat in Amsterdam erop zat. Hoe zagen de maanden van Mislintat eruit en hadden zijn leidinggevenden zijn werk niet steviger moeten controleren?

Opvolger Overmars

Ajax vulde begin april de vacature van technisch directeur op door Sven Mislintat aan te stellen, als opvolger van het tijdelijke duo Gerry Hamstra/Klaas Jan Huntelaar. De eerdere topkandidaat Julian Ward, sportief directeur van Liverpool, kwam ondanks lange onderhandelingen uiteindelijk niet.

11 april 2023: Sven Mislintat tekent naast Edwin van der Sar zijn contract bij Ajax

De komst van Mislintat deed de nodige wenkbrauwen fronsen. De 50-jarige Duitser kwam over van VfB Stuttgart, waar hij drieënhalf jaar sportief directeur was. De man die bij Borussia Dortmund de bijnaam 'Diamantenauge' kreeg, mislukte vervolgens als hoofdscout van Arsenal.

Edwin van der Sar, dan nog algemeen directeur van Ajax, gaf Mislintat een contract voor drie seizoenen en was enthousiast. "Het is goed voor Ajax dat we deze belangrijke positie hebben kunnen invullen met een internationaal ervaren voetbaldirecteur die al snel kan beginnen", lichtte hij in een persbericht toe.

"We zochten iemand die voor aanvallend en aantrekkelijk voetbal staat, een internationaal netwerk heeft en oog heeft voor zowel scouting als ontwikkeling en doorgroei van eigen jeugd."

'Overperformer' Steijn

Bij zijn presentatie weersprak Mislintat de geruchten dat Peter Bosz de trainer van Ajax zou worden en benadrukte hij dat interim-trainer John Heitinga wat hem betreft "op polesposition" stond. Twee maanden later moest Heitinga, oud-speler van de club, alsnog vertrekken.

In zijn zoektocht naar een opvolger kwam Mislintat uit bij Maurice Steijn, die indruk maakte bij Sparta met de zesde plaats in de eredivisie. Een keuze die weinigen zagen aankomen. Ook Steijn verklaarde in eerste instantie verbaasd te zijn geweest toen hij door Mislintat werd benaderd. De technisch directeur noemde zijn nieuwe trainer meerdere keren een 'overperformer'. "Met al zijn clubs heeft hij het beter gedaan dan je zou verwachten op basis van het budget."

Geld binnenhalen en uitgeven

Mislintat toonde zich een druk handelaar op de transfermarkt. Met het vertrek van Edson Álvarez, Calvin Bassey, Dusan Tadic, Jurriën Timber en uiteindelijk ook Mohammed Kudus en Davy Klaassen creëerde hij de financiële ruimte om uiteindelijk twaalf aankopen te doen.

"Wat het lastig maakte, was dat we eerst moesten verkopen", zei Mislintat erover. "Ik ben liever proactief, dan dat ik moet reageren. Nu was het wachten op de grote verkopen."

  • NOS
    De transferdeals van Sven Mislintat als technisch directeur van Ajax.
  • NOS
    De zomeraankopen van Sven Mislintat bij Ajax.
  • NOS
    Deze spelers vertrokken bij Ajax in de periode onder Sven Mislintat.

Steijn, geconfronteerd met de oogst van Mislintat, deed na de teleurstellende 0-0 tegen Fortuna een opmerkelijke uitspraak. Gevraagd naar de moeizame start, legde hij de bal bij zijn technisch directeur.

"Ik hoop dat de nieuwe spelers goed genoeg zijn om de puzzelstukjes in elkaar te laten vallen, dat ze kunnen brengen wat Sven van ze verwacht."

Hoge transfersommen

Pier Eringa, voorzitter van de raad van commissarissen (rvc), voelt zich niet verantwoordelijk voor de aankopen. "Wij toetsen of de interne processen zorgvuldig zijn gevuld, omdat een transfer een investering is. De voetbalinhoudelijke toets door de rvc is vrij marginaal, die ligt bij trainer en de technische staf", zei hij maandag tegen Het Financieele Dagblad.

Ajax verloor ondertussen met 3-1 bij FC Twente en beleefde met vier punten uit vijf duels de slechtste seizoenstart sinds 1964/1965. Een paar dagen later publiceerde NOS Sport de bevindingen van een onderzoek naar het handelen van Mislintat rond de transfer van de Kroaat Borna Sosa.

Ajax-supporters gooien vuurwerk op het veld tijdens de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord in de Johan Cruijff Arena

De druk op de Duitser nam daarna toe. Ajax stelde een intern onderzoek naar hem in en verzocht Mislintat niet meer bij wedstrijden van Ajax te zijn. Tegen Olympique Marseille (3-3) en tegen Feyenoord was hij al niet meer in de Johan Cruijff Arena. Als in Amsterdam zondagmiddag de vulkaan uitbarst, zijn Mislintats dagen bij Ajax geteld.

Maar daarmee is de onrust bij Ajax allerminst verdwenen. Ook de raad van commissarissen en (interim) algemeen directeur Jan van Halst liggen onder vuur.

Keje Molenaar, oud-speler van Ajax en nog altijd betrokken bij de club, is blij met het afscheid van Mislintat, maar vindt dat er nog veel meer moet gebeuren. "Het is een eerste stap in de richting, maar ik denk dat de hele rvc moet opstappen", zei hij bij NOS Langs de Lijn.

"Zij hebben Mislintat aangesteld en het allemaal laten gebeuren. Ze hebben deze man de hele zomer een vrijbrief gegeven om aankopen te doen van bij elkaar meer dan 100 miljoen euro."

Eringa ontkent vrijbrief

Pier Eringa, voorzitter van de raad van commissarissen (rvc), ontkent dat Mislintat de afgelopen maanden een vrijbrief had. "Je houdt er rekening mee dat spelers nog weggaan of tijdelijk niet inzetbaar zijn. Zo kun je op een groter aantal uitkomen dan je aanvankelijk dacht. Daar hebben we vragen over gesteld en toen daar steekhoudende antwoorden op kwamen, volgden we, als rvc", zegt Eringa in Het Financieele Dagblad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl