NOS VoetbalAangepast

Onderzoek naar Mislintat gaat weken duren, directeur voorlopig niet in Arena

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

Het externe onderzoek dat Ajax door een forensisch accountant laat uitvoeren naar technisch directeur Sven Mislintat, gaat een aantal weken in beslag nemen. Dat zei Pier Eringa, hoofd van de raad van commissarissen van Ajax tijdens de buitengewone algemene ledenvergadering die woensdagavond werd gehouden.

De Duitser zal tijdens het lopende onderzoek in de luwte werken en voorlopig ook niet in de Johan Cruijff Arena aanwezig zijn.

Dinsdag maakte de NOS bekend dat Mislintat met Borna Sosa een speler heeft gekocht via zaakwaarnemersbureau AKA Global, dat aandeelhouder is in het bedrijf van de technisch directeur. De kwestie schuurt met regels waar de beursgenoteerde club zich aan moet houden.

De mededeling van Eringa leidde tot onvrede bij de bijeenkomst op sportcomplex De Toekomst. Veel aanwezigen vonden de duur van het onderzoek te lang, nu Ajax in een sportieve crisis verkeert.

Eringa benadrukte dat zorgvuldigheid geboden is. Daarnaast moet Ajax er rekening mee houden dat Mislintat juridische stappen kan nemen, als hij op basis van een kort onderzoek geschorst zou worden.

Nieuwe voorzitter bestuursraad

Bij de bijna drie uur durende ledenvergadering van Ajax waar Eringa sprak, werd ook een nieuwe voorzitter van de bestuursraad en leden van de bestuursraad gekozen.

Nieuwe bestuursvoorzitter Ajax; 'Leden blij met antwoorden op vragen over Mislintat'

Ernst Boekhorst, teammanager van de Nederlandse hockeymannen en voormalig hoofd sponsoring bij ABN Amro, is benoemd tot voorzitter van de bestuursraad. Verder werden John Busink, Marjon Eijlers, Giovanni Fränkel, Sirik Goeman, Pim van Dord en René Zegerius gekozen als nieuwe leden van de bestuursraad, allen voor een periode van drie jaar.

En dat terwijl boven het trainingscomplex van de Amsterdammers donkere wolken hangen: de slechte resultaten van de eerste weken van het seizoen en het onderzoek dat de club instelde naar de eigen technisch directeur Sven Mislintat. Het is wel eens rustiger geweest bij Ajax.

"Het zijn moeilijke tijden", beaamt voormalig Ajax-voorzitter John Jaakke (2003-2008) bij aankomst op De Toekomst, waar woensdagavond zo'n 200 leden fysiek samenkwamen en anderen de bijeenkomst online konden volgen.

Spandoek

Fanatieke supporters van Ajax hadden aan een hek vol prikkeldraad een spandoek gehangen: "Wij willen Ajax-dna aan de top! Rvc rot op."

Het is crisis, zegt Jaakke. "Zeker als je naar de ranglijst kijkt. En in de top kun je ook wel zeggen dat er sprake is van crisis, ja. Heel veel mensen zijn op dit moment het vertrouwen in Ajax kwijt."

Oud-voorzitter Jaakke: 'Heel veel mensen zijn vertrouwen in Ajax kwijt'

De huidige turbulentie binnen de club stond niet op de agenda tijdens de ledenvergadering, maar Jaakke verwachtte wel dat het erover zou gaan. Niemand kan er nog omheen.

"De slinger van de klok is te ver doorgeslagen. De club staat op afstand", zegt Jaakke, als een van de honderden leden van Ajax. "Het zou beter zijn als meer mensen in de raad van commissarissen en de directie zouden zitten die meer binding hebben met De Toekomst en die weten wat Ajax is. Er is te weinig kennis van wat er hier speelt."

Jaakke ziet het beursgenoteerde Ajax als een familiebedrijf. "En veel familiebedrijven geven de leiding van dat bedrijf uit handen, maar eigenlijk zie je nooit dat de controle uit handen wordt gegeven. En dat hebben wij wel gedaan. In te grote mate, naar mijn mening. Het is tijd om die slinger van de klok weer terug te krijgen."

Het spandoek bij het trainingscomplex van Ajax

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl