Steven Bergwijn baalt na een gemiste kans
NOS Voetbal

Geplaagd Ajax blijft tegen Olympique Marseille steken op gelijkspel: 3-3

Ook na donderdagavond blijft het bij Ajax onrustig binnen en buiten de lijnen. De eerste groepswedstrijd in de Europa League, tegen Olympique Marseille, eindigde na een foutenfestival in een 3-3 gelijkspel. Zondag wacht voor de Amsterdammers de Klassieker tegen Feyenoord.

In de Johan Cruijff Arena stonden twee crisisclubs tegenover elkaar. De ene, Ajax, had drie duels op rij niet gewonnen en werd deze week bovendien opgeschrikt door negatieve berichtgeving over technisch directeur Sven Mislintat, die donderdag ontbrak in het stadion.

Trainer vertrokken

De andere, Marseille, zag woensdag trainer Marcelino opstappen. Daarnaast ligt clubvoorzitter Pablo Longoria onder vuur bij fans van de Franse topclub. Al die zaken moesten in Amsterdam voor even geparkeerd worden.

Ajax zette als eerste de turbo aan in het beladen treffen en had in de persoon van Carlos Forbs een opvallende pion. De rechtsbuiten had na een lange bal van doelman Jay Gorter en een inschattingsfout van Marseille-verdediger Chancel Mbemba een vrije doortocht en rondde bekwaam af.

De dit seizoen nog nauwelijks verwende Ajax-aanhang veerde op en werd na twintig minuten zelfs op een tweede treffer getrakteerd. Steven Berghuis rondde af na een fraaie cornervariant. Kort daarvoor miste zowel Pierre-Emerick Aubameyang (Marseille) als Kenneth Taylor een enorme kans.

Steven Berghuis viert zijn treffer tegen Marseille

Door de veelvoud aan fouten aan beide zijdes kon de eerste helft als een vermakelijk schouwspel worden getypeerd. Ajax stond dan wel met 2-0 voor, maar stabiel oogde de ploeg van trainer Maurice Steijn allerminst.

Dat resulteerde in vele mogelijkheden voor Marseille en een daarvan werd benut door Jonathan Clauss, die na een slalom tussen Borna Sosa en de tegenvallende Benjamin Tahirovic door de bal achter Gorter in het doel knalde.

Daar bleef het niet bij, want na een poging op de lat van Iliman Ndiaye (balverlies Tahirovic) maakte de ervaren Aubameyang alsnog gelijk: 2-2. Marseille kreeg vervolgens nog enkele schietkansen, maar het schutterende Ajax ontsnapte meermaals.

Vreugde bij de spelers van Marseille in Amsterdam

Steijn greep halverwege in en bracht Silvano Vos voor Tahirovic. Ajax bleef kwetsbaar, zoals de voorgaande weken al duidelijk maakten, maar trof in het eveneens fragiele Marseille misschien wel een ideale tegenstander.

Op aangeven van Forbs zorgde Taylor voor de hernieuwde voorsprong (3-2) en Steven Bergwijn had Ajax halverwege de tweede helft helemaal in veilige haven moeten brengen. De aanvoerder stuitte op aangeven van Brian Brobbey op Marseille-doelman Pau López.

Kenneth Taylor schreeuwt het uit

De Fransen kregen minder mogelijkheden en dat was ook de verdienste van Ajax, dat een iets betere indruk achterliet dan voor rust. Toch werd het 3-3 door toedoen van Aubameyang, die Gorter passeerde met een op het eerste gezicht houdbare bal.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd kreeg Taylor een uitstekende kans op 4-3 na terugleggen van Sosa, maar de inzet van de middenvelder verdween over het doel van López. In de extra tijd ontving Vos nog zijn tweede gele kaart. Aan de stand veranderde niets meer.

In dezelfde groep B verloor het Engelse Brighton & Hove Albion met 2-3 van AEK Athene. Op donderdag 5 oktober speelt Ajax in de Griekse hoofdstad tegen AEK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl