Marseille-fans horen het gezang van de fans aan na het gelijkspel tegen Toulouse
NOS Voetbal

Crisis bij Ajax, maar bij tegenstander Olympique Marseille is chaos nog groter

Met beteuterde gezichten stonden ze voor Virage Sud. "Werk je in het zweet of ga weg!", schreeuwde de harde kern van Olympique Marseille-fans zondag naar hun spelers. Marseille had net thuis gelijk gespeeld tegen Toulouse (0-0) en in het Stade Vélodrome klonk een beklemmend fluitconcert.

Ajax heeft een dramatisch begin van de competitie, maar bij de Franse tegenstander van de Amsterdammers vanavond in de eerste groepswedstrijd van de Europa League is de crisis misschien nog wel groter.

Trainer Marcelino García Toral stapte uiteindelijk op. En vier bestuursleden van de club zeggen dat zij zijn bedreigd zijn door fanatieke supporters. De spelers van L'OM hoorden pas een etmaal van te voren dat assistent-trainer 'Pancho' hen coacht in de Johan Cruijff Arena.

Na uitschakeling in de voorronde van de Champions League en vervolgens slechts negen punten uit vijf wedstrijden in de competitie eiste Le 12ème Homme, de twaalfde man van de Zuid-Franse club, zondag uitleg van spelers, trainer en bestuur. Over het gebrek aan inzet en het vertoonde spel. En dan moet je komen opdraven.

'Geen saboteurs'

"Het is normaal dat de supporters veel van ons eisen", zei captain Valentin Rongier. "Maar er zitten geen saboteurs in deze groep en dat is ook te zien, denk ik."

De inmiddels opgestapte coach Marcelino probeerde de lieve vrede nog te bewaren. "We hebben een geweldig publiek, dat ons altijd steunt en nu uitten zij hun onvrede, maar we willen allemaal winnen en ik kan mijn spelers na deze wedstrijd niets verwijten." Behalve dan dat ze te weinig doelpunten maakten. "Waar ik me het meest zorgen om maak, is hoeveel moeite we hebben met scoren."

Pierre-Emerick Aubameyang is de nieuwe spits van Marseille

Toevallig loopt er sinds deze zomer een bekende doelpuntenmaker voorin bij de Fransen: Pierre-Emerick Aubameyang, de bij Barcelona en Chelsea in verval geraakte spits uit Gabon. De 34-jarige aanvaller scoorde in vier volledige wedstrijden nog geen enkele keer.

En dan komt er gemor. Dat er tien nieuwe spelers naar Marseille werden gehaald en de resultaten tegenvallen, stelt de fans bepaald niet gerust. Ook verlieten grote namen de club. Dimitri Payet (36) beleefde vorig jaar nog zijn tweede jeugd aan de Côte d'Azur, maar kon deze zomer plots vertrekken. Zelf was hij graag gebleven.

Fakkeltocht

Marseille staat voorlopig nog gewoon vierde in de Franse Ligue 1. Maar als het zo blijft gaan, zullen de Marseille-fans zich vaker laten horen. De onverbiddelijke aanhang, nietsontziende ultra's, zijn in staat het trainingscomplex in brand te steken, zoals ze in januari 2021 bijna deden.

Trainingscomplex Marseille bestormd door woedende fans

De directie van Marseille heeft besloten niet naar Amsterdam af te reizen. Uit protest. Het uitvak in de Johan Cruijff Arena zal donderdagavond wel vol zitten met Franse fans.

Dat zij mochten komen, werd vorige week pas besloten door burgemeester Femke Halsema. De gemeente Amsterdam wachtte nog op advies van de politie, die onderzoek deed naar de risico's van de komst van Franse supportersgroepen.

Toen de Marseille-fans vorig jaar voor de Conference League-wedstrijd tegen Feyenoord naar Rotterdam kwamen, pakte de politie tientallen Franse supporters op na ongeregeldheden met vuurwerk en openlijke geweldpleging.

Steun aan Marokko en Libië

Niet alle Marseille-fans zijn lieverdjes, maar de sfeeracties zijn vaak indrukwekkend. Zoals de steunbetuiging afgelopen zondag voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko en de storm in Libië.

  • Pro Shots
    Fans vormen met bordjes het woord 'Solidaire' naast de Marokkaanse vlag en de Libische vlag op de tribune.
  • Pro Shots
    'Steun aan de mensen in Marokko en Libië' staat op een spandoek in Marseille
  • Pro Shots
    De gedachten zijn bij de slachtoffers in Marokko en Libië

Bij opkomst van de spelers vormden fans met papieren vlakken het woord 'solidaire', geflankeerd door vlaggen van Marokko en Libië.

Op meerdere plekken op de tribunes waren spandoeken te zien. Op de shirts van de spelers stonden de Marokkaanse en Libische vlag op de borst. De opbrengst van de veiling van die shirts ging naar de hulporganisaties in de Noord-Afrikaanse landen.

Tot ver buiten Frankrijk heeft Marseille supportersgroepen. Zeker in voormalige Franse kolonies, en dan vooral in Senegal, is de club enorm populair. Marseille heeft ook twee Marokkaanse internationals in de selectie: Azzedine Ounahi, die een conflict heeft met de trainer en wil vertrekken, en Amine Harit, die het WK in Qatar miste wegens een blessure.

Ajax zal donderdagavond een team treffen waarin iedere speler voor twee zal rennen, een team dat zich zal willen bewijzen voor de eigen fans, een team waarin spelers willen laten zien dat ze het shirt van Marseille waardig zijn.

Met de historisch slechte seizoenstart van Ajax zullen ook de Amsterdammers iets moeten laten zien. De vraag is bij welke voormalig winnaar van de Champions League het eergevoel het grootste is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl