liveblog
WK atletiek
NOS SportAangepast

Richardson sprintkoningin op WK atletiek • Klaver, Bol en Peeters ronde verder

Dag 3, WK atletiek in Boedapest. Met de belangrijkste resultaten:

  • Bol en Peeters geplaatst voor halve finales 400 meter horden
  • Seedo uitgeschakeld op 100 meter
  • Klaver naar finales 400 meter
  • Richardson wint finale 100 meter
liveblog gesloten

Tot morgen!

Daarmee sluiten we het atletiekblog voor vandaag af. Morgen zijn we terug. Dan is er opnieuw geen ochtendprogramma in Boedapest. 's Avonds zien we Femke Bol en Cathelijn Peeters terug in de halve finales. en beginnen Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim aan het hordetoernooi. Sifan Hassan (1.500 meter) en Jorinde van Klinken (discus) komen in finales in actie.

Programma WK atletiek 22 augustus

100 meter | De gouden sprint van Richardson

Sha'Carri Richardson heeft voor het eerst de wereldtitel op de sprint veroverd.

Bekijk hier de gouden race van de Amerikaanse:

Amerikaanse Richardson troeft Jamaicaanse sprintsters af

Discuswerpen | Gouden Stahl: "Beste avond van mijn leven"

De Zweed Daniel Stahl kon zijn geluk niet op. In zijn zesde en laatste poging werpt hij de discus naar 71,46 meter. Goed voor WK-goud.

Daarna was de Zweed compleet gesloopt: "Er zit zoveel adrenaline in, voor zo'n laatste worp. Daarna is het alsof je een ballon doorprikt."

Bekijk hier de reactie van Daniel Stahl:

Stahl herovert wereldtitel met discus: 'Beste avond van mijn leven'

400 meter | Klaver dolblij: 'Had er zoveel zin in'

De nummer vier van de WK vorig jaar loopt in Boedapest bij de WK een ijzersterke halve finale. Ze wint in 49,87, net boven haar persoonlijk record. "Ik ben hier om een persoonlijk record te lopen, wat dat oplevert zie ik wel."

De finale wacht op woensdagavond. Tot morgenmiddag neemt Klaver alle tijd om bij te komen: "Hotelkamer, lobby, hotelkamer, lobby. Rondje wandelen buiten en dat is het."

Bekijk hier de reactie en de race van Lieke Klaver:

100 meter | Richardson verslaat Jamaicaansen

Sensatie in de sprintfinale! Sha'Carri Richardson snelt vanuit de buitenbaan naar de wereldtitel. De Amerikaanse snelt op de laatste vijftig meter Shericka Jackson en Shelly-Ann Fraser-Pryce voorbij en komt juichend over de streep.

Ze wint met een tijd van 10,65. Een kampioenschapsrecord.

Het zilver is voor Jackson (10,72), vijfvoudig wereldkampioene Fraser-Pryce (10,77) moet het dit keer doen brons.

Sha'Carri Richardson

110m horden | Holloway de allerbeste

Grant Holloway maakt het helemaal waar in de finale. De Amerikaan pakt in een bijna vlekkeloze race zijn derde wereldtitel de 110 meter horden met een tijd van 12,96.

Het zilver gaat naar de Jamaicaan Hansle Parchment. Holloway's landgenoot Daniel Roberts pakt het brons.

Drie op een rij: Holloway verdedigt wereldtitel op 110 meter horden

Discuswerpen | Stahl met laatste poging naar goud

Daniel Stahl heroverd de wereldtitel bij het discuswerpen. De regerend olympisch kampioen werpt in zijn laatste poging met 71,46 meter verder dan Kristjan Ceh, die net daarvoor met 70,02 meter op weg leek naar goud. Mykolas Alekna (Lit, 68,85), zoon van oud-wereldkampioen Virgilijus Alekna, pakte het brons.

Stahl was in 2019 ook al wereldkampioen, op de WK van vorig jaar greep hij naast de medailles.

Hinkstapsprong | Burkinees troeft Cubanen af

Hugues Fabrice Zango is al voor zijn laatste poging zeker van de wereldtitel. Zijn Cubaanse concurrenten komen niet in de buurt van zijn 17,64 meter. Na zilver en brons is de collectie voor de atleet uit Burkina Faso compleet.

Lázaro Martinez pakt zilver met 17,41 meter. Cristian Nápoles sluit af met een foutsprong, maar 17,40 was genoeg voor brons.

Hugues Fabrice Zango

400 meter | Vijfde tijd voor Klaver

De derde en laatste serie van de halve finale wordt gewonnen door Natalie Kaczmarek. De Poolse is met 49,50 nipt sneller dan nummer twee Sada Williams van Barbados, die 49,58 loopt.

De twee duiken dus onder de tijd van Klaver, die de vijfde tijd van de halve finales noteert.

400 meter | Klaver ijzersterk

Lieke Klaver haalt uit in de halve finale. De Nederlandse is veel sterker dan de rest van haar serie en komt met flinke voorsprong uit de laatste bocht.

Met 49,87 blijft Klaver maar net boven haar persoonlijk record (49,81), dit belooft veel goeds voor de finale van woensdag.

Talitha Diggs (VSt) loopt naar plek twee met 50,86 en gaat achter Klaver aan naar de finale.

Lieke Klaver

100 meter | Extra finalist

Ewa Swoboda kan weer lachen. De Poolse leek uitgeschakeld omdat zij 0,001 seconde langzamer was dan Dina Asher-Smith, maar wordt alsnog toegevoegd aan de finale.

Negen finalisten in de sprintfinale van vanavond.

Ewa Swoboda

400 meter | Paulino door

Marileidy Paulino wint de eerste finale op de 400 meter. De Dominicaanse plaatst zich met een tijd van 49,54 voor de finale. Rhasidat Adeleke gaat als tweede door. Cynthia Bolingo moet hopen dat haar Belgisch record genoeg is om op tijd door te gaan naar de finale.

Lieke Klaver is zo aan de beurt in de tweede halve finale.

100 meter | Asher-Smith op één duizendste door

De verschillen zijn heel klein op de sprint. Dat wordt pijnlijk duidelijk voor de Poolse Ewa Swoboda. Zij loopt dezelfde tijd als Dina Asher-Smith (11,01) maar is uitgeschakeld.

Na analyse blijkt de Britse 0,001 seconde sneller.

De finalisten op een rijtje: Shericka Jackson, Marie-Josee Ta Lou, Sha'Carri Richardson, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Julien Alfred, Brittany Brown, Tamari Davis, Dina Asher-Smith.

Goed voorbereid naar de sprintfinale kijken? Gregory Sedoc laat je in deze aflevering van NOS Sportschool alles zien over aerodynamica:

NOS Sportschool #2: aerodynamica op de korte sprintafstanden

100 meter | Seedo uitgeschakeld

N'Ketia Seedo is uitgeschakeld op de 100 meter. In de halve finale kan zij vanuit baan 8 niet mee in het sprintgeweld van Julien Alfred (StL) en Brittany Brown (VSt), die beiden onder de elf seconden duiken.

Die twee toppers gaan door naar de finale. Seedo wordt vierde in een tijd van 11,17.

N'Ketia Seedo (l)

100 meter | Titanenstrijd

De tweede halve finale is sterk bezet en gaat heel rap. Ta Lou (Ivo) en Jackson (Jam) komen vrijwel tegelijk over de streep in 10,79.

Richardson (VSt) zit, ondanks een zwakke start, de twee op de hielen. De Amerikaanse neemt plaats op de hot seat en heeft goede hoop om met haar tijd (10,84) door te gaan naar de finale.

100 meter | Geen moeite voor Fraser-Pryce

Ze kan nog veel sneller, maar de 10,89 van Shelly-Ann Fraser-Pryce is snel genoeg om als eerste door te gaan naar de sprintfinale.

Tamari Davis gaat in het spoor van de Jamaicaanse mee.

N'Ketia Seedo zien we zo terug in de derde halve finale. De finale is om 21.50 uur.

Fraser-Pryce

Polsstokhoog | Stefanidi uitgeschakeld

De hoop van Griekenland gaat naar huis. Kateina Stefanidi slaagt er driemaal niet in over 4,50 meter, haar instaphoogte, te springen.

De voormalig kampioene op alle grote toernooien (OS, WK en EK) had al last van haar enkel, bij haar laatste poging is dat duidelijk: ze loopt rechtdoor de mat op en is uitgeschakeld.

110m horden | Holloway op stoom

De concurrentie is gewaarschuwd: Grant Holloway heeft er zin in vanavond. In de halve finales van de 110 meter horden is hij oppermachtig en wint in 13,02.

De Fransman Sasha Zhoya gaat met een pr (13,15) mee naar de finale. Ook Izumaya (Jpn), Roberts (VSt), Crittenden (VSt), Parchment (Jam) Belocian (Fra) en Joseph (Zwi) zien we vanavond terug.

De finale is om 21.40 uur.

400m horden | Bekijk de races van Bol en Peeters

400m horden | Warholm simpel naar finale

Ook voor de mannen staat de 400 meter horden op het menu, acht atleten hebben zich zojuist geplaatst voor de finale.

De meeste ogen zijn gericht op Karsten Warholm, de Noor is tweevoudig Europees- en wereldkampioen en regerend olympisch kampioen op dit onderdeel. Hij doet het rustig aan en wint zijn serie in 47,09.

Ook Rai Benjamin (VSt) en Alison dos Santos (Bra), de grootste uitdagers van Warholm, zien we woensdag terug in de strijd om de medailles.

400m horden | Bol: 'Energie bespaard en goed door'

"Nu horden doen, en af en toe een paracetamol." Zo gaat Femke Bol verder met de WK na de valpartij bij de estafette van zaterdagavond. Daar hield ze alleen een stijve nek aan over. "Maar die hoef ik niet te gebruiken", lacht Bol.

Met gemak wint ze haar serie op haar favoriete onderdeel. Dat ging exact zoals Bol het wilde: "Ik dacht wow, ik lig wel heel ver voor."

Bol laat valpartij achter zich: 'Nu horden doen en af en toe een paracetamol'

400m horden | Peeters heeft eerste doel behaalt

Cathelijn Peeters heeft zich geplaatst voor de halve finales. "Dat was mijn doel", zegt Peeters. "En gezien mijn tijden was het ook wel logisch dat het zou lukken. De race was niet perfect. Ik raakte horde zes en was wat uit mijn ritme en durfde niet meer zo goed. Ik wil dinsdagavond een persoonlijk record lopen."

Bekijk hier de reactie van Cathelijn Peeters:

Hordeloopster Peeters naar halve finales: 'Wordt alles of niets'

400m horden | Geen enkel probeem voor Bol

Femke Bol neemt al snel afstand van de rest en wint met gemak de vierde serie. Ze komt goed uit bij de horden en kan de laatste tientallen meters rustig aan doen. Met 53,39 zet ze voorlopig de beste tijd van deze ronde neer.

Bol en Peeters zien we morgen terug in de halve finales, de finale is donderdagavond.

Femke Bol

400m horden | Peeters naar halve finales

Blijdschap bij Cathelijn Peeters. Ze blijft de Zuid-Afrikaanse Zenéy van der Walt nipt voor in de strijd om plaats vier.

Achter seriewinnares Kemi Adekoya gaat Peeters dus door naar de halve finales.

Cathelijn Peeters

400m horden | Muhammad op spaarstand verder

Dalilah Muhammad, op voorhand de grootste uitdager van Femke Bol, plaatst zich probleemloos voor de halve finales. De voormalig olympisch kampioene (Rio 2016) werd tweede voor Bol op de Spelen van Tokio.

In de eerste serie loopt Muhammad simpel naar de tweede plaats achter de Jamaicaanse Rushel Clayton. De tweede heat wordt gewonnen Janieve Russel, ook uit Jamaica.

De beste vier van elke heat plaatsen zich voor de halve finales van morgen, samen met de overige vier tijdsnelsten.

Polsstokhoogspringen | De lucht in

De derde WK-dag is nu echt begonnen. De kwalificaties bij het polsstokhoogspringen gaan van start. De lat ligt nu nog op 4,20 meter, om zich te plaatsen voor de finale zullen de atletes over 4,65 meter moeten.

Als minder dan twaalf atletes die hoogte overbruggen, wordt de finale aangevuld tot twaalf met de beste presterende atletes.

Caroline Holm

400 meter horden | Bol bereidt zich voor

Femke Bol

De concentratie is zichtbaar op het gezicht van Femke Bol. Zij bereidt zich voor op de series van de 400 meter horden.

Na haar pijnlijke val in de 4x400 meter gemengde estafette komt zij vandaag voor het eerst in actie op haar favoriete onderdeel.

Bol zit in de vierde heat (19.14 uur). Even daarvoor zien we Cathelijn Peeters al in actie, zij start om 19.06 uur.

Emoties bij Lyles

Sprintkoning Noah Lyles barst in tranen uit bij de medailleceremonie. Niet per se om het winnen van het koningsnummer, of het ontvangen van het vierde WK-goud uit zijn carrière, maar door het publiek.

"Ik heb bijna al mijn titels gewonnen tijdens covid", vertelt de winnaar van de 100 meter sprint. "De medailles kreeg ik omgehangen in lege stadions. Nu zijn er zoveel mensen, het is nieuw en geweldig."

Noah Lyles

Medailleceremonie Vetter

Vetter ontvangt eerste medaille van Nederlandse ploeg op WK atletiek

De eerste Nederlandse medaille is nu echt een feit. Meerkampster Anouk Vetter krijgt de bronzen medaille uitgereikt bij de medailleceremonie buiten het stadion.

Vetter had een wisselvallig toernooi. Tot ze enorm uithaalde bij het speerwerpen, het voorlaatste en haar favoriete onderdeel. Met de speer die na 59,57 meter landde, maakte ze haar grote afstand op de top van het klassement nagenoeg in een keer goed. Met 6.501 punten werd Vetter derde achter winnares Katarina Johnson-Thompson (GBr, 6.740) en Anna Hall (Vst, 6.720 punten).

Het programma

Het avondprogramma begint om 18.40 uur met de kwalificatie bij het polsstokhoogspringen voor de vrouwen. De eerste Nederlander komt niet veel later in actie. Cathelijn Peeters start in de derde heat van de 400 meter horden. Topfavoriet Femke Bol is in de vierde en laatste serie aan de beurt.

Lieke Klaver komt in actie in de halve finales van de 400 meter. N'ketia Seedo hoopt zich in de halve finales 100 meter te plaatsen voor de finale, het sluitstuk van de avond.

Programma WK atletiek 21 augustus

De dag van gisteren 3 | Canadese verrassing bij kogelslingeren

We sluiten de terugblik af bij het kogelslngeren. Ethan Katzberg (21) zorgde voor een grote verrassing door alle favorieten achter zich (81,25 meter) te houden. Thuisfavoriet Bence Kalász leek aanspraak te maken op een titel, maar een verre poging werd later afgekeurd. Hij moest het doen met brons.

Bekijk hier de ontknoping van de finale kogelslingeren:

Verrassende Canadese winnaar bij kogelslingeren en een boze Hongaar

De dag van gisteren 2 | Sprintkoning Lyles

Noah Lyles heeft na twee keer goud op de 200 meter (2019 en 2021) gisteravond ook de wereldtitel op de 100 meter sprint veroverd.

Of hij na goud op het koningsnummer nu dé man is op de sprint? "Weet ik niet, zeg jij het maar?", lachte Lyles, die zegt op de 200 meter het wereldrecord van Usain Bolt aan te gaan vallen.

Bekijk hier de reactie van Noah Lyles:

Sprintkoning Lyles na WK-goud 100 meter: '200 meter nog altijd mijn doel, maar dit is mooi'

Dag van gisteren 1 | Niels Laros verrast met record

We beginnen met een kleine terugblik op dag 2, waar Niels Laros verraste op de 1.500 meter.

Met een Nederlands record plaatste het 18-jarige toptalent zich voor de finale: "In de warming-up voelden mijn benen moe, maar in de race voelde ik me heel sterk."

Bekijk hier de reactie van Laros na de halve finale:

Laros (18) verrast met record en finaleplaats op 1.500 meter: 'Alles is bonus hier'

WK live bij de NOS

Welkom!

Goedemiddag op dag 3 van de WK atletiek in Boedapest. We houden je op de hoogte van alles wat in het National Athletics Stadium gebeurt.

Vandaag geen ochtendprogramma, wel een goed gevulde atletiekavond. Vier Nederlandse vrouwen komen in actie. Er worden medailles verdeeld bij het hinkstapspringen, discuswerpen, 110 meter horden en 100 meter.

Teruglezen wat er op dag 2 allemaal is gebeurd? Klik hier.